ANALIZĂ Preţurile mici îi îngrijorează pe industriaşi: urmează noi tăieri de salarii, disponibilizări şi chiar vânzări în pierdere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industriaşii sunt obligaţi să vândă tot mai ieftin ceea ce produc tot mai scump
Industriaşii sunt obligaţi să vândă tot mai ieftin ceea ce produc tot mai scump

Mărfurile industriale sunt comandate la cotaţii tot mai joase, care îi obligă pe producători să-şi reducă drastic costurile de producţie şi chiar să vândă în pierdere.

Statisticile oficiale arată un fenomen care nu a mai fost întâlnit în perioada postdecembristă: media preţurilor la mărfurile industriale a trecut pe scădere, după creşteri mai mari sau mai mici de-a lungul ultimilor 24 de ani. Iar scăderea preţurilor de vânzare în condiţii de creştere continuă a costurilor de producţie este privită cu îngrijorare de către industriaşi.

În istoria recentă, un fenomen asemănător a mai fost întâlnit doar în perioada de criză, când media preţurilor din industrie a oscilat de la +15% în septembrie 2008 la doar +0,5% în ianuarie 2010, pe fondul scăderii drastice a cererii. Fenomen care, după cum bine ştim, a dus la tăieri de salarii şi chiar şomaj temporar în majoritatea fabricilor.

Iată că acum preţurile nu mai cresc, ci au început de-a dreptul să scadă, media acestora ajungând la -0,3% în noiembrie 2013, potrivit datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică. Dacă media generală a fost de -0,3%, preţurile din industria bunurilor intermediare au scăzut cu 3,1%, iar cele din industria bunurilor de capital au scăzut cu 1,8% în noiembrie 2013 faţă de noiembrie 2012.

Metalurgia, în topul scăderilor

Printre sectoarele cele mai afectate de scăderea preţurilor se numără metalurgia (-10% în noiembrie 2013 faţă de noiembrie 2012) şi sectoarele de servicii anexe activităţilor extractive (-9%), urmate de rafinării şi cocserii (-7%), producătorii de calculatoare şi articole optice (-6,3%) şi minele de cărbune (-5%).

La polul opus, cu creşteri ale preţurilor la livrare, se regăsesc extracţia de petrol şi gaze (+13,8%), captarea şi distribuţia apei (+11,2%) sau sectorul energetic (+5%), adică exact furnizorii de utilităţi pentru mica şi marea industrie...

Agathon: „Cauza este scăderea cererii“

Scăderea preţurilor la comenzile din industrie este cauzată de scăderea cererii. Acesta ar putea fi un impuls spre un consum mai mare doar în măsura în care nu duce la pierderi ale companiilor de profil, care, dacă sunt obligate să vândă la preţ de producţie sau chiar în pierdere, vor fi obligate la scăderea costurilor. Ceea ce înseamnă angajaţi care vor rămâne fără locuri de muncă, dar şi oprirea comenzilor externalizate către firmele de servicii care trăiesc pe seama industriilor producătoare“, ne-a declarat Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.

El a mai spus că, la rândul lor, firmele de servicii vor contribui la creşterea şomajului, pentru că „nu vor mai primi comenzile anterioare, sau le vor primi la costuri de producţie, ceea ce le va obliga la rândul lor la scăderea personalului şi la alte tăieri de costuri“.

Semnul creşterii competitivităţii?

Constantin Vasilescu, prim-vicepreşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903), are o cu totul altă viziune asupra scăderii preţurilor din industrie.

Este o reacţie logică să reduci costurile de producţie şi să obţii îmbunătăţiri tehnologice când vezi că preţurile scad. Nu se pune problema vânzării în pierdere, nu cred că s-a ajuns încă acolo, partea bună a ieftinirii mărfurilor este că le face mai competitive şi mai uşor vandabile“, ne-a declarat Constantin Vasilescu.

El a semnalat, în schimb, o altă problemă cu care se confruntă industriaşii, anume presiunea fiscală pe salarii, care „ridică prea mult cheltuielile cu forţa de muncă în raport cu veniturile angajaţilor“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite