4,6 miliarde de lei, suma furată de primării în ultimii 8 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul defectuos în care autorităţile locale au gestionat banii publici au adus prejudicii de 4,6 miliarde lei în perioada 2008 – 2016, notează Curtea de Conturi, precizând că anul cel mai păgubos a fost 2015 – cu 867 milioane lei. Pe primul loc în topul prejudiciilor se afla Capitala, cu 287 mil. lei, urmată de  Satu Mare - 49,45 mil. lei şi Cluj - 45,8 mil. lei.

În urma verificărilor efectuate asupra bugetelor locale din anii 2008 – 2016 au rezultat prejudicii totale la nivelul municipiilor în valoare de 1,97 miliarde lei, daunele provocate la nivelul comunelor fiind de 1,34 miliarde lei, iar la nivelul oraşelor de 339,14 milioane lei, se arată în Carta Albă a Curţii de Conturi. Diferenţa până la 4,6 miliarde lei a fost descoperită la nivelul judeţelor şi instituţiilor publice finanţate parţial sau integral din bugetele locale.

Pe ani, cele mai mari prejudicii la bugetele locale au fost generate în 2015 – 867 milioane lei, dauna din 2016 fiind de aproape 345 milioane lei, iar cea din 2014, de aproape 700 milioane lei. Spre comparaţie, în 2008, prejudiciile descoperite în urma auditului bugetelor locale a fost de doar 185 milioane lei, valoare de aproape 5 ori mai mică decât în 2015.

99 de primării şi consilii reclamate la Parchet în 2015

De altel, în 2015, Curtea de Conturi a întocmit 99 de sesizări penale prin care reclama procurorilor neregulile efectuate de primării şi consilii locale. Printre acestea se numără însuşirea necuvenită a unor sume de bani, urmare a nedepunerii la Trezorerie a tuturor sumelor reprezentând venituri ale bugetului local.

Cele mai mari prejudicii au fost constatate în Municipiul Bucureşti - 287 mil. lei, din care 8,2 mil. lei provenind din achiziţii publice -, Satu Mare - 49,45 mil. lei, Cluj - 45,8 mil. lei, Buzău şi Bacău - câte 38 mil. lei şi Timiş şi Constanţa - câte 32 mil. lei.

Sume importante, însuşite de edili

În cele 99 de sesizări, faptele se referă, în principal, la nerespectarea dispoziţiilor legale din domeniul contabilităţii, finanţelor publice locale, fiscal şi al achiziţiilor publice. Alte nereguli se referă la întocmirea cu bună-ştiinţă de documente nereale şi însuşirea de bani ori plata unor sume în folos personal din casieria instituţiei,  angajarea de cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate, plăţi pentru lucrări supraevaluate, decontarea unor lucrări neefectuate.

Plăţi ilegale pentru repararea străzilor

La nivelul anumitor primării sau Consilii locale s-au acceptat, în cadrul procedurii de achiziţie pentru atribuirea unor contracte de reparaţii la străzi, oferte care conţineau şi efectuarea de plăţi nelegale sau plata unor lucrări, fără să existe măsurători din care să rezulte dimensiunile şi amplasarea exactă străzilor.

Alteori, s-a majorat preţul contractului, deşi se cunoştea că o asemenea ajustare nu a fost prevăzută în contractul de achiziţie publică.

Terenuri din domeniul privat al unei administraţii locale au fost vândute unor rude de gradul I şi afini ai primarului şi unei societăţi comerciale la care acesta era administrator. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite