ANALIZĂ Se încheie era dobânzilor mici sau negative. Ce ne aşteaptă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Angliei a anunţat joi prima majorare a dobânzii de referinţă din ultimii zece ani, banca centrală din Cehia i-a urmat exemplul, după ce în august a fost prima care a înăsprit politica monetară, iar şeful Bundesbank a declarat recent că era dobânzilor joase sau negative se apropie de sfârşit. În România dobânzile au trecut recent pe trend ascendent. Rămâne de văzut ce va face Banca Naţională săptămâna viitoare.

„Ratele de dobândă mult prea mici nu trebuie să dureze prea mult şi, într-o creştere economică, robinetele politicii monetare ar trebui să fie închise rapid şi într-o manieră consistentă”, a declarat recent într-un interviu Jens Weidmann, şeful băncii centrale a Germaniei, Bundesbank.

În răspuns, şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şi-a susţinut la începutul lunii trecute angajamentul de menţinere a dobânzilor la niveluri extrem de scăzute, respingând apelurile germanilor de retragere rapidă a banilor ieftini din zona euro. Aşadar, la finalul lunii octombrie, BCE a decis să menţină dobânda cheie la 0%, reiterându-şi angajamentul.

Băncile europene cresc dobânzile

Cu toate acestea, atât Banca Angliei cât şi cea a Cehiei au decis să crească dobânzile.

Miercuri, Banca Centrală a Angliei a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în ultimul deceniu, cu 0,25 puncte procentuale la 0,5%. Oficialii băncii au declarat că au realizat această primă majorare a ratelor dobânzilor din ultimii zece ani în încercarea de a proteja gospodăriile britanice de inflaţia care a crescut de la votul privind Brexit.

Totodată, şi Banca Naţională a Cehiei a majorat joi rata dobânzii cu 25 puncte de bază, de la 0,25% la 0,5%, după ce în august a devenit prima autoritate monetară europeană care s-a angajat într-un ciclu de înăsprire a politicilor monetare.

FED stă pe poziţii

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut joi dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 1% şi 1,25%. Fed a subliniat însă creşterea economică solidă şi întărirea pieţei forţei de muncă, un semn că ar putea înăspri politica monetară în decembrie.

„Piaţa forţei de muncă continuă să se întărească şi activitatea economică înregistrează un ritm solid de creştere, în pofida efectelor uraganelor. Ne aşteptăm ca rata inflaţiei să crească pe termen mediu spre ţinta de 2%”, a apreciat Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC), potrivit Agerpres.

Ce va face BNR

În România, dobânzile sunt de două luni pe trend puternic ascendent. Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele în lei, a ajuns, vineri, la un nivel de 1,87%, în contextul în care se situa la începutul lunii septembrie la 0,92%, iar la începutul acestui an era la 0,87%. Şi deşi acesta este încă un nivel destul de scăzut al indicatorului, faţă de alte perioade, creşterea lui este totuşi accelerată, iar fiecare majorare se simte în rata lunară a unui împrumutat.

Banca Naţională a României (BNR) va decide ce se va întâmpla cu dobânda de politică monetară marţi, 7 noiembrie, când va avea loc şedinţa Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară.

În ultima şedinţă, din data de 3 octombrie, Consiliul de Administraţie al BNR a anunţat că menţine rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi că a decis „îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară”.

Ciprian Dascălu, economist-şef la ING Bank, consideră că BNR va menţine şi în şedinţa din data de 7 noiembrie dobânda de politică monetară la 1,75%. BNR va îngusta însă coridorul facilităţilor permanente simetric cu 25 de puncte de bază, mai spune el.

Şi analiştii Unicredit anticipează o nouă majorare de 25 de puncte de bază în noiembrie, urmând ca în prima jumătate a anului 2018 să decidă majorarea dobânzii de politică monetară de trei ori, până la nivelul de 2,5% în intervalul februarie-mai 2018.

Te-ar putea interesa şi:

Motive pentru care să te gândeşti de două ori înainte să iei un credit

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite