Articol publicitar

Asigurarea auto RCA - Cât plătesc românii pentru asigurarea maşinii în 2018

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asigurarea de răspundere civilă auto RCA este o necesitate pentru fiecare proprietar de maşină. Proprietarii de autovehicule sunt obligaţi să plătească această poliţă RCA dacă au un autovehicul înmatriculat sau urmează să-l înmatriculeze în ţară. Încheierea asigurării RCA îl ajută în primul rând pe cel vinovat de producerea pagubelor materiale în urma unui accident.

Acest lucru este valabil şi pentru persoane fizice şi pentru persoane juridice. Contractul necesită semnături din partea companiilor de asigurări şi din partea beneficiarului. Este valabilă pe teritoriul României dar şi al statelor membre UE. Pe fiecare poliţă RCA este trecută în mod clar ţara unde poate fi folosită. Potrivit contractului şi limitelor prevăzute, se acordă despăgubiri în bani, pentru: vătămări corporale, prejudicii, deces, pagube datorate lipsei de folosinţă a maşinii avariate, cheltuieli cu procesul realizat de persoana păgubită.

În România, la ora actuală, sunt 9 societăţi de asigurare autorizate să practice RCA. Acestea sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF.

Românii pot face asigurarea RCA la:

  • Allianz – Ţiriac Asigurări S.A.
  • Generali România Asigurare Reasigurare S.A.
  • Omniasig Vienna Insurance Group S.A.
  • Groupama Asigurări S.A.
  • Uniqa Asigurări S.A.
  • Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A.
  • Eurains România Asigurare Reasigurare S.A.
  • Grawe România Asigurare S.A.
  • Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Românii care vor să facă o poliţă de asigurare de răspundere civilă auto în mod rapid, pot cumpăra RCA ieftin prin www.rca-ieftin.info şi astfel doar în 3 minute (cât se completează datele din talon şi plătesc) primesc imediat poliţa oriunde în ţară. Cei mai mulţi dintre cei care achiziţionează poliţa RCA online preferă plata prin card bancar şi plata în rate ca modalităţi de plată.

Imagine indisponibilă

În anul 2018 valoarea poliţei RCA este mai mare. În acest an se schimbă criteriile de evaluare şi de aceea se schimbă şi valoarea poliţelor RCA. Se va ţine cont de mai multe criterii ca în alţi ani şi astfel preţurile vor creşte. Partea bună este că se vor acorda anumite bonusuri şi discounturi pentru şoferii care au un istoric bun în ultimii 5 ani. De exemplu un şofer care în ultimii 5 ani nu a avut accidente şi care are clasa de bonus B8, poate avea o reducere foarte mare la tariful poliţei RCA, de 50%.

Sistemul Bonul / Malus este prima de asigurare pe care asiguratul o plăteşte şi care depinde de istoricul său în ultimii 5 ani, adică de eventualele accidente rutieri în care a fost implicat şi de prejudiciile produse. Acest sistem face parte din asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto şi este reglementat de normele emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF şi se aplică şi pentru persoane fizice şi pentru persoane juridice. Prin intermediul sistemului Bonus / Malus scopul a fost reducerea numărului de accidente, motivarea şoferilor să conducă mult mai prudent, stabilirea unei diferenţe de plată între asigurarea maşinii plătită de un şofer care produce accidente şi unul care conduce cu atenţie. 

Regulile sunt următoarele:

  • Sistemul Bonus / Malus se aplică pe fiecare maşină în parte, individual, atunci când şoferul este proprietar al mai multor maşini.
  • Şoferii vor avea prima de asigurare redusă, doar dacă se încadrează în clasele de Bonus.
  • Şoferii care sunt în clasele Malus, vor avea prima de asigurare majorată.
  • Clasa de Bonus / Malus se ajustează dacă nu sunt daune plătite la reînnoirea asigurării obligatorii RCA. De exemplu ajustarea se face cu o clasă la poliţele pe perioada de 6 luni şi cu două clase la poliţele care se semnează pe un an.
  • Cea mai mare penalizare este de 80 % pentru cea mai mare clasă Bonus / Malus B8. Aceasta era anterior de 32 %. Cea mai mare reducere este 50% pentru şoferii care au un istoric bun în ultimii 5 ani (fără accidente).
Imagine indisponibilă

Proprietarii de maşini care vor să afle clasa Bonus / Malus trebuie să facă un calcul RCA, ea este afişată în mod automat de calculatorul RCA. Clasa Bonus / Malus este emisă automat de softul programului de la societatea de asigurare respectivă. Nu se poate interveni în mod direct asupra acestuia şi nici manual. Pentru consultarea istoricului accidentelor se poate folosi adresa: https://asfromania.ro/consumatori/baza-de-date-cedam/interogare-istoric-daunalitate, prin care se pune la dispoziţia asiguraţilor istoricul din CEDAM, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.  Baza de date CEDAM oferă şi posibilitatea conducătorului auto de a afla unde a asigurat un autovehicul în ultimii 5 ani. De asemenea sunt trecute şi daunele care au fost plătite prin poliţa de asigurare RCA. 

În acest an şoferii care au timpul limitat, pot cumpăra poliţa RCA online pe site-ul rca-ieftin.info şi astfel vor primi poliţa rapid, direct acasă. Pe site vor găsi informaţii utile şi un calculator de asigurare, realizat în conformitate cu cerinţele de ultimă oră ale societăţilor de asigurare.

Conform celor spune de ASF valoarea poliţelor plătite de persoanele cu vârsta de 30 de ani va fi mai mare ca a celor plătite de persoanele cu vârsta peste 60 de ani, însă sumele exact pot fi revelate numai după folosirea unui calculator RCA.

În anul 2018 se discută şi despre posibilitatea introducerii taxei auto pentru proprietarii de autoturisme care nu respectă normale de poluare, asta după ce industria a fost afectată deja de super-legea datelor cu caracter personal. Taxa pentru o maşină care are motor Euro 6 ar putea fi de aproximativ 40 euro. La autoturismele cu motor Euro 1 din 1992, Euro 2 din 1997, Euro 3 din 2001 şi Euro 4 din 2006 se vor plăti cele mai mari taxe. Se doreşte acest lucru pentru reducerea gradului de poluare şi pentru a determina şoferii să radieze maşinile care sunt foarte vechi şi să cumpere altele noi.

Citește mai multe despre: rca
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite