Afaceri

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Gazprom face primul pas pe piața benzinăriilor din România, după mai bine de un an de tatonări

5
9 Jul 2012 17:35:06
Autor: Florentina Cioacă

		    Gazprom vrea să dețină 40 de benzinării în România până la finele anului
Gazprom vrea să dețină 40 de benzinării în România până la finele anului

Gigantul rus Gazprom, prin intermediul diviziei NIS din Serbia, a cumpărat trei benzinării pe teritoriul României, două în județul Sibiu și una în Arad, după ce, anul trecut, a încercat să preia lanțul de 450 de benzinării al Rompetrol și a negociat achiziția de stații de la Petrom și Lukoil.

Autoritatea de concurenţă va evalua operaţiunea de concentrare economică din punctul de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

Potrivit Legii concurenţei, sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute în acest act normativ.

Acestea sunt îndeplinite dacă cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate depăşeşte echivalentul în lei a 10 milioane de euro şi există cel puţin două companii implicate în operaţiune care realizează, pe teritoriul Romaniei, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4 milioane de euro, au explicat reprezentanții Consiliului.

Aceștia nu au precizat care este numele firmelor de la care NIS a achiziționat aceste benzinării, însă, potrivit unor surse din domeniu, este vorba despre benzinării independente, care nu aparțin marilor companii petroliere din România.

Nis Petrol S.R.L., o societate cu sediul în România, face parte din Naftna Industrija Srbije (NIS), care este membră a grupului Gazprom din Rusia. Divizia NIS desfăşoară activităţi şi derulează proiecte de investiţii în sectorul energetic (petrol şi gaze) prin explorarea, producţia, procesarea, vânzarea şi distribuţia de produse petroliere.

VIDEO: Imagini din rafinăriile Gazprom

NIS vrea 40 de benzinării în România până la finele anului

În urmă cu o săptămână, Bloomberg a relatat că NIS are în plan investiții de 500 de milioane de euro în următorii trei ani pentru extinderea în regiune a rețelei de benzinării. În România, NIS vrea să dețină 40 de stații până la finele anului și 120 până în 2014.

Până la 40% din bugetul de investiții va fi alocat pentru extinderea rețelei de benzinării cu încă 250 de stații în Serbia, 80 în Bulgaria și 120 în România.

Până la finele acestui an, NIS își dorește să dețină deja câte 40 de benzinării în România și Bulgaria.

Restul bugetului va merge în mod egal către segmentele de explorare/producție și rafinare.

Vom finaliza în curând retehnologizarea principalei noastre rafinării din Pancevo și vrem să fim siguri că rețeaua noastră de benzinării va asigura plasarea produselor care vor fi procesate în rafinărie”, a declarat Kirill Kravchenko, CEO al NIS.

Gazprom Neft a vrut să cumpere toate benzinăriile Rompetrol din România

În toamna anului trecut, o delegație a Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus, s-a întâlnit cu premierul Emil Boc pentru a asigura autoritățile române de seriozitatea planurilor pentru România.

;

În iulie 2011, oficialii Rompetrol au fost primii care au anunțat interesul Gazprom Neft pentru țara noastră. Cei de la NIS au intenționat să cumpere întregul lanț de benzinării din România al Rompetrol, adică 450 de stații, dar kazahii de la KazMunaiGaz, care dețin compania românească, au refuzat oferta.

Pe piața petrolieră s-au vehiculat informații potrivit cărora rușii ar vrea să cumpere de la Petrom peste 100 de stații. Petrom a infirmat aceste zvonuri. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Alex Hortopan
1.08.2012, 10:56:19

yey.

Micu Iustin Robertino
7.08.2012, 10:51:11

Chiar as vrea sa vad benzinariile rusesti pe piata romaneasca. Poate ca asa va exista o concurenta reala cu grupurile austriece, impuse de basescu si gasca lui de profitori.

+2 (4 voturi)
un Alexandru
8.08.2012, 18:31:13

Daaaaa, sigur o sa vezi concurenta.... cca 40% din OMV(firma mama austriaca e controlata de Gazprom) , asa ca nici Petrom-ul nu se simte prea bine; crede-ma ca am lucrat in Petrom si se pare ca o sa ma intorc(dragostea dintai)

+2 (2 voturi)
Preda Eliza
11.08.2012, 12:43:04

bravo micule bine zis

+1 (1 vot)
rolari
12.02.2014, 15:21:44

Singurii care sigur au de castigat sunt "pertrolistii" familiei prezidentiale !