Bani

articolul anterior articolul urmator

ASF atrage atenţia că este nevoie de o creştere a tarifelor pentru poliţele RCA

3
18 Jun 2014 16:53:06
Autor: Adina Vlad
Tariful mediu la poliţele de răspundere civilă auto (RCA) a crescut cu 7% în primele trei luni ale acestei an FOTO Adevărul
Tariful mediu la poliţele de răspundere civilă auto (RCA) a crescut cu 7% în primele trei luni ale acestei an FOTO Adevărul

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că este necesară în continuare o actualizare a tarifelor de prime pentru asigurările auto obligatorii (RCA), ţinând cont de indicatorii care arată echilibrul dintre tarifele de primă şi de posibilitatea de acordare a despăgubirilor.

„Rata daunei şi rata combinată, care arată echilibrul dintre tariful de primă şi posibilitatea de a acorda despăgubirile şi de a-şi asuma ceea ce au angajat în contractele de asigurare, au fost, pe RCA, în primul trimestru din 2014, de 118% şi 149% şi indică clar o necesitate de actualizare a tarifelor pentru a fi acoperite cheltuielile asumate“, a declarat Mona Cucu, directorul Direcţiei de Asigurări Obligatorii din ASF, potrivit Agerpres.
 
Ea a arătat că ASF nu intervine în stabilirea tarifelor RCA, însă, din analiza acestor date este evident că această creştere a despăgubirilor pentru vătămări şi deces (în cazul accidentelor auto - n.r.) are şi va avea o influenţă în stabilirea tarifelor de primă, deci tendinţa de creştere a acestora se va reflecta automat într-o tendinţa de creştere a tarifelor de prima RCA.
 
Tariful mediu la poliţele de răspundere civilă auto (RCA) a crescut cu 7% în primele trei luni ale acestei an, cifra fiind obţinută prin raportarea subscrierilor la numărul de autovehicule asigurate, preciza, în urmă cu câteva săptămâni, Albin Biro, membru neexecutiv în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
 
Potrivit datelor ASF, prezentate de Mona Cucu, asigurările auto au reprezentat în primul trimestru din 2014 circa 70 % din piaţa asigurărilor generale din România. Un număr de 11 asigurători practică asigurările RCA, iar primele brute subscrise au crescut în perioada analizată cu 8%, la 700 milioane lei, creşterea venind în special din recalibrarea tarifelor societăţilor de asigurare.
Daunele plătite în primul trimestru, pe asigurări CASCO, au fost de 380 milioane lei, iar pe RCA şi CMR (asigurarea de răspundere a transportatorilor) - 534 milioane lei, în creştere cu 4,39%.
 
Numărul dosarelor avizate pentru plata daunelor pe RCA a scăzut anual cu 9-10% începând din 2010, iar în primul trimestru din 2014 scăderea a fost de 9% faţă de primele trei luni din 2013, de la 106.000 dosare la 70.344 dosare.
 
Dauna medie a crescut cu 19%, la 6.604 lei, în timp ce dauna medie pentru reparaţii materiale a crescut cu 5,3 %, la 5.031 lei, iar cea pentru vătămări corporale - cu 78,5%, la 65.014 lei. Rezervele de daune avizate şi neavizate au crescut cu aproximativ 23%.

Mai puteţi citi:
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

M Costi
18.06.2014, 18:19:25

"...o crestere a tarifelor la polite...." ? Normal , salariile uriase de la ASF trebuie platite de cineva ...!

+1 (1 vot)
Mihaita Sandu
18.06.2014, 18:56:38

Aha! D'aia astept 6 saptamani sa-mi schimbe o bara zgariata. Va implor, dublati RCA-ul! Poate asa, in trei saptamani, o sa-mi vad si eu masina reparata. PS: Mint. Am CASCO si am asteptat 6 saptamani sa-mi schimbe baia de ulei (poveste lunga, cu scandal si reclamatii). Mi-e frica sa ma gandesc ce patesc aia care au doar RCA.

Bobici Silviu
18.06.2014, 21:18:59

Cretinii sefi de la ASF vor marirea RCA-ului ptr.ca nu le mai ajung salariile si spagile,sa plateasca mama d-lor iar asigurarile ptr.case se opresc degeaba,probabil intra intr-un cont secret ca nu se vad despagubiri ,unii oameni n-au primit nimic de la inundatii

Modifică Setările