Amânarea ratelor. Românii vor avea timp până pe 15 martie să ceară o nouă păsuire de la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banca cec credite taxe foto Adevarul

Românii vor putea solicita amânarea ratelor la bănci până pe data de 15 martie, chiar dacă au mai cerut o dată o păsuire, însă numai dacă se încadrează într-o perioadă totală de maxim 9 luni de amânări.

În data de 30 decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru a prelungi termenul până la care poate fi solicitată amânarea ratelor. Acum, Ministerul Finanţelor propune un proiect pentru actualizarea normelor prin care se poate face acest lucru.

Pentru circa 558.000 de debitori au fost aprobate, până la finalul lunii septembrie 2020, cererile de amânare a ratelor, în contextul pandemiei COVID-19. Soldul total al creditelor amânate la plată se ridică la 42,9 miliarde de lei, cuantumul reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar.

Potrivit noilor măsuri propuse, debitorii au posibilitatea solicitării suspendării plăţii ratelor de capital, dobânzilor şi comisioanelor pentru o perioadă cuprinsă între minimum 1 lună şi maximum 9 luni. Suspendarea poate fi solicitată atât pentru creditele pentru care a fost deja obţinută suspendarea obligaţiilor de plată, cât şi pentru creditele pentru care nu s-a solicitat anterior accesarea facilităţii de suspendare.

Perioada maximă de 9 luni include şi perioada suspendării efective a obligaţiilor de plată de care un debitor a beneficiat deja sau perioadele de suspendare acordate în cadrul amânărilor la plată non-legislative, iar debitorul are posibilitatea de a obţine o singură dată suspendarea obligaţiilor de plată.

Solicitările pentru suspendarea plăţii obligaţiilor pot fi transmise creditorului până la data de 15 martie 2021 inclusiv, acesta urmând a efectua analiza şi emite decizia până cel târziu la data de 30 martie 2021 inclusiv.

Beneficiază de aceste facilităţi debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit acordat până la data de 30 martie 2020 inclusiv, care nu a ajuns încă la scadenţă şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv.

De asemenea, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor sau încasărilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020, să se afle în imposibilitatea onorării obligaţiilor de plată aferente creditului şi să nu se afle în insolvenţă la data solicitării rambursării creditului.

În cazul contractelor ipotecare, persoanele fizice trebuie să declare pe propria răspundere că le-au fost afectate veniturile proprii şi/sau veniturile familiei de situaţia gravă generată de pandemia SARS-COV-2 şi se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului urmare a intrării în şomaj tehnic, a concedierii, a reducerii salariului, a plasării acestuia în carantină instituţionalizată etc.

Implementarea acestei facilităţi va avea ca efect protejarea persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate în această perioadă şi menţinerea în activitate a companiilor, implicit şi a locurilor de muncă asigurate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele răspândirii SARS-CoV-2. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite