Anomalie de România: concediile medicale sunt mult mai bine plătite decât ziua de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
concediu medical

O zi de concediu medical poate fi plătită cu 22% până la 36% mai mult decât o zi de muncă, în funcţie de nivelul salariului brut al persoanei care are nevoie de îngrijiri medicale sau, pur şi simplu, de o perioadă de odihnă ulterioară unei probleme medicale.

Diferenţele dintre veniturile unui angajat aflat în concediu medical şi ale unuia care se duce la serviciu sunt generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat care au creat o puternică discriminare între veniturile celor care muncesc şi ale celor care beneficiază de drepturile ce li se cuvin în baza contractului de muncă.

Şi asta pentru că, până la 1 ianuarie 2018, când au intrat în vigoare noile prevederi, angajatul trebuia să plătească 32,5% contribuţii sociale şi impozit pe venit, în timp ce acum trebuie să achite 45% din venituri.

Cum se calculează veniturile pentru concediu medical

Potrivit legislaţiei aflate în vigoare, formula de calcul pentru concediul medical este suma salariilor brute pe ultimele 6 luni împărţită la suma zilelor de stagiu din ultimele 6 luni, totul înmulţit cu 75% şi cu numărul de zile de concediu medical.

Altfel spus, concediul medical este plătit cu 75% din salariul brut al angajatului, pentru fiecare zi de concediu medical.

Simulare de calcul: concediul medical vs. salariul net

Potrivit calculelor efectuate de „Adevărul”, la un salariu minim pe economie, de 1900 lei, un angajat ar primi pentru o lună de concediu medical suma de 1.425 lei, cu 263 lei mai mult decât dacă ar fi fost la serviciu şi i s-ar fi reţinut contribuţiile pentru sănătate, pensii şi impozitul pe venit. Asta înseamnă că salariatul aflat în concediu medical primeşte, pentru o lună, cu 22,6% mai mult decât dacă s-ar fi dus la serviciu.

Raportat la un salariu brut de 5.000 lei lunar, salariatul aflat în concediul medical ar primi cu 1.000 lei mai mult decât s-ar fi dus la serviciu, respectiv 36,5% în plus faţă de salariul mediu net pe care l-ar fi încasat.

Demn de menţionat este că de aceste avantaje pot beneficia toţi românii care au încheiat cu angajatorul un contract de muncă, concediile medicale nefiind plătite pentru celelalte contracte, cum ar fi cele de colaborare sau prestări servicii.

Ce procente din salariul brut se plătesc în funcţie de tipul de concediu medical

În funcţie de diagnostic se plăteşte un anumit procent din salariul brut:

 - Boală obişnuită - 75%

 - Accident in timpul deplasării la/de la locul de muncă - 100%/80%

 - Accident de muncă - 100%/80%

 - Boala profesională - 100%/80%

- Boala infectocontagioasă din grupa A - 100%

- Urgenţă medico-chirurgicală - 100%

 - Carantina - 75%

 - Sarcină şi lăuzie - 85%

 - Boală cardiovasculară - 75%

 - Neoplazii, SIDA - 100%

 - Risc maternal - 75%

- Risc maternal - 75%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite