Amnistia fiscală bagă zâzanie între săraci şi bogaţi. Guvernul se pregăteşte să-i ierte pe cei care îşi declară averile. În caz contrar, vor plăti impozit de 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile pregătesc un program prin care cei care îşi declară averile vor fi iertaţi de acuzaţiile de evaziune fiscală, cu condiţia să îşi plătească taxele. Proiectul va aduce bani la buget, dar îi nedreptăţeşte pe cei care îşi plătesc corect dările către stat an de an.

Guvernul pregăteşte o amnistie fiscală pentru cei care deţin venituri sau bunuri sustrase fiscalizării, astfel încât să intre în legalitate, dar consultanţii fiscali avertizează că România riscă să intre într-un „ciclu al amnistiilor“ acordate an de an sub diverse forme, ceea ce discriminează cetăţenii corecţi care îşi plătesc la timp taxele. Mai mult, proiectul interferază cu programul Fiscului de depistare şi taxare a celor cu averi mari ascunse.

Astfel, potrivit Profit.ro, persoanele care obţin venituri sau au patrimoniu şi care nu au fost impozitate vor primi o perioadă de graţie de şase luni pentru a le declara şi pentru a-şi plăti taxele. Vor scăpa, însă, de acuzaţiile de evaziune fiscală. După intervalul de şase luni, cei care vor evita să se conformeze, vor fi impozitaţi cu 50%, potrivit unor surse guvernamentale citate de site-ul respectiv. Pentru a intra în vigoare măsura trebuie modificat Codul Fiscal în perioada următoare. 

Declaraţii de patrimoniu

După încheierea perioadei de şase luni, românii vor trebui să dea „declaraţii de patrimoniu“, prin care să îşi declare averile. Ulterior, cei la care averea reală nu concordă cu cea declarată vor fi taxaţi cu 50%. Măsura îi scapă pe cei vizaţi de acuzaţiile de evaziune fiscală, dar nu şi de închisoare în caz că bunurile sau banii provin din activităţi ilegale.

Fiscul a demarat în ultimii ani un program de verificare şi depistare a românilor cu averi mari şi care nu pot fi justificate, în prima fază fiind vizaţi 313 dintre cei mai bogaţi conaţionali. De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţa în februarie 2015 că va extinde verificările pentru a controla averile altor 4.800 de persoane.

Surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul“ că nu a existat nicio consultare între Ministerul Finanţelor şi ANAF privind amnistia fiscală.

Nedreptate pentru cei corecţi

Consultanţii fiscali consultaţi de „Adevărul“ admit că amnistia fiscală este benefică, însă avertizează că statul foloseşte deja prea mult acest instrument. Problema este că în ultimii ani statul a „iertat“ de datorii mai multe categorii, iar contribuabilii corecţi se vor simţi nedreptăţiţi.

În ultimul an, Fiscul a ajuns în centrul unor scandaluri din cauza unor situaţii aberante, precum emiterea de decizii de impunere pe dobânzile la alocaţiile copiilor. Acestea erau, cu tot cu penalităţi, mult mai mari decât alocaţiile în sine.

„De regulă, astfel de măsuri sunt imorale. Părerea mea este că dacă nu va exista o presiune a Fiscului în perioada următoare, (proiectul – n.r.) va rămâne doar o foaie de hârtie. Mi se pare ciudat cum se discută, nu trebuie să intrăm într-un ciclu al amnistiilor, aşa cum s-a întâmplat în Italia. Guvernul şi Parlamentul ar trebui să se înveţe minte. Dacă şi-ar pune (Fiscul – n.r.) mintea, România ar rămâne fără bogaţi (...) Mi-e teamă că vom ajunge ca din an în an cei cu bani şi cu probleme să îşi «cumpere» câte o amnistie“, a declarat consultantul Emilian Duca. El spune că, pentru a evita ocolirea legilor, ar trebui ca amnistia să nu vizeze datorii din ultimii trei ani. „La fel, aş face o rezervă în capitalul firmei care să fie la dispoziţia ANAF şi care să fie blocată în cazul în care compania nu şi-ar plăti impozitele“, a spus Duca.

Şi expertul fiscal Adrian Benţa spune că acum contribuabilii de bună credinţă se vor simţi nedreptăţiţi, dar afirmă că „interesul general e mai mare“. „Părerea mea este că doar un număr restrâns de persoane va beneficia de asta, dar are efecte pozitive pentru că aşa cresc veniturile la buget şi ajută Fiscul pentru că aşa nu mai stai să-i cauţi prin lume“, a punctat Benţa. 

El trage şi un semnal de alarmă şi spune că acum că a apărut informaţia despre proiect, Guvernul ar trebui să îl adopte foarte rapid. „O amnistie, ca să aibă efecte, nu trebuie să se ştie de ea“, potrivit lui Benţa, pentru că altfel s-ar creea aşteptări tot mai mari. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite