ANALIZĂ Cu ce schimbări pleacă la Parlament noul Cod Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, care este şi ministru interimar de Finanţe, a aprobat noul Cod Fiscal
Premierul Victor Ponta, care este şi ministru interimar de Finanţe, a aprobat noul Cod Fiscal

Guvernul a eliminat din noul Cod Fiscal creşterea impozitelor pe locuinţe, terenuri şi maşini, dar lasă la latitudinea primarilor majorarea taxelor locale cu până la 50%. Concomitent, se vor impozita şi locuinţa şi terenul de sub ea. Iar reducerea CAS se amână pentru 2018.

Guvernul a aprobat miercuri noul Cod Fiscal şi noul Cod de Procedură Fiscală, acestea urmând să fie transmise la Parlament, pentru a fi introduse la începutul săptămânii viitoare pe ordinea de zi la Senat.

Executivul speră ca proiectele să fie dezbătute cât mai rapid, în procedură de urgenţă, astfel încât acestea să fie transpuse în lege şi promulgate până la 1 iulie, iar de la 1 ianuarie 2016 să intre în vigoare. Faţă de documentele prezentate în urmă cu o lună, proiectul aprobat miercuri de Guvern prezintă o serie de modificări.

Majorări pe furiş la taxele locale

Cea mai importantă schimbare o constituie renunţarea la creşterea impozitelor pe locuinţe şi pe maşini. Aceasta ar fi urmat să se opereze, potrivit unei variante intermediare a proiectului, prin majorarea valorilor impozabile pe locuinţe, terenuri şi maşini. Acum, însă, Executivul a renunţat majorarea valorilor impozabile, dar asta nu înseamnă că am scăpat de taxe mai mari. 

Guvernul a hotărât ca primăriile să indexeze taxele locale anual, nu la trei ani, cum este acum. Mai mult, primarii vor avea mână liberă să majoreze taxele locale cu 50%, faţă de doar 20%, cât este în prezent.

În varianta din luna februarie a proiectului de Cod Fiscal, era menţinută regula ca taxele locale să fie indexate o dată la trei ani, însă Executivul introdusese un amendament, potrivit căruia decizia nu se mai ia prin hotărâre de Guvern, ci prin hotărâri ale consiliilor locale. Noul proiect prevede că impozitul pe locuinţe pentru persoanele fizice nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabilă, ci va fi stabilit între 0,08% şi 0,2% de către primării. 

Taxa pe pârloagă

Proprietarii care nu îşi îngrijesc casele şi/sau terenurile vor plăti, din ianuarie 2017, un impozit de şase ori mai mare faţă de nivelul standard. În fine, pentru terenurile agricole nelucrate, consiliile locale pot majora impozitul pe teren cu până la 500% din al treilea an.

O altă prevedere importantă o constituie faptul că populaţia va fi obligată să achite impozit şi pentru terenul ocupat de construcţiile deţinute, inclusiv locuinţe.

Impozitarea terenurilor de sub clădiri a fost avută în vedere de Guvernul Boc, dar nu a mai fost aplicată, fiind însă introdusă acum de actualul Executiv prin proiectul noului Cod Fiscal.

Reducerea CAS, amânată cu un an

Angajaţii care aşteptau o majorare salarială trebuie să mai aştepte cu un an în plus, deoarece reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) se amână cu un an, din 2017 în 2018. Cotele trebuiau să scadă de la 10,5% la 7,5% la angajat din ianuarie 2017, de la aceeaşi dată fiind programată şi reducerea de la 15,8% la 13,5% a contribuţiilor la angajator. Proiectul adoptat miercuri prevede, însă, intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că o serie de prevederi nu au mai fost incluse în Codul Fiscal, deoarece nu existau calcule privind impactul bugetar al acestora, dar că vor fi incluse în textul de lege din Parlament. El se referea la creşterea deductibilităţilor pentru pensii private şi asigurări de sănătate. De asemenea, el a cerut introducerea mierii pe lista alimentelor la care să se aplice TVA de 9% în loc de 24%.

Ce a rămas la fel

Codul Fiscal prevede mai multe măsuri de relaxare fiscală. Cea mai importantă este reducerea TVA de la 24% la 20% pentru toate produsele, în vreme ce o cotă redusă de 9% va fi introdusă pentru mai multe alimente de bază. Acestea sunt ouă, lapte, carne, peşte, legume, fructe, dar şi păsări şi animale vii. De asemenea, tot 9% va fi TVA şi pentru accesul la evenimente sportive.

Premierul Victor Ponta a declarat chiar că reducerea TVA ar putea fi aplicată chiar din luna iunie, dar mai este nevoie de discuţii cu delegaţiile Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), care vor veni la negocieri în luna aprilie. În şedinţa de Guvern, Ponta a afirmat că în acest an se poate aplica fie reducerea TVA la 20% pentru toate produsele, fie scăderea TVA la alimentele de bază, neputându-se aplica amândouă în acelaşi timp. El i-a transmis lui Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, să discute mai departe cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pe această temă.

Anterior, autorităţile anunţau că TVA poate fi redusă în partea a doua a anului, înainte de sezonul cumpărăturilor de Sărbători, în funcţie de veniturile bugetare colectate.

Accize mai mici

Accizele sunt şi ele programate să scadă de la 1 ianuarie 2016. La carburanţi este prevăzută o reducere de 20% a accizei pentru motorină, la benzina fără plumb acciza scade cu 18,62%, în vreme ce la benzina cu plumb scade cu 16,28%. 

La alcool etilic, accizele se reduc cu 30%, la bere scade cu 15,38%, iar la vinuri spumoase cu 70%. În fine, se elimină aplicarea accizei şi la cafea, bijuterii, confecţii de blănuri şi autoturisme de lux, ca şi pentru ţiţeiul de producţie internă. 

Multinaţionalele se vor putea bucura de eliminarea taxei pe stâlp,  în vreme ce investitorii pe bursă vor scăpa de impozitul pe dividende de 16%, ambele tot de la 1 ianuarie 2016.

Microîntreprinderi cu probleme

Microîntreprinderile vor avea şi ele un impozit diferenţiat, în funcţie de numărul de angajaţi. Astfel, pentru cele cu minimum doi angajaţi, impozitul va fi de 1% din venituri, în vreme ce pentru acelea cu un singur salariat, impozitul va fi de 3%. Cele fără niciun angajat vor plăti atât cota de 3%, cât şi o sumă fixă de 1.530 lei trimestrial. Pragurile pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor vor urca la 75.000 euro din 2017, 85.000 euro din 2018 şi 100.000 euro din 2019.

Impactul brut al reducerilor de taxe ar fi de 18,29 miliarde de lei, însă Executivul estimează că impactul net ar fi de doar 7,26 miliarde de lei. 

Modificarea prin ordonanţă, legiferată

Guvernul şi-a conferit dreptul de a schimba Codul Fiscal nu doar prin lege cu şase luni înainte de aplicare, ci şi prin ordonanţe de urgenţă care să intre în vigoare în 15 zile de la adoptare.

Ponta nu are încă un ministru de Finanţe

Premierul Victor Ponta a mai afirmat că aşteaptă să discute cu preşedintele Klaus Iohannis despre persoana care va ocupa funcţia de ministru de Finanţe, însă susţine că nu a discutat cu nimeni în acest sens.

Ponta, care ocupă şi funcţia de ministru interimar de Finanţe, a încercat săptămâna trecută să îi convingă pe Dan Manolescu – secretar de stat în Ministerul Finanţelor, şi pe Cristian Socol – consilier personal al primului-ministru pe probleme economice, pentru a ocupa funcţia, dar nu a reuşit. Ulterior, s-a vehiculat numele lui Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, dar Ponta a reiterat că încă nu a vorbit cu nimeni. „Până în acest moment, nu există nicio discuţie concretă şi bătută palma cu cineva“, a adăugat Ponta.

Coduri Fiscale Prezentare Guvern 25 Mar 2015

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/noul-cod-fiscal" target="_blank">View the story "Noul Cod Fiscal" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite