Bani

articolul anterior articolul urmator

Şase din 10 români spun că pandemia le-a afectat finanţele personale

0
25 Jun 2020 09:54:56
Autor: Elena Deacu
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Aproape 60% dintre români declară că starea de urgenţă din ultimele trei luni a avut un impact asupra finanţelor personale, se arată într-un studiu iVOX desfăşurat la cererea Raiffeisen Bank, în perioada 15-19 iunie, 2020. În consecinţă, peste trei sferturi dintre respondenţi (76%) şi-au reevaluat comportamentul financiar, încercând să fie mai atenţi cu cheltuielile lunare.

Conform sondajului, un sfert dintre români au reuşit să pună mai mulţi bani deoparte în această perioadă, în timp ce majoritatea (42%) nu a economisit deloc în ultimele trei luni. Mai mult, 7 din 10 nu consideră că ar fi nevoie să apeleze în viitor la vreo formă de investiţii financiare. Doar 8% dintre români se gândesc să apeleze la asigurarea de sănătate suplimentară în caz de boli grave, iar 6% au în plan investiţiile la bursă. Un sfert dintre romani spun ca nu au renuntat in aceasta perioada la planurile lor.

Totuşi, în perioada stării de urgenţă, românii au strâns cureaua şi au evitat cheltuielile pentru distracţie (72%), îmbrăcăminte (62%), electrocasnice (50%) şi produse IT sau gadgets (46%). Odată cu perioada de relaxare, pentru următoarele trei luni, doar 2 din 10 români spun că nu vor renunţa la planurile de cumpărături. Restul de 80% declară că nu-şi vor mai cheltui banii pe bilete de vacanţă (49%), servicii de ride-sharing (39%), servicii de înfrumuseţare şi tratamente corporale (36%) sau pe produse IT/gadgets (36%).

Starea de urgenţă i-a determinat pe români să-şi amâne şi planurile pe termen mediu sau mai lung, pentru care cheltuiau sume mai mari de bani, cum ar fi vacanţa de vară (44%), renovarea apartamentului (29%) sau achiziţia unei maşini (25%).

În urma stării de urgenţă, românii simt că au învăţat sau cel puţin si-au însuşit obiceiuri noi. Cei mai mulţi au învăţat reţete noi şi au gătit acasă mesele principale (55%), iar 1 din 2 români s-a obişnuit să-şi facă lista de cumpărături înainte de a merge la supermarket.

„Starea de urgenţă a fost un moment de reflectie pentru toata lumea în care am avut timp să ne analizăm si bugetele lunare şi să înţelegem pe ce categorii cheltuim mai mult. Astfel, 4 din 10 români au început să-şi planifice cheltuielile lunare din timp, iar peste jumătate au învăţat să facă plăţi cu cardul sau online”, a declarat Corina Vasile, director de Comunicare şi Relaţii Publice la Raiffeisen Bank.

40% dintre români spun că nu obişnuiesc să cumpere produse second hand. Cei care o fac însă, cel mai des cumpără haine la mâna a doua. Pe de altă parte, 4 din 10 participanţi la sondajul iVOX spun că aruncă cel mult o dată pe săptămână mâncarea sau resturile de mâncare, deoarece lasă alimentele prea mult în frigider (53%).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările