Bani

articolul anterior articolul urmator

Şapte motive pentru care pensiile nu ar trebui să crească. Ce spun analiştii

32
25 Feb 2020 08:51:58
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Creşterea pensiilor cu 40% în septembrie 2020 şi încă 10% în septembrie 2021 vor avea un impact negativ substanţial asupra deficitului public, fiind iraţională din punct de vedere economic, susţine analistul Nicolae Covrig, membru al Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR).

Situaţia finanţelor publice se va deteriora şi mai mult în anii următori în condiţiile în care pensiile publice vor fi majorate conform calendarului prevăzut de legea în vigoare (creştere a valorii punctului de pensie cu 40% în septembrie 2020 şi cu 10% în septembrie 2021, precum şi recalculare a pensiilor în septembrie 2021). În aceste condiţii, ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile ar putea creşte cu 4,3% puncte procentuale între 2019 şi 2022.

Cea mai mare parte a acestei creşteri ar trebui să se translateze în presiuni de majorare a deficitului bugetului public (către un nivel de 6-7% din PIB).
 
Creşterea pensiilor publice la o asemenea scară şi cu un impact negativ substanţial asupra deficitului public este iraţională din punct de vedere economic din mai multe motive:
 
 • finanţarea unui deficit public de 6-7% din PIB ar putea deveni imposibil de realizat în condiţii normale de piaţă sau ar fi extrem de scumpă.
   
 • dacă finanţarea acestui deficit public s-ar putea realiza, creşterea amplă a pensiilor ar afecta în mod major sustenabilitatea finanţelor publice deoarece ar atrage după sine creşterea rapidă a datoriei publice. Impactul va fi negativ nu doar pe termen scurt şi mediu, ci şi pe termen lung dat fiind procesul de îmbătrânire a populaţiei.
   
 • această creştere amplă a pensiilor ar afecta în mod negativ potenţialul de creştere economică, restrângând substanţial spaţiul guvernului de a realiza investiţii în infrastructură şi capital uman.
   
 • creşterea amplă a pensiilor ar genera un nivel ridicat de incertitudine la nivelul companiilor şi populaţiei, alimentând aşteptările acestora privind o potenţială majorare a taxelor şi impozitelor în anii următori. Astfel, companiile şi populaţia ar putea să îşi raţionalizeze cheltuielile de investiţii şi consum, ceea de ar frâna creşterea economică.
   
 • dacă se decide creşterea taxelor şi impozitelor în 2021 pentru a finanţa creşterea pensiilor, măsura ar fi ineficientă dat fiind faptul că ar favoriza consumul curent în defavoarea investiţiilor în capitalul productiv.
   
 • există spaţiu pentru îmbunătăţirea gradului de colectare a veniturilor publice, inclusiv prin introducerea digitalizării activităţilor desfăşurate la nivelul ANAF. Sporul de venituri publice obţinute din această sursă sar putea însă să se materializeze gradul şi să nu fie suficient de mare pentru a finanţa creşterea pensiilor. În plus rămâne şi întrebarea privind raţionalitatea utilizării acestui spor de venituri publice exclusiv pentru finanţarea creşterii pensiilor şi a salariilor din sectorul public.
   
 • vulnerabilitatea economiei în faţa unor şocuri adverse, cu origine fie în economia internă fie în economia externă, ar deveni foarte mare, concretizându-se într-un grad ridicat de dependenţă faţă de finanţarea externă.
   
Ultimii cinci ani au marcat înscrierea politicii fiscale pe o traiectorie periculoasă. Concret, politica fiscală a devenit din nou puternic prociclică, înregistrându-se un deficit public foarte mare într-o perioadă de creştere economică rapidă. Spaţiul fiscal necesar pentru a face faţă unei potenţiale perioade de criză economică a fost deja complet utilizat. Similar ultimei crize economice declanşate în 2008, politica fiscală va fi un factor care va adânci şi prelungi următoarea criză economică.

Creşterea economică susţinută şi ridicată reprezintă factorul esenţial care asigură o creştere susţinută şi sănătoasă a cheltuielilor publice cu salariile din sectorul public şi cu pensiile. Creşterea investiţiilor sectorului public este absolut necesară pentru a susţine acest proces de creştere economică, dată fiind situaţia precară a infrastructurii şi necesitatea de a face faţă noilor tendinţe care se manifestă la nivel global (digitalizare, creşterea importanţei capitalului uman, necesitatea promovării proceselor de producţie ce sunt prietenoase cu mediul înconjurător).

Utilizarea resurselor publice pentru consum curent (pensii şi salarii) reduce substanţial capacitatea de a realiza aceste investiţii şi potenţialul de creştere economică pe termen lung. Câştigurile de venituri ale populaţiei alimentate de politica fiscală vor fi mari doar pe termen scurt, pe termen mediu şi lung fiind erodate de performanţa slabă a economiei. Din păcate, calendarul electoral încărcat din acest an întârzie anunţarea unor măsuri concrete de corectare a traiectoriei nesustenabile a finanţelor publice. Cu cât lucrurile se amână mai mult, cu atât situaţia se va deteriora şi mai mult.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

gmbplay
25.02.2020, 09:25:26

Dar un covrig marire la pensii este suficient ?

+4 (10 voturi)
Marck
25.02.2020, 09:33:06

Da' n-ar fi mai simplu să omorâm toți pensionarii? Să te ții atunci excedent bugetar, creștere economică și trai pe vătrai. Ce mai așteptați? La ce bun să se mai chinuie pensionarii să trăiască cu 1300 lei/lună? Și nici nu-i prea greu să scapi de masa asta de inutili și neputincioși. E suficient să se scumpească medicamentele cu 30% și gata, într-un an de zile dispar 3 milioane de băbuțe și moșneguți. Iar restul, cu excepția celor cu pensii speciale care vor rezista fără probleme, se vor stinge mai greu dar tot în timp rezonabil. E, ce ziceți? Să pună repede pe hârtie juna analistă economistă și jurnalistă, beneficiile unui astfel de scenariu și rezultatele detaliate în plan social, moral și economic. Iar în fața magnificei demonstrații să rămână crăciți de uimire toți politrucii ciudoși că nu le-a dat și lor prin minte o asemenea soluție de ieșire din marasmul impasului bugetar. Și de bucurie să-și tripleze salariile, îndemnizațiile și pensiile speciale, că vor fi bani din belșug.

+9 (17 voturi)
Edmond Wolf
25.02.2020, 10:00:00

@Marck - asta se și dorește de către psihopații care ne conduc, numai că se realizează prin tehnica degradeului: puțin câte puțin nu totul dintrodată. Pensionarii sunt considerați un balast de către guvernanți. Pentru asta trebuiesc luate măsuri care nu par fățiș împotriva pensionarilor comuni: scăderea veniturilor din pensii prin creșterea inflației, liberalizări la prețuri, taxe de toate felurile mai mari, comisioane mai mari la bănci însoțite de dobânzi de rahat, privatizarea mascată a sănătății, scumpirea medicamentelor, etc. Credeți statisticile privind creșterea speranței de viață? Mergeți în cimitir și acolo găsiți material adevărat pentru a face astfel de statistici: născut, decedat, etate.

+8 (14 voturi)
George Petru Manea
25.02.2020, 10:01:27

Cel mai simplu ar fi ca PNL sa dubleze pensiile si apoi sa predea guvernarea la PSD, ca sa le plateasca alora cu asupra de masura. Sa le puna un ciine mort in brate ca sa vada cum e sa le faca cineva o chestie ca asta . Pentru ca ei sint obisnuiti doar sa unelteasca, sa doboare si apoi sa preia bugete doldora. Si sa-si imparta. Toti analistii economici si financiari spun de multa vreme ca marirea pensiilor este nesustenabila pe termen lung, socialistii si nostalgicii nu si nu. Toata lumea stie ca pensiile se vor disipa imediata in cresteri de preturi, fiindca economia este condusa de legitati implacabile, populistii socialisti nu si nu. Toata lumea stie ca pensionarii nu mai produc si ca doar generatia tinara si piata muncii poate rezolva problema, ca situatia demografica si exodul romanilor vor distruge insusi Statul Roman, fara sa ne mai cucereasca cineva, ei nu si nu. Toata lumea spune ca trebuie lichidate pensiile speciale si furtul din bugetul national practicat direct prin legi create anume, ca trebuie lichidate sinecurile si stopat dezechilibrul social, ei nu si nu. In fata unor astfel grupuri de interlopi, zevzeci si comunisti batrini, care isi conserva privilegiile pe fata, fara pic de jena, doar Starea de Urgenta si Curtea Martiala mai poate face ceva . Nu vom avea insa norocul asta ca natie, fiindca nu avem lideri pe masura si vom unge cancerul mai departe cu crema. Populatia nu mai poate face nimic impotriva sistemului capusat care are totul: legiferarea, institutiile, justitia , media, asa ca apele se despart : cei tineri si apti pleaca ( sau nu mai isi fac familii si copii ) , cei batrini care au si vor avea nevoie de sustinerea celor dintii ramin si sustin ca le trebuie pensii mai mari desi nu e de unde, fiindca se duc la specialii tarii si alte gauri. Va fi o chestiune de gestionare severa a resurselor si supravietuire personala . Romanii la mamaliga ca sa-si reaminteasca gustul ? Mamaliga de pe paminturile pe care le-au vindut strainilor cu 50 de marci hectarul, bineinteles. Dar salvare totusi este, cimitirele nu le-am vindut si e loc .

+4 (8 voturi)
Radius
25.02.2020, 09:55:49

Bun, acum enumerați și șapte motive pentru care prețul la gaze va trebui să crească...

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (32)