APAPR: În 2040, statul nu poate plăti pensii mai mari de 25% din salariul mediu pe economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani lei

Trei sferturi dintre românii adulţi din mediul urban ar vrea să aibă pensii de 500 de euro la vârsta retragerii, venit imposibil de obţinut în condiţiile în care, din cauza scăderii demografice statul nu va putea acoperi mai mult de 25% din nivelul salariului mediu brut pe economie, se arată într-un studiu realizat de administratorii de pensii private.

„Populaţia tinde să îşi subestimeze nevoile reale de economisire. Circa 75% dintre români (adulţi, mediul urban, utilizatori de Internet) îşi doresc să obtină o pensie de peste 500 de euro la vârsta retragerii, dar în prezent, doar mai puţin de 2% dintre pensionari se bucură de un asemenea nivel al pensiei. Doar PAYG nu poate compensa! 38% dintre români nu economisesc absolut deloc pentru pensie, iar pentru incă 39% puţinele economii vizează cu totul alte aspecte şi nu suplimentarea pensiei”, se arată în studiul APAPR.

Potrivit acestuia, „la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi cca. 25% din salariul mediu brut pe economie”.

În aceste condiţii, susţin administratorii fondurilor de pensi private, Pilonul II obligatoriu este singură sursă suplimentară de economisire pentru un procent covârşitor al populaţiei active din România – iar pentru românii cu venituri mici, Pilonul II este singură sursă suplimentară de economisire.

Problema demografică a României se acentuează 

În comparaţie cu 1956, piramida vârstelor este în curs de inversare, numărul vârstnicilor depăşindu-l pe cel al persoanelor active România va înregistra a şaptea cea mai drastică reducere a populaţiei din lume.

România a pierdut cca. 3,5 milioane de locuitori din populaţia rezidentă în perioada 1989-2017. 

„România va înregistra a şaptea cea mai drastică reducere a populaţiei în perioada 2017-2050 la nivel mondial: de la 19,7 mil. locuitori în 2017 la 16,4 mil. locuitori în 2050 (-17%). Pe lângă tendinţa globală de îmbătrânire a populaţiei, 51 de state se vor confruntă şi cu o reducere a acesteia, România plasându-se între statele cu cea mai accentuată reducere a populaţiei şi în următoarele decenii”, notează administratorii fondurilor de pensi private.

Românii au cu 1,1 miliarde de euro mai puţin la Pilonul II din cauza nerespectării graficului contribuţiilor

Nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor în ultimii zece ani, impactul la nivelul Pilonulului II fiind de 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentării susţinute marţi de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) în Comisia economică din Senat.

Legea 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul II de la 2% din venitul brut în 2008 la 6% în 2016, potrivit APAPR.

După mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016 şi 2017 şi a scăzut la 3,75% în 2018.

”Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro - contribuţii nevirate”, se arată în prezentare.

Randamentul investiţional al Pilonului II, pe baza VUAN (Valoarea Unitară a Activului Net) mediu, pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent, potrivit APAPR.

”Totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 miliarde lei în februarie 2018. Din această sumă, 7,2 miliarde lei (1,5 miliarde euro) reprezintă câştigul net obţinut de participanţi prin investirea banilor lor”, se arată în prezentare.

APAPR a subliniat că 92% din activele de circa 9 miliarde euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească, iar 75% din active sunt investite în obligaţiuni şi piaţă monetară.

”La Bursa de Valori de la Bucureşti, fondurile de Pilon II deţin circa 1,9 miliarde euro (20% din acţiunile liber tranzacţionate), asigurând circa 15% din lichiditate. (...) Pilonul II a avut un rol decisiv în succesul ofertelor publice lansate pe BVB, fondurile de pensii cumpărând participaţii de până la 20%-25% în cadrul ofertelor”, se arată în prezentare.

Nivelul pensiei sociale minim garantate este în prezent de 520 lei (12,5% faţă de salariul mediu brut pe economie), care va creşte la 1 iulie 2018 la 640 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite