Bani

articolul anterior articolul urmator

Îşi bat joc? Statul român crede că o familie cu doi copii, de la oraş, poate trăi rezonabil cu 2.600 lei pe lună

34
16 Jan 2019 19:42:24
Autor: Elena Deacu

Autorităţile româneşti consideră că traiul rezonabil al unei familii cu doi părinţi şi doi copii, care locuiesc la oraş, poate fi asigurat cu numai 2.600 de lei pe lună, în timp ce o familie de la ţară are nevoie de 2.100 de lei.

Calculul a fost făcut public de Comisia de Insolvenţă la Nivel Central, în urma unui studiu realizat de un grup de lucru constituit din reprezentanţi din următoarele instituţii: Ministerul Muncii, Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul de Cercetări pentru Calitatea Vieţii al Academiei Române, Institutul Naţional de Statistică şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Acest calcul face parte din „Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai”, de care se ţine cont în cazul falimentului personal, coşul minim lunar de consum reprezentând suma de care creditorii nu se pot atinge. Criteriile au fost publicate în Monitorul Oficial şi au intrat în vigoare la data de 16 ianuarie 2019.

Studiul sus-amintit calculează coşul minim de consum al unei familii de români de la oraş şi de la ţară, respectiv sumele esenţiale de care ar avea acestea pentru a putea duce un trai rezonabil. Datele sunt comparate, de asemenea, cu estimările Institutului Naţional de Statistică.

De exemplu, potrivit studiului, o familie cu doi părinţi activi şi cu doi copii în întreţinere de la oraş au nevoie de numai 2.600 de lei pentru lună pentru a duce un trai decent. Aproape jumătate din bani (1.069 lei) s-ar duce pe mâncare şi băuturi, pentru facturi privind locuinţa, apa, electricitatea, gazele şi alte servicii ar fi necesari 405 lei, iar familia ar cheltui numai 132 lei pentru sănătate şi numai 53 lei pentru educaţie şi cultură. Din suma totală, familia ar mai putea să facă şi economii, de 235 lei.

Spre comparaţie, estimarea INS este că familia are nevoie de o sumă chiar mai mică, de 2.299 lei.

În ceea ce priveşte o familie cu doi părinţi activi şi cu doi copii în întreţinere de la ţară, studiul arată că ei au nevoie de numai 2.100 de lei pe lună, urmând să cheltuiască numai 797 lei pe mâncare şi băutură, numai 259 lei pe cheltuieli privind locuinţa şi alte facturi, 57 lei pe educaţie şi cultură, numai 36 lei pe sănătate şi vor economisi câte 192 lei pe lună.

Potrivit Comisiei de Insolvenţă la Nivel Central, acestea sunt valorile coşului minim de consum.

„Valoarea coşului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile dobitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor, deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuilelilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine şi familia sa”, arată definiţia autorităţilor.

Potrivit documentului, valoarea coşului minim lunar de consum diferenţiată pentru debitorul care trăieşte în mediul urban şi membrii familiei sale este:

a) 797 lei pentru fiecare adult

b) 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani

c) 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani

Valoarea coşului minim lunar de consum diferenţiată pentru debitorul care trăieşte în mediul rural şi membrii familiei sale este:

a) 664 lei pentru fiecare adult

b) 473 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani

c) 339 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Spre comparaţie, un studiu realizat anul trecut de Syndex, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi Fundaţia Friedrich Ebert Stifung, bazat pe o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent în România, arată că valoarea coşului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Nicolae Ceausescu
16.01.2019, 19:50:16

Pi vremia mia se traia muuuult mai bini!

+2 (6 voturi)
zero
16.01.2019, 20:02:02

"Academia Românp", "Institutul de Cercetări pentru Calitatea Vieţoo al Academiei Române" , aici sunt Nemuritorii Romaniei !!! Ai Romaniei sau ai Ciumei Rosii? Sau azi e totuna?

+4 (4 voturi)
_Turbatu_
16.01.2019, 20:06:29

Da' se ce nu incearca ei sa traiasca cu 2600 de lei la oras? La Bucuresti poate. Si nu ca familie. Unul singur. Sa dea bani pe chirie, facturi, masina si eventual si cu o rata la banca. Le urez succes.

+5 (5 voturi)
Rares P.
16.01.2019, 20:08:45

Ba, duceti-va ba dr..u cu statisticile voastre ca sunt paralele cu realitatea. Faceti dr..u ceva productiv, nu mai mancati c..t atat. Mi-e scarba ca aveti tupeul sa afirmati toate balivernele astea. Unde naiba ati facut sondajele? In Afghanistan?

+7 (7 voturi)
mitrut
16.01.2019, 20:17:30

Da, prostii sa se multumeasca cu un sfert de pensie/ familia cu doi copii. Lor le trebuie si pensia (speciala) si salar la stat.

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările