Alertă pentru fondurile UE: peste şase luni, riscăm să pierdem sumele neatrase din tronsonul financiar 2007-2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii necheltuiţi pentru infrastructură în perioada 2007-2013 se mai pot cheltui doar în 2015 dacă proiectele nu vor fi etapizate
Banii necheltuiţi pentru infrastructură în perioada 2007-2013 se mai pot cheltui doar în 2015 dacă proiectele nu vor fi etapizate

La sfârşitul acestui an, între 3 şi 5 miliarde de euro necheltuite din fondurile alocate în perioada 2007-2013 ar putea fi dezangajate. Soluţia: defalcarea proiectelor pe faze de finanţare.

Mai sunt doar şase luni până când România mai poate depune cereri de finanţare aferente tronsonului financiar 2007-2013. Întârzierea dincolo de acest termen implică dezangajarea automată, adică pierderea sumelor necheltuite.

Ultimele estimări arată că suma totală a fondurilor cu risc de dezangajare ar fi de 3-5 miliarde de euro, alte surse o estimează la peste 6 miliarde de euro.

Cel mai rău stăm la absorbţia fondurilor pentru drumuri, unde mai bine de jumătate din proiecte au şanse egale cu zero să fie finalizate (astfel încât să obţină şi decontarea sumelor eligibile) până la 31 decembrie 2015.

Aici, riscul de dezangajare - din cauza necheltuirii banilor în cei şapte ani de când ne stau la dispoziţie - este de ordinul miliardelor de euro, un centralizator în acest sens nefiind încă finalizat.

La polul opus se situează absorbţia fondurilor pentru agricultură, unde - potrivit ultimelor estimări - riscul de dezangajare este sub 1%.

„La finalul lunii iunie va fi transmisă Comisiei o listă a proiectelor aferente perioadei 2007-2013 care urmează a fi fazate“, declara, la mijlocul lunii trecute, Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene. El aprecia că „efortul acestor luni trebuie să fie unul susţinut atât din partea autorităţilor, cât şi din partea beneficiarilor, astfel încât rata absorbţiei la finalul lui 2015 să fie una cuprinsă în intervalul 65-80%“.

Marius Nica a dat asigurări că „lucrăm intens atât în privinţa fazării proiectelor, cât şi la ridicarea întreruperilor temporare aplicate de către CE la începutul acestui an şi vom putea observa rezultate pozitive în decembrie 2015“.

Indulgenţă pentru întârzieri la Regio

Comisia Europeană a adoptat recent o versiune revizuită a orientărilor de finalizare pentru programele de politică regională din perioada 2007-2013.

Revizuirea simplifică o serie de proceduri de finalizare în ce priveşte instrumentele de inginerie financiară şi în termeni de „etapizare“ („phasing“) – procesul de iniţiere a unui proiect într-o anumită perioadă de programare şi de finalizare a lui în cea următoare.

Potrivit Comisiei Europene, decizia a fost luată în urma consultărilor cu statele care au o rată de absorbţie scăzută. Este vorba despre Bulgaria, Croaţia, Cehia, Italia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Măsurile decise de Comisie:
** o componentă de 10% flexibilitate, care permite cheltuieli cu 10% mai mari într-un program pentru o anumită prioritate, dacă ele sunt compensate cu o reducere echivalentă a celor pentru o altă prioritate din cadrul aceluiaşi program;
** revizuirea clarifică faptul că instrumentele de inginerie financiară vor putea continua să investească în economia reală şi în anul 2016.

CE atrage atenţia României

Comisia Europeană atrage atenţia Guvernului de la Bucureşti asupra riscului ca preocuparea pentru încheierea perioadei bugetare 2007-2013 să afecteze noua perioadă bugetară.

Oficialii de la Bruxelles arată că, în ciuda creşterii ratei de absorbţie, „cheltuirea fondurilor rămase din cadrul perioadei 2007-2013 rămâne o provocare majoră“.

În prezent, România are o rată de absorbţie de 53% pe programul Regio.
A trimis facturi la Bruxelles în valoare de 10 miliarde de euro şi i-au fost decontate până la acea dată 9,3 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite