Bani

articolul anterior articolul urmator

Primii 10 bogătaşi urmăriţi de Fisc au fost depistaţi cu venituri nedeclarate de aproape 20 de milioane de euro

3
23 Nov 2015 10:33:11
Autor: Dan Străuţ
ANAF urmăreşte de doi ani persoanele cu averi mari şi venituri nedeclarate
ANAF urmăreşte de doi ani persoanele cu averi mari şi venituri nedeclarate

Primii 10 români cu averi mari, verificaţi la sânge de fisc, au avut venituri nedeclarate de 86,9 milioane de lei, anunţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat. Suma este echivalentul a aproape 20 de milioane de euro.

„Verificările fiscale prealabile documentare, din cadrul programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM - peste 20 de milioane de euro/persoană), declanşate efectiv în anul 2013, au scos la iveală venituri nedeclarate de 86,9 milioane de lei (19,5 milioane de euro) numai la primele 10 dintre acestea“, arată ANAF.

În anul 2014 au fost declanşate verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale privind diferenţa semnificativă între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi cele declarate organelor fiscale.

Potrivit ANAF, în anul 2015 au fost finalizate verificările fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul PFAM, care este format din 336 de persoane, asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale şi se aplică programe de conformare.

Ce au găsit insprectorii Fiscului

Rezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM (pentru veniturile din anul 2011) sunt prezentate sintetic mai jos:

Venituri nedeclarate: 86.948.321 de lei
23.771.463 lei - venituri nedeclarate cu sursă neidentificată
•    Impozit pe venit suplimentar - 3.803.434 de lei
•    Obligaţii fiscale accesorii (penalităţi de întârziere şi dobânzi) - 2.437.706 lei
63.176.858 lei - venituri nedeclarate cu sursă identificată
•    Impozit pe venit suplimentar - 10.108.297 de lei
•    Obligaţii fiscale accesorii (penalităţi de întârziere şi dobânzi) - în curs de calculare.

Verificări complexe

Potrivit ANAF, aceste verificări au prezentat un grad ridicat de complexitate, generat de următoarele aspecte:
- au fost analizate operaţiunile desfăşurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacţii) transmise de instituţiile de credit, în principal, pe format hârtie, fapt care a necesitat prelucrarea manuală a acestora
- au fost verificate operaţiuni desfăşurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăţi comerciale (peste 10.000 de operaţiuni)
- au fost prelucrate informaţii privind deţinerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorităţi ale administraţiei publice locale (servicii de impozite şi taxe locale)
- mare parte dintre activităţile şi tranzacţiile verificate presupun analize complexe: activităţi investiţionale diverse, tranzacţii cu instrumente financiare pe pieţele interne şi internaţionale, tranzacţii disimulate sau artificiale, multiple operaţiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informaţii neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticenţei contribuabililor de a furniza astfel de informaţii).

În cadrul verificărilor fiscale prealabile au fost solictate o serie de informaţii terţilor, precum rulajele conturilor bancare, informaţii de la instituţii care gestionează registre de evidenţă a imobilelor şi bunurilor mobile – terenuri, clădiri, autovehicule, nave, aeronave – datele de la oficiile registrului comerţului, organe fiscale teritoriale, documente ale companiilor deţinute de persoanele verificate, informaţii de la autorităţi fiscale din străinătate etc., în vederea identificării veniturilor obţinute de persoanele verificate şi a comparării acestora cu veniturile declarate.

Ce judeţe sunt prioritare pe lista ANAF

ANAF a anunţat, în luna august, că realizează cele mai multe verificări ale averilor deţinute de persoanele fizice identificate cu risc fiscal în Ilfov (34), Bucureşti (31), urmate de judeţele Suceava (14), Buzău (10) şi Tulcea (10), din cele 313 persoane stabilite pentru primă fază a programului derulat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

gogu58
23.11.2015, 13:22:02

Asta numai asa, la o prima vedere. In mod sigur ca suma este dubla sau tripla dar nu s-a descoperit. In alta ordine de idei de ce nu se maresc majorarile si penalitatile astfel incat sa se ajunga la imputari de 60-70% din sumele nedeclarate ?

+1 (3 voturi)
Marius Spock
23.11.2015, 20:24:10

Gresit. Nu trebuie majorate penalitatile ci trebuie confiscate veniturile nedeclarate si asta pentru ca nu poate demonstra nimeni din ce surse sunt facute acele venituri plus ca mai e o problema de nuanta si anume ei au fraudat statul cu sumele alea si avand acei bani au produs cu ei altii si mai multi. E cam ca si cu puscaria. Multi au furat cu milioanele si asta doar pentru vreo doi trei ani de puscarie basca au mai scris si vreo cateva carti si dupa au beneficiat de banii furati cand acele sume ar fi trebuit confiscate. E putin cam inechitabil cu unii contribuabili care si-au platit an de an luna de luna darile iar cu ce au ramas au reusit sa mearga inainte ba mai mult sa si reinvesteasca iar hotii pentru ca altfel nu li se poate spune au tras statul in piept si cu toate urmarile acestui lucru..............

Florin Georgescu
23.11.2015, 14:06:31

Manelisti cumva ?