Bani

articolul anterior articolul urmator

Începe din nou marea recalculare a pensiilor. Procesul va dura un an şi jumătate. Se modifică şi pensiile speciale

20
26 Jan 2021 08:06:16
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că în acest an va începe o nouă mare recalculare a pensiilor şi că majorarea de 40% cuprinsă de PSD în legea pensiilor de fapt „nu a fost pregătită şi dorită la modul real”.

„Subiectul pensiilor, aş dori, ca în Guvernul Cîţu, să îl scoatem complet de sub lupa politică. S-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare, niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde pe care România, în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi ante-pandemie nu şi-ar fi putut-o permite.
 
În momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorării de 40% a pensiilor, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare tuturor pensiilor astfel încât pe o nouă formulă să crească pensiile cu 40%. Etapa aceasta a fost angajată prin lege, undeva în iunie 2019, când era PSD la guvernare şi în trei luni, ar fi trebuit, printr-un simplu ordin de ministru să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat. Subiectul a fost de fiecare dată realuat în apropierea campaniilor electorale”, a explicat ministrul Muncii la B1 TV.
 
Ministrul Muncii a atras atenţia şi asupra faptului că majorarea pensiilor trebuie să ducă la o creştere a puterii de cumpărare.
 
”De fiecare dată am avut două legi pe care s-a vorbit. Una este 263, în baza căreia se făceau indexările şi majorările de pensii  şi cea cu acea majorare fantastică de 40%, legea 127, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 2019, dar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2021.
 
Pe legea 263, noi am spus de fiecare dată că putem să majorăm pensiile, nu cu 40%, dar putem creşte punctul de pensie, aşa cum am şi făcut-o, cu 14% în plină pandemie. Ideea unei majorări de pensie este ca ea să ducă la o creştere a puterii de cumpărare.
 
Raluca Turcan a mai spus că intenţia Guvernului este aceea ca în 2021 să înceapă procesul de recalculare a pensiilor.
 
Anul acesta, planul este următorul: începem procesul de reclaculare a pensiilor. În zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor din România. Procesul este unul laborios şi presupune mai multe etape.
 
Una este etapa legislativă în care trebuie să găsim o formulă care să aducă echitate, contributivitate şi, da, să privim şi spre pensiile speciale, pentru că nu putem face abstracţie de aceste pensii, care să fie aduse la un nivel de echilibru între contributivitate şi criteriul favorizant. Procesul legislativ presupune că Guvernul va veni cu un proiect de lege care va fi trimis în Parlament şi acolo va fi dezbătut.
 
În paralel, vorbim de aproximativ 5 milioane de dosare de pensii – 4,9 aflate în plată, 200.000 intră lunar în plată cu noile pensionări. Aceste dosare intră în pregătire cu toate componentele astfel încât în momentul în care agreăm prin lege formula prin care vom merge cu recalcularea pensiilor, ele să poată să fie automat recalculate. Pentru asta avem nevoie de 1.000 de persoane angajate în casele de pensii pe perioadă determinată, ne trebuie echipamente, softuri şi întregul proces este evaluat de specialişti din Ministerul Muncii la doi ani. Eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an. Intenţionăm ca acestte cheltuieli să le asigurăm prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă pentru că reprezintă o măsură de reformă”, a mai spus Raluca Turcan.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

gyll
26.01.2021, 08:22:35

Povești de adormit bătrânii tot aud de câțiva ani. În acest timp bătrânii adorm în somnul cel de veci Nu și specialii ieșiți la pensie între 40-50 de ani, speciali care au pensii funcție de cât sunt de speciali.

+19 (21 voturi)
dumitru lazar
26.01.2021, 08:41:26

200.000 intra lunar in plata , pai in ritmul acesta scazind pe cei care-si dau duhul , ar trebui sa ajungem rapid la 8 meleoane de pensionisti .O fi adevarata cifra ? Apoi ce inseamna concret recalculare , adica : 1 , 2 , 3 , .... nu povesti .

+2 (4 voturi)
Nirolf
26.01.2021, 09:06:24

O fantoma bantue la ministerul Muncii . Ferice de batranii tarii lasati in competenta unei Turcane . Peste un an si jumatate pensiile vor fi recalculate si bunastarea va sta cu chirie in casele pensionarilor . Va urma o noua Turcana la Ministerul Muncii , o noua recalculare si din nou Cornul Abundentei se va revarsa peste tara . Pensionarii trebuie sa aiba rabdare , un viitor luminos ii asteapta . Cine stie cum erau amagiti caii cu un brat de fan la o distanta potrivita asfel incat sa nu ajunga niciodata ? Pana atunci caii trandavi cu ovaz special trandavesc pe munca celor nespeciali . Echitate , ochii plansi ai cailor nespeciali vrea sa te vada !

+6 (6 voturi)
Tagetes
26.01.2021, 09:39:28

"Cine stie cum erau amagiti caii cu un brat de fan la o distanta potrivita asfel incat sa nu ajunga niciodata ?" Nirolf m-ai facut sa zambesc de dimineata ...cand eram copil iesise cainele pe ulita ...ma trimite tata sa-l chem in curte sa-l leg...tocmai aveam in mana o bucata de branza meniul de dimineata...cutu, cutu, cutu il chemam fluturandu-i branza in fata ....m-am intors sa deschid portita si-atunci potaia hatz mi-a luat-o ... Poate facem si noi pensionari un "hatz" la momentul oportun :)) la viitoarele alegeri :)

0 (12 voturi)
Neamtul551
26.01.2021, 09:40:23

vrajeli de doi bani pentru prostime de la fufa asta pe langa care dancila pare o femeie inteligenta,trebuie sa fi multiplu retardat mental ca sa crezi ca fufa asta va realiza lucrurile promise de mai sus.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările