Bani

articolul anterior articolul urmator

Americanii condiţionează plata în rate a armamentului de achitarea datoriei României în „Afacerea bumbacul“

3
24 Sep 2019 09:38:33
Autor: Afrodita Cicovschi

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a avertizat Guvernul încă din 2017 că România a rămas cu o datorie neachitată de peste 6 milioane dolari, provenită din bumbacul importat în anii ’90 şi că, în caz de nerambursare, statul român riscă să nu poată plăti în rate armamentul cumpărat de la americani, scrie profit.ro.

În încercarea de a rezolva această situaţie, autorităţile române au elaborat un proiect de lege, scrie profit.ro.
 
"Soluţionarea situaţiei creditului acordat României de către Guvernul SUA pentru achiziţionarea de bumbac fibră dobândeşte un caracter prioritar deoarece rambursarea sumei datorate este conectată de către autorităţile americane de posibilitatea dobândirii de către România a  statutului de Dependable Undertaking.
 
Acest statut a fost solicitat în repetate rânduri de România către autorităţile americane, în contextul programului de achiziţii pentru modernizarea şi întărirea capacităţilor de apărare ale ţării noastre, aspect care  reprezintă un obiectiv de importanţă strategică.
 
În considerarea aspectelor prezentate apare necesitatea iniţierii unui proiect de lege care să aprobe rambursarea ratelor de capital pentru o cota parte a creditului, aferentă anilor 2006-2022, în valoare de 5.417.851,86 USD, din creditul acordat de Guvernul SUA în baza programului CCC – Legea publică nr. 480/1992, precum şi a altor costuri externe aferente acestei cote părţi. Pentru anul 2019 este necesar a se aloca de la bugetul de stat pentru achitarea  sumelor restante din perioada 2006-2018  5.293.353,42 USD, iar pentru perioada 2019-2022, suma de 1.079.053,42 USD", se precizează în document.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Dobrican Felician
24.09.2019, 10:31:06

Buni si generosi stapini avem.In timp ce Ucraina care nu este in NATO primeste ajutor militar gratuit de peste un miliard de dolari de la americani,noi care ii sustinem cu trupe cam peste tot pe unde si-au bagat coada americanii,nu ajunge ca le platim tehnica miltara achizitionata,dar ne mai si conditioneaza sa ne platim nu stiu ce datorii istorice. Imi amintesc cum in anul 2006,aceiasi stapini i-au impus lui Basescu (Petrov) sa renunte,nu el,ci Romania, la datoria de peste un miliard de dolari pe care o avea Irakul catre Romania. Ei aliatii nostri strategici nu pot renunta la o datorie a Romaniei de 5 milioane de dolari.Al naibii aliati si prieteni.Cu asewmenea prieteni,nu cred ca mai avem nevoie de dusmani. Pai ar trebui ca Romania sa trenunte la achizitia de Patriot,ca si asa s-au facut de cacao prin Arabia Saudita,si sa cumpere S-400,precum turcii.Asta fiindca europenii nu au nici un sistem de aparare aeriana de tip S-400 sau Patriot.

+1 (5 voturi)
Markus Roman
24.09.2019, 13:24:05

Foarte bine! Atunci sa cumparam si noi armament de la rusi, ca turcii. Asa i-as invata eu minte pe jigodiile amerloce. Si stati putzin ca inca sunt la inceput. Cand se vor vedea ei inscaunati bine in Romania pe partea militara si cu un guvern al opozitiei pe post de rama sub bocancul american, sa te tzii atunci pretentzii din partea acestor nesimtzitzi.

+1 (1 vot)
Gabriel din Bugeac
24.09.2019, 13:37:31

Să vezi că la articolul ăsta nu apar p*ostanii cu conturi multiple.. Dar să le reîmprospătez memoria sclavilor, Bechtel, Microsoft, Falimentul ARO, țeapa cu carcasele F-16, ștergerea datoriilor Irakului către România, Libia.. reportajul îl găsiți pe România te iubesc de la Pro TV.. aștept să apară trolachii cu conturi multiple să le trimit și linkul.. oricum la articolul ăsta nu cred că-si vor face apariția..

+1 (1 vot)
Modifică Setările