Amânarea ratelor, un cadou otrăvit? Un finanţist avertizează că ratele vor creşte şi cu 15-20% la credite imobiliare. Cum ar fi trebuit ajutaţi creditorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Finanţistul Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a calculat efectele ordonanţei privind amânarea ratelor, precizând că, de fapt, ratele pentru credite imobiliare vor creşte cu 15-20% şi că un altfel de ajutor s-ar fi impus.

„Cea mai bună soluţie era să subvenţioneze statul dobânzile pentru că au capitalizat dobânda acumulată în perioada de graţie, de nouă luni. Deci se va adăuga la principal şi apoi se aplică la acest nou principal crescut cu dobânda din perioada de graţie dobânda contractuală. Astfel, prima problemă este că se aplică dobândă la dobândă", a spus Iancu Guda, pentru Agerpres.

O altă problemă semnalată de economist este că măsura se aplică într-o perioadă limitată, iar cei care au credit imobiliar trebuie ca în următorii cinci ani să-şi achite dobânda din perioada de graţie, iar puseul de dobândă va face ca ratele românilor să crească cu 15 - 20% în perioada respectivă.

Al treilea aspect la care a făcut referire Iancu Guda este că banca nu pierde nimic. Din contră, va câştiga dobândă la dobândă.

"Este nevoie de solidaritate. Nu se poate ca unii să aplice dobândă la dobândă şi alţii să suporte toate costurile. Eu cred că prin subvenţionarea de către stat a acestor dobânzi am fi avut o măsură mai bună, de solidaritate, pentru că ar fi fost subvenţionată de toţi", a afirmat Iancu Guda.

Potrivit calculelor făcute de Iancu Guda, impactul ar fi fost de 0,5% din PIB, 5-6 miliarde de lei, în cazul în care măsura ar fi fost accesată de jumătate dintre cei care au luat credite.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului - persoană fizică sau juridică - pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12 2020. Această perioadă de nouă luni se va adăuga însă la perioada pentru care a fost contractat creditul. Cîţu a precizat că este vorba despre firme sau persoane care au fost afectate de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate până la încetarea stării de urgenţă, ea putând fi depusă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.

Cererile pot fi depuse cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. 

Dobânda pe perioada amânării 

În ceea ce priveşte dobânzile după perioada de suspendare, Florin Cîţu a spus că aceste dobânzi se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul. 

"În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării”, a spus Cîţu. 

De amânarea plăţii ratelor cu până la 9 luni pot beneficia atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, PFA, întreprinderi autorizate (II).

Condiţii pentru persoanele fizice

În ce priveşte condiţiile de acordare a acestei facilităţi de amânare a plăţii ratelor acestea sunt:

creditul să nu fi fost declarat scadent de bancă înainte de emiterea ordonanţei;

împrumutatul să nu aibă restanţe la plata ratelor;

veniturile împrumutatului să fi fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

Ce trebuie să facă împrumutaţii

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, împrumutaţii trimit băncilor o solicitare, fie sub formă de scrisoare sau prin mail, cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Dacă nu dispune de astfel de modalităţi de transmitere, împrumutatul poate da un telefon băncii, care va fi anunţat pe pagina sa de internet, convorbire care va fi înregistrată audio de către bancă.

Banca va analiza solicitarea şi o va aproba în condiţiile prevăzute în normele de implementare a prezentei ordonanţe de urgenţă. 

Condiţii pentru IMM-uri

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor IMM-urile trebuie să îndeplinească cumulativ urmãtoarele condiţii: 

În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. 

Nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informaţiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Art. 7 In aplicarea prezentei ordonante de urgenta MFP elaboreaza normele de implementare, inclusiv modalitatea şi condiţiile de acordare şi recuperare a garanţiilor de stat, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite