Bani

articolul anterior articolul urmator

Avertisment Moody's: Creşterea rapidă a salariilor pune în pericol competitivitatea economică a României

1
25 Nov 2017 11:44:34
Autor: Afrodita Cicovschi

La doar câteva zile de când Comisia Europeană a cerut României să reducă cheltuielile cu aproape 7 miliarde lei, Moody’s cere reducerea costurilor guvernamentale, avertizând că majorarea accelerată a salariilor pune în pericol competitivitatea economică a României şi amplifică deficitul de cont curent.

 
Raportul anual de ţară al agenţiei de evaluare financiară Moody’s arată totuşi că profilul de creditare este susţinut de factori precum perspectivele favorabile de creştere economică pe termen mediu, nivelul moderat al raportului între datoria guvernamentală şi PIB şi accesul la finanţare ieftină.
 
Moody’s recomandă României să ţină sub control a cheltuielilor guvernamentale, să crească absorbţia fondurilor europene şi să întărească guvernanţa la companiile de stat.
 
”Cu toate că România a trecut printr-o consolidare fiscală, politica expansionistă din ultima perioadă a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc după criza financiară mondială. În acelaşi timp, politica macroeconomică prociclică a dus la majorarea rapidă a salariilor, punând în pericol competitivitatea economică şi amplificând deficitul de cont curent”, a afirmat, citată de news.ro, Daniela Re Fraschini, vicepreşedinte adjunct la Moody's şi autoare a raportului.
 
 
Creşterea economică poate fi pusă în pericol pe termen mediu
 
România a făcut progrese reale în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creând condiţiile pentru o creştere economică solidă. Cu toate acestea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.
 
Moody's se aşteaptă ca stimulii fiscali să contribuie la o creştere economică solidă pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta să fie sustenabilă. PIB-ul real ar trebui să crească cu 6,5% în 2015, urmând ca avansul să încetinească la 5% în 2018.
 
Factorii care vor alimenta creşterea economică, conduse de consumul privat, vor rămâne probabil neschimbate, în condiţiile continuării politicii fiscale expansioniste în 2017-2018. Totuşi, Moody's anticipează o încetinirea a consumului privat, odată cu atenuarea impactului măsurilor de stimulare fiscală.
 
În plus, reformele structurale limitate, vulnerabilităţile rămase la nivel instituţional şi politicile economice care împiedică investiţiile private mai mari continuă să constrângă potenţialul de creştere pe termen lung al României, se arată în raport.
 
 
Situaţia finanţelor s-a deteriorat în 2017
 
Situaţia finanţelor publice a continuat să se deterioreze în 2017, iar Moody's anticipează că această tendinţă va continua în 2018. Asta din cauza măsurilor fiscale şi bugetare adoptate în perioada 2015-2016 în cadrul noului cod Fiscal, inclusiv o nouă reducere a TVA, de la 20% la 19%, şi a măsurilor legislative adoptate de guvernul PSD de la începutul lui 2017.
 
Moody's se aşteaptă ca deficitul bugetar să rămână la 3% din PIB în acest an şi să depăşească acest nivel în 2018.
 
Creşterea economică solidă a contribuit la scăderea uşoară a raportului între datoria publică şi PIB de la circa 38% la 37,6% în 2016. În perioada 2017-2018, Moody's prognozează că acest raport va rămâne aproape constant, fiind susţinut de accelerarea inflaţiei şi creşterea economică puternică.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

eu doar constat
25.11.2017, 18:31:48

Zau, ca era mai cinstit (dar ce face Adevarul astfel?) daca s-ar fi transmis raportul anual al Moody's in traducere, fara niciun comentariu, lasand pe fiecare cititor sa judece. Raportul nu are nici tonul de avertisment si nici Romania nu-i pe moarte, asa cum se lasa sa se inteleaga in articol. Din contra!

Modifică Setările