Anca Dragu: Cererea foarte mare pentru „Prima Casă“ ne surprinde pe toţi. Plafonul de garanţii ar putea fi suplimentat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plafonul de garanţii pentru programul „Prima Casă“ ar putea fi suplimentat încă o dată până la sfârşitul acestui an, având în vedere cererea peste aşteptări, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

„Cererea foarte mare pentru Prima Casă ne surprinde pe toţi. Nu ne aşteptam ca cererea din acest an să o depăşească pe cea din 2015, iar în 2015 au rămas 200 de lei neutilizaţi. Există posibilitatea unei noi suplimentări“, a declatat ministrul Finanţelor. 

Guvernul a stabilit recent, printr-o notă, strategia pentru următorii ani pentru programul „Prima Casă“, aceasta urmând să fie aprobată în perioada următoare printr-un memorandum. 

Programul „Prima Casă“ va fi modificat astfel încât, în următorii cinci ani, procentul de garantare de către stat va fi menţinut la 50% doar pentru creditele contractate pentru imobile cu destinaţia de locuinţă mai noi de cinci ani sau consolidate în ultimii cinci ani faţă de data acordării creditului, urmând să scadă la 40% pentru creditele care nu îndeplinesc aceste condiţii.

Potrivit strategiei Programului Prima Casă 2017-2021, propusă de Finanţe, procentul de garantare a creditului de către stat va fi corelat cu vechimea şi rezistenţa imobilului, diferenţiindu-se în funcţie de vechimea imobilului achiziţionat şi/sau a calităţii acestuia urmare consolidării măsurată prin rezistenţa la seisme (rezistenţa clădirii urmare consolidării).

Astfel, pentru creditele contractate pentru imobile cu destinaţia de locuinţă mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani faţă de data acordării creditului, procentul de garantare de către stat se păstrează la nivelul de 50% în timp ce pentru celelalte credite procentul de garantare de către stat va fi la nivelul de 40%. În primii doi ani plafonul anual de garantare pus la dispoziţia băncilor va fi de 2 miliarde lei, iar pentru următorii trei ani va scădea la 1,5 miliarde lei.

„Prin această diferenţiere, pe de o parte se are în vedere sprijinirea îmbunătăţirii calităţii locuirii prin acordarea unor condiţii mai bune de locuit oferite de locuinţele noi sau consolidate, iar pe de altă parte se are în vedere şi diminuarea riscului de credit al statului în Program, ţinându-se cont că colateralul reprezentat de o locuinţă nouă sau consolidată (toate celelalte aspecte fiind similare) este mai valoros fiind diminuator de risc pentru statul român (de fapt acelaşi principiu este urmat şi de finanţatori în cazul creditelor ipotecare acordate de către aceştia fără garanţii de stat)”, arată ministerul în document.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite