Avertisment: Angajaţii din IT şi cercetare, din nou în pericolul scăderii salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
programator

Salariile din IT şi cercetare-dezvoltare ar putea scădea, de la 1 ianuarie 2019, dacă Guvernul nu menţine şi anul viitor măsura „peticirii” lefurilor acestora, în contextul transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, au avertizat specialiştii PwC, luni, într-o întâlnire cu presa.

„Cei din industria IT au fost afectaţi (de transferul contribuţiilor, n.r.) în zona impozitului pe venit, în sensul că aveau o pierdere de 6% şi 7% pentru angajator. Prin Ordonanţa de Urgenţă 3 s-a încercat o reglementare şi o reducere a bazei contribuţiei de sănătate în aşa fel încât această pierdere să fie compensată. Dar întrebarea este, având în vedere că această măsură a fost limitată în timp, până la 31 decembrie 2018, cum va continua? Va fi o modificare? Nu va fi o modificare? Care vor fi regulile pentru a vedea în ce măsură costurile pentru aceste categorii vor fi sau nu mai mari”, a declarat Daniel Anghel, partener, liderul Departamentului de taxe şi consultanţă juridică, PwC România.

El a precizat că PwC vrea să tragă un semnal de alarmă, „că e vorba de un interval limitat de timp, până la 31 decembrie 2018, şi ar fi bine să se reglementeze în continuare o măsură de compensare a acestor pierderi de costuri din zona de IT şi cercetare-dezvoltare”.

Dan Dascălu, partener al casei de avocatură afiliată PwC România, a precizat: „Dacă anul trecut acea soluţie a venit după ce se produseseră problemele şi s-a încercat corectarea lor, acum când ştim că această chestiune poate să apară din nou încă mai avem timp de a o rezolva”.

Salarii mai mici, din 2019                  

Însă la momentul de faţă nu există nicio discuţie cu privire la prelungirea acestei măsuri, a susţine Ionuţ Sas, partener PwC România.

Potrivit lui, presupunând că salariile brute vor rămâne la acelaşi nivel, angajaţii din IT şi cercetare-dezvoltare vor avea un salariu net mai mic începând cu 1 ianuarie 2019.

Presiunea din piaţa muncii va face angajatorii să mărească salariile

Sas susţine că, începând cu 1 ianuarie 2019 angajaţii din IT şi cercetare-dezvoltare ar putea să fie impactaţi atâta timp când angajatorii nu vor face măriri de salarii.

„Evident această diferenţă poate să fie redusă doar dacă angajatorul va mări salariile angajaţiilor cu procentul de 7%, corespondentul acestei pierderi. Piaţa este una foarte dinamică în zona de IT, ca atare concurenţa pe forţa de muncă până la urmă va convinge angajatorii să ia măsuri astfel încât să îşi păstreze cât mai mult angajaţii în cadrulcompaniilor lor.  Ca atare, vor fi forţaţi cumva de şocul economic de piaţă. Cine nu va face lucrul ăsta, potenţial va pierde o parte din angajaţi”, a mai declarat Sas.

Câţi angajatori au majorat salariul brut, ca urmare a transferului contribuţiilor

Daniel Anghel a prezentat şi un sondaj printre angajatori cu privire la măsurile pe care le-au luat aceştia ca urmare a transferului contribuţiilor.

Potrivit acestuia, datele la august 2018 relevă faptul că „undeva la 63% dintre respondenţii la acest chestionar” au decis să compenseze pierderea în net printr-o majorare a brutului.

Circa 20% din companii au mers pe acordarea unui bonus, în timp ce 17% din respondenţi au mers pe un mix între aceste două variante.

„Datele pe sectoare ale economiei ne arată că cei care angajează forţă de muncă mai puţin calificată, cum ar fi zona de producţie sau de retail, unde salariile sunt mai mici, au decis să mărească brutul. Dar există şi companii unde zona de bonusuri s-a menţinut destul de ridicată”, a spus Anghel.

El a menţionat şi faptul că în cadrul companiilor se doreşte promulgarea prin lege a Ordonanţei de Urgenţă 79. „Ea a fost discutată la Senat, a venit cu nişte amendamente şi s-a oprit la camera decizională, Camera Deputaţilor, şi n-a mai plecat de acolo spre promulgare. E o zonă de incertitudine”, a spus Anghel. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite