ANALIZĂ Şocul scumpirii dolarului se propagă spre portofelele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul carburanţilor a crescut cu 12% faţă de minimele înregistrate în luna ianuarie, iar laptopurile, tabletele, electrocasnicele şi alte produse IT fabricate în China se vor scumpi cu până la 15% din aprilie.

Dolarul american s-a apreciat de la începutul acestui an cu aproximativ 10% în raport cu leul, iar acest lucru a început să se resimtă deja în nivelul preţurilor de pe piaţa locală.

Carburanţii s-au scumpit deja cu 12% faţă de minimele înregistrate la mijlocul lunii ianuarie, iar preţurile la laptopuri şi tablete se vor majora cu 15% din luna aprilie.

Benzina şi motorina, din nou peste 5 lei

Preţul carburanţilor a crescut puternic în ultimele două luni şi a ajuns la 5,5 lei/litru, după ce la mijlocul lunii ianuarie preţul unui litru de benzină scăzuse sub pragul psihologic de 5 lei, până la 4,9 lei.

În acel moment, barilul de ţiţei se tranzacţiona la 46 de dolari, iar dolarul nu îşi începuse ascensiunea în faţa euro şi a leului.

Dolarul american era cotat în data de 5 ianuarie, prima zi de tranzacţionare din 2015, la 3,77 lei la cursul oficial anunţat de Banca Naţională a României (BNR). Între timp, dolarul a ajuns la un maxim de 4,21 la 16 martie.

Ţiţeiul Brent, care se tranzacţionează la Londra şi este de referinţă în Europa, s-a scumpit şi el pe bursele internaţionale de mărfuri, de la un minim de 46 de dolari pe baril în ianuarie, până la 60 de dolari, pentru ca ulterior să scadă la 54 de dolari pe baril.

Aceste variaţii s-au văzut direct la pompă (şi) în România. Potrivit datelor publicate de către Comisia Europeană la 16 martie, un litru de benzină costa, în medie, 5,5 lei, acelaşi preţ fiind şi pentru motorină.

Electronice mai scumpe

Tabletele şi laptopurile vor avea şi ele preţuri mai mari începând cu luna aprilie, ca şi o serie de electrocasnice mici. Acestea sunt fabricate în China, iar tranzacţiile se perfectează în dolari americani.

"magazin electronice"

Retailerul electro&IT Flanco estimează o scumpire de până la 15% pentru electrocasnice şi electronice, majorarea urmând să se vadă până la finele lunii aprilie, când se vor epuiza actualele stocuri (realizate la cursuri mai mici).

„Până acum am reuşit să amortizăm din stocuri. Dar până la sfârşitul lunii aprilie sigur vor intra noile preţuri. Vor creşte în special produsele aduse din China. Piaţa IT va fi cea mai afectată de creşterea cursului şi vânzările ar putea înregistra o scădere.

Preţurile la notebookuri, tablete vor creşte cu până la 15%. Indirect, vor fi afectate şi alte categorii de produse, care conţin componente fabricate în China, precum electrocasnicele mici“, a declarat recent Dragoş Sîrbu, directorul executiv al Flanco Retail.

De asemenea, compania de brokeraj Tradeville estima creşteri ale preţurilor şi pentru cafea, cacao şi fructele exotice, deoarece acestea se tranzacţionează la nivel mondial tot în monedă americană.

De ce se scumpeşte dolarul

Euro a pierdut aproximativ 17% faţă de dolarul american de la sfârşitul anului 2014.

Cauzele sunt mai multe: posibilitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro, după câştigarea alegerilor de către partidul de extremă stânga Syriza, dar şi demararea programului Băncii Centrale Europene de injecţie a 1.100 de miliarde de euro, pentru stimularea creşterii economice.

Concomitent, investitorii pariază şi pe o creştere a dobânzii de referinţă a Rezervei Federale, banca centrală a SUA. Acest lucru face mai atractive activele în dolari, în vreme ce activele în euro îşi pierd din valoare.

Potrivit companiei de brokeraj TeleTrade, dolarul ar putea străpunge bariera psihologică a parităţii cu moneda europeană, la nivel internaţional, în următoarele zile, pe măsură ce petrolul îşi continuă trendul descendent.

„Creşterea supraproducţiei de petrol la nivel mondial şi o încetinire a cererii din partea Chinei, dar posibil şi a altor rafinării, pe măsură ce rezervele de ţiţei naţionale sunt acoperite şi din cauza apropierii sezonului de reparaţii şi mentenanţă de primăvară la rafinării, ar putea conduce la o scădere şi mai mare a preţului barilului, context în care dolarul american va continua să recupereze teren în comparaţie cu celelalte valute“, susţine Cătălin Chivu, directorul general al TeleTrade.

Negocierile în privinţa dosarului iranian sunt şi ele pe ultima sută de metri, iar o înţelegere între marile puteri occidentale şi Iran ar putea duce la ridicarea sancţiunilor asupra acestui stat.

Acest lucru va duce la creşterea puternică a exporturilor de petrol iranian, ceea ce va pune mai departe presiune pe cotaţiile ţiţeiului. În fine, în SUA stocurile de petrol au atins cel mai înalt nivel din ultimii 80 de ani, potrivit Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite