Bani

articolul anterior articolul urmator

Amânarea ratelor, un cadou otrăvit? Un finanţist avertizează că ratele vor creşte şi cu 15-20% la credite imobiliare. Cum ar fi trebuit ajutaţi creditorii

6
27 Mar 2020 14:07:09
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Finanţistul Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a calculat efectele ordonanţei privind amânarea ratelor, precizând că, de fapt, ratele pentru credite imobiliare vor creşte cu 15-20% şi că un altfel de ajutor s-ar fi impus.

„Cea mai bună soluţie era să subvenţioneze statul dobânzile pentru că au capitalizat dobânda acumulată în perioada de graţie, de nouă luni. Deci se va adăuga la principal şi apoi se aplică la acest nou principal crescut cu dobânda din perioada de graţie dobânda contractuală. Astfel, prima problemă este că se aplică dobândă la dobândă", a spus Iancu Guda, pentru Agerpres.
 
O altă problemă semnalată de economist este că măsura se aplică într-o perioadă limitată, iar cei care au credit imobiliar trebuie ca în următorii cinci ani să-şi achite dobânda din perioada de graţie, iar puseul de dobândă va face ca ratele românilor să crească cu 15 - 20% în perioada respectivă.
 
Al treilea aspect la care a făcut referire Iancu Guda este că banca nu pierde nimic. Din contră, va câştiga dobândă la dobândă.
 
"Este nevoie de solidaritate. Nu se poate ca unii să aplice dobândă la dobândă şi alţii să suporte toate costurile. Eu cred că prin subvenţionarea de către stat a acestor dobânzi am fi avut o măsură mai bună, de solidaritate, pentru că ar fi fost subvenţionată de toţi", a afirmat Iancu Guda.
 
Potrivit calculelor făcute de Iancu Guda, impactul ar fi fost de 0,5% din PIB, 5-6 miliarde de lei, în cazul în care măsura ar fi fost accesată de jumătate dintre cei care au luat credite.
 
Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului - persoană fizică sau juridică - pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12 2020. Această perioadă de nouă luni se va adăuga însă la perioada pentru care a fost contractat creditul. Cîţu a precizat că este vorba despre firme sau persoane care au fost afectate de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.
 
Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate până la încetarea stării de urgenţă, ea putând fi depusă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.
 
Cererile pot fi depuse cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. 
 
Dobânda pe perioada amânării 
 
În ceea ce priveşte dobânzile după perioada de suspendare, Florin Cîţu a spus că aceste dobânzi se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul. 
 
"În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării”, a spus Cîţu. 
 
De amânarea plăţii ratelor cu până la 9 luni pot beneficia atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, PFA, întreprinderi autorizate (II).
 
Condiţii pentru persoanele fizice
 
În ce priveşte condiţiile de acordare a acestei facilităţi de amânare a plăţii ratelor acestea sunt:
creditul să nu fi fost declarat scadent de bancă înainte de emiterea ordonanţei;
împrumutatul să nu aibă restanţe la plata ratelor;
veniturile împrumutatului să fi fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.
 
Ce trebuie să facă împrumutaţii
 
Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, împrumutaţii trimit băncilor o solicitare, fie sub formă de scrisoare sau prin mail, cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României.
 
Dacă nu dispune de astfel de modalităţi de transmitere, împrumutatul poate da un telefon băncii, care va fi anunţat pe pagina sa de internet, convorbire care va fi înregistrată audio de către bancă.
 
Banca va analiza solicitarea şi o va aproba în condiţiile prevăzute în normele de implementare a prezentei ordonanţe de urgenţă. 
 
Condiţii pentru IMM-uri
 
Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor IMM-urile trebuie să îndeplinească cumulativ urmãtoarele condiţii: 
 
În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. 
Nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informaţiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Art. 7 In aplicarea prezentei ordonante de urgenta MFP elaboreaza normele de implementare, inclusiv modalitatea şi condiţiile de acordare şi recuperare a garanţiilor de stat, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

ladiana stan
27.03.2020, 14:30:23

Dacă îți suspenzi ratele la bancă este logic că dobanda datorată pe lunile respective se va adauga la ratele următoare și se va prelungi termenul de rambursare. Nu câștigă banca în plus cum spuneti dobândă la dobândă .

-2 (4 voturi)
Alex Alex
27.03.2020, 16:44:45

Pai tocmai ca nu este asa. Dobanda datorata in perioada de suspendare se adauga creditului care il ai inainte de suspendare si la care se va aplica dobanda din nou in momentul cand se vor recalcula ratele si incepi sa platesti. Acest lucru in caz ca nu ai inteles ce inseamna "aceste dobânzi se capitalizează la soldul creditului existent"

+1 (1 vot)
Cneazul
27.03.2020, 18:50:49

Dragul meu, daca dobanda se va capitaliza atunci inseamna ca tu vei plati dobanda si pe aceasta suma (adica pe dobanda) pana scapi de ea.

Dobrican Felician
27.03.2020, 15:30:13

Guvernul asta tembel nu face nimic in folosul romanilor.Bancile trebuie salvate,nu romanii. Exact ce spune Iancu Guda azi,spuneam si eu ieri. Bancile vor impune precum camatarii dobinda la dobinda. Iar modul in care se poate face cererea de aminare a rambursarii ratelor o sa apara,probabil,cu citeva zile inainte de a expira Starea de Urgenta.Adica romanii vor avea citeva zile pentru a se inghesui la banci sa depuna cererile.

+1 (1 vot)
AltCineva
27.03.2020, 18:26:05

Ce pot sa zic... FELICITARI ORBAN ! VICTOR ORBAN ! Cum de in Ungaria se pot suspenda ratele iar in Romania NU ? "Guvernul mieu" este cumva prieten cu bancile care au facut miliarde profit ? Si acum nu pot renunta cateva luni la dobanda ? Vai de steaua nostra cu asa guvern incompetent ! Ce vrei de la unul ca n-a lucrat in viata lui...doar a fost pe statele de plata la niste firme...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările