Bani

articolul anterior articolul urmator

Administratorii de pensii private cer o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru a discuta despre impactul deciziilor

0
25 Aug 2017 17:06:15
Autor: News.ro
Foto Gov.ro
Foto Gov.ro

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care reprezintă interesele companiile ce administrează pensii private, a solicitat vineri, în mod public, o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru a discuta despre analizele statului făcute până acum privind segmentul pe care operează şi despre impactul unor eventuale decizii ale guvernului.

"În dorinţa de a reprezenta şi a proteja interesele tuturor părţilor implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public primului ministru, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către autorităţile statului, precum şi impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanţi unele decizii viitoare. De asemenea, în spiritul transparenţei şi dialogului, rugăm să fie dată publicităţii această analiză", a anunţat asociaţia, într-un comunicat de presă.

Anunţul vine după premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedeşte a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.

Nu este clar pe ce bază a făcut premierul comparaţia, în condiţiile în care pilonul I, al pensiilor publice, nu este un fond, ci un buget, şi nu are randament, pentru că banii încasaţi sunt distribuiţi automat în cadrul aceluiaşi exerciţiu fiscal.

În schimb, pilonul II presupune capitalizarea contribuţiilor în fonduri, care generează randamente în funcţie de activele în care sunt investite. În cazul României, în jur de două treimi din activele de pe pilonul II sunt plasate de administratori în titluri de stat româneşti, contribuind la finanţarea guvernului. 

Anterior, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că există ceva „îngrijorător” în privinţa pilonului II de pensii, în condiţiile în care banii ar putea fi gestionaţi mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens, fără a avea însă „o intrare brutală”.

Ministerul Finanţelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piaţa de profil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii