Bani

articolul anterior articolul urmator

Ce se întâmplă cu pensiile private potrivit Legii pensiilor propuse de PSD

5
9 Aug 2018 21:31:46
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Noua lege a pensiilor propune ca administratorii de pensii private să plătească lunar Casei Naţionale de Pensii o cotă aplicată lunar asupra sumei totale administrate privat. Penalizaţi vor fi şi cei care plătesc contribuţii la Pilonul II


Concret, noua lege a pensiilor prevede că punctajul asiguratului care contribuie şi la Pilonul II reprezintă raportul dintre: contribuţia la stat (25%) din care se scade contribuţia la pilonul II, totul împărţit la şi cota de contribuţie prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

Pe de altă parte, toate contribuţiile legate de pensii, inclusiv cele destinate Pilonului II vor fi virate la Casa Naţională de Pensii, care va reţine un comision de 0,5% din întreaga sumă administrată lunar de Pilonul II şi va vira cu întârziere de o lună banii administratorilor de pensii private.


Potrivit Art. 18, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din: 
 
a) contribuţii de asigurări sociale, dobânzi şi penalităţi de întârziere, precum şi din alte venituri, potrivit legii; 
 
b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care se aprobă prin legile bugetare anuale; c) comisioane achitate CNPP de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorate pentru operaţiunile administrative şi financiare efectuate în procedurile de evidenţă şi colectare a contribuţiilor de asigurări sociale datorate acestor fonduri, conform prevederilor Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 
 
„Art. 19 - Comisionul prevăzut la art. 18 lit. c) reprezintă o cotă procentuală de 0,5% aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operaţiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat”, se arată în proiectul legii pensiilor.
 
Contribuţia de asigurări sociale prevăzută de lege pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale conform Codului fiscal, se plăteşte lunar de către angajator împreună cu contribuţia de asigurări sociale pe care acesta o datorează, după caz, în calitate de contribuabil, bugetului asigurărilor sociale de stat.
 
În ce priveşte contribuţiile la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, datorată la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat. 
 
„Lunar, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei în care plătitorii au depus declaraţia nominală de asigurare, CNPP transmite fiecărui administrator lista nominală de virare a sumelor către fondul de pensii pe care acesta îl administrează. Lunar, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei în care angajatorul a depus declaraţia nominală de asigurare, CNPP virează către fiecare fond de pensii administrat privat, de la bugetul asigurărilor sociale de stat, suma reprezentând contribuţiile datorate acestor fonduri, după reţinerea comisionului prevăzut la art. 19 alin”, se arată în proiect.
 
În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre cota de contribuţie de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de către asigurat, prevăzută de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contribuţie aferentă fondului de pensii administrat privat şi cota de contribuţie prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale.
 

Proiectul noii Legi a Pensiilor a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

 

Anexele pot fi consultate aici.

Citeşte şi:

Noua lege a pensiilor: femeile care au copii pot ieşi mai devreme la pensie. Care este vârsta standard de pensionare pentru femei şi pentru bărbaţi

Noua lege a pensiilor: femeile care au copii pot ieşi mai devreme la pensie. Care este vârsta standard de pensionare pentru femei şi pentru bărbaţi

Pensia se va putea cumula cu pensia de urmaş sau cu salariul. Care sunt calculele din noua Lege a pensiilor

Noua Lege a pensiilor: când şi cum poţi obţine pensia anticipată
 

Cei care au lucrat în condiţii speciale se vor pensiona cu 10 ani mai repede

Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor. Proiectul a fost publicat DOCUMENT
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Galeriu Crestinu
10.08.2018, 00:38:48

TOTUL E NUMAI HOTIE - !!!! BANDITII nu stiu ce sa mai scorneasca sa FURE numai pentru PARTIDUL LOR DE HOTI . PSD TREBUIE LICHIDAT !

0 (0 voturi)
Românul obiectiv
10.08.2018, 01:06:57

@Galeriu Crestinu, ai bâut prea mult? Ce debitezi aici nu are absolut nici o legâturâ cu continutul articolului.

-1 (3 voturi)
Tăunu
10.08.2018, 12:55:07

Oricum, Pilonu II nu are mare viitor, în Ungaria şi Polonia a fost deja lichidat !

Gogule Gogule
10.08.2018, 13:33:31

Si daca aia-s cretini, tre sa fim si noi.

king artur
10.08.2018, 18:00:19

Nu va lasati dusi de nas. Totul e o propaganda comunista! PSD numai mituie nu conduce tara! Totul pt vot! "Un popor care alege politicieni corupti, impostori, hoti si tradatori, nu este victima, ci complice.” George Orwell.

+1 (1 vot)
Modifică Setările