ANAF propune noi modalităţi de executare silită. Cum se vor face popririle

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca vă poate pune poprire pe salariu

Mihaela Triculescu, şeful ANAF, a pus vineri în dezbatere publică un proiect de ordin referitor la noile termene şi modalităţi în care se vor emite somaţiile, popririle şi actele de executare silită.

„Ţinând cont de noul context legislativ (Codul Fiscal a fost modificat de aproape 500 de ori în ultimii 2 ani, după cum susţine CNIPMMR), se impune elaborarea unei noi proceduri” care urmăreşte în principal (...) stabilirea frecvenţei emiterii şi comunicării deciziilor referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, deciziilor referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare, a somaţiilor, titlurilor executorii, adreselor de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti, adreselor de înfiinţare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi şi a adreselor de înştiinţare privind înfiinţarea popririi”, se arată în proiectul de ordin.

Acelaşi ordin prevede că deciziile referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere şi deciziile referitoare la obligaţiile fiscale accesorii reprezentând penalităţi de nedeclarare se emit prin aplicaţiile informatice, trimestrial, iar prin excepţie, în cazul în care cuantumul total al obligaţiilor fiscale accesorii ale unui debitor (majorări de întârziere/dobânzi/penalităţi de întârziere) nu depăşeşte o anumită limită, deciziile se emit după 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate obligaţii fiscale principale restante.

Somaţiile, trimise după 6 luni de când s-au înregistrat restanţele

Ordinul stabileşte şi faptul că, în vederea emiterii somaţiei şi a titlului executoriu, organul fiscal central evaluează de două ori pe lună obligaţiile fiscale/bugetare restante ale debitorilor şi emite somaţia şi titlul executoriu, după 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate obligaţii fiscale/bugetare restante.

Popririle se fac la 6 luni de la emiterea somaţiilor

În vederea emiterii adresei de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti, a adresei de înfiinţare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi şi a adresei de înştiinţare privind înfiinţarea popririi, organul fiscal central competent în administrarea obligaţiilor fiscale ale debitorului evaluează obligaţiile fiscale/bugetare restante ale debitorilor pentru care s-a împlinit termenul de 15 zile de la comunicarea somaţiei şi procedează la emiterea acestor acte de executare, dupa 180 de zile de la comunicarea somaţiei.

75% din penalităţi sunt şterse dacă se face plata integrală

Acelaşi ordin reglementează că penalitatea de nedeclarare se reduce, la cererea contribuabilului/plătitorului, cu 75%, dacă obligaţiile fiscale principale stabilite prin decizie: a) se sting prin plată sau compensare până la termenul prevăzut la art. 156 alin. (1) din Codul de procedură fiscală; b) sunt eşalonate la plată, în condiţiile legii. În acest caz, reducerea se acordă la finalizarea eşalonării la plată. 

Întreaga procedură privind emiterea şi comunicarea unor acte administrative si de executare pentru

debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită poate fi văzută AICI.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite