Bani

articolul anterior articolul urmator

Aveţi asigurare la Astra? Până la aprobarea falimentului, puteţi denunţa poliţele şi veţi primi înapoi o parte din banii plătiţi

9
26 Aug 2015 17:48:31
Autor: Adina Vlad
Instanţa se va pronunţa într-un termen care variază de la 10 la 20 de zile asupra începerii procedurii de faliment, propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară
Instanţa se va pronunţa într-un termen care variază de la 10 la 20 de zile asupra începerii procedurii de faliment, propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Asiguraţii Astra, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut joi intrarea în faliment, pot să denunţe poliţele şi vor primi înapoi de la companie o cotă parte din prime, dacă operaţiunea are loc până când instanţa decide falimentul asigurătorului, sau de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), dacă solicitarea este transmisă ulterior.

Solicitările de despăgubire se ridică în prezent la 76 de milioane de lei, potrivit datelor furnizate de ASF. Instanţa se va pronunţa într-un termen care variază de la 10 la 20 de zile.
 
Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.
 
Asiguraţii sunt îndreptăţiţi să recupereze primele plătite în avans, proporţional cu perioada rămasă până la expirarea valabilităţii contractului de asigurare.
 
Totodată, după decizia instanţei, FGA va prelua de la Astra dosarele de despăgubire primite de societate, pe care urmează să le soluţioneze, şi să plătească sumele necesare.
 
„Până la momentul când vom avea decizia judecătorească a falimentului, Astra preia în continuare şi gestionează dosarele de daune pe care le primeşte, achitând despăgubirile. Până când FGA va prelua dosarele de daune, clienţii se vor adresa către Astra, deci dosarele se înregistrează“, a declarat Carmen Radu, preşedintele FGA, numit în funcţie săptămâna trecută de către Consiliul ASF.
 
Ea a arătat că Fondul va prelua activitatea Astra la o lună după decizia instanţei, apoi clienţii vor depune dosarele de daună la Fond, care va achita despăgubirile.
 
„Noi vom începe să evaluăm dosarele de daună din momentul în care le-am preluat. În cazul în care în instanţă pot fi anulări ale deciziilor de despăgubire, noi ne vom înscrie apoi la o masă credală, nu punem asiguratul în postura de a aştepta o decizie finală“, a adăugat Radu.
 
Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a punctat la rândul său că Astra „nu este pe zero“, aşa încât poate achita despăgubirile pentru daune până la preluarea de către FGA.
 
Fondul de Garantare a Asiguraţilor este administrat de un consiliu format din cinci membri, din care trei sunt desemnaţi de către ASF, inclusiv preşedintele, iar doi membri sunt numiţi de către Ministerul Finanţelor Publice, procedura fiind în curs de desfăşurare.
 
Consiliul ASF i-a numit săptămâna trecută pe Carmen Radu în poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al FGA şi pe analistul economic Adrian Mitroi şi economistul Bogdan Dumitrescu în calitate de membri. Din partea Finanţelor a fost numit Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, urmând să fie anunţat şi ultimul membru al CA.
 
Potrivit procedurilor FGA, Fondul va prelua plata de despăgubiri către asiguraţi, beneficiarii asigurării sau terţe persoane păgubite.
 
Persoanele asigurate, beneficiarii asigurării sau persoane terţe care trebuie să fie despăgubite devin creditori de asigurări, potrivit procedurilor prezentate pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraţilor.
 
Astfel, Fondul va prelua dosarele de daună şi evidenţele tehnice şi contabile aferente acestor dosare, întocmeşte listele potenţialilor creditori de asigurări ai societăţii de asigurari şi publică listele pe site-ul Fondului de garantare şi în presa scrisă.
Fondul începe plata către creditorii de asigurări după decizia instanţei de aprobare a falimentului.
 
Creditorul de asigurări trebuie să depună o cerere de plată însoţită de declaraţia persoanei păgubite, însoţită de documente doveditoare ale creanţei şi copie a cărţii de identitate.
Cererea, în original, împreună cu documentele anexate se depune la sediul Fondului de Garantare, personal sau prin intermediul poştei, recomandat, cu confirmare de primire.
Pentru acordarea de despăgubiri în cazul unui dosar de daună, Fondul va înregistra cererea de plată însoţită de decumentele justificative, după care va proceda la întocmirea dosarului de daună şi verificarea cererii şi a tuturor documentelor şi înscrisurilor justificative cu privire la creanţa solicitată.
 
Ulterior, va fi propusă plata şi avizarea dosarului de daună către toate departamentele din cadrul Fondului de Garantare (daune, juridic, economic). Înainte de plată, dosarul de daună trebuie aprobat şi de o comisie specială.
 
Dacă plata de daune către creditorul de asigurări va fi avizată, aceasta se va derula prin poştă la domiciliul creditorului sau în contul de card în cazul persoanelor fizice, în contul creditorului persoană fizică sau juridică, precum şi prin unităţile CEC Bank.
 

Citeşte şi:

Ce este Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi cum va acoperi poliţele clienţilor de la Astra Asigurări

Astra Asigurări, în faliment. Ce se întâmplă cu posesorii de poliţe

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Adrian Nitu
26.08.2015, 18:26:47

Unii fura - baga in buzunare, FGA plateste. Imi fac si eu firma de asigurari, dau teapa si plateste statul fraierii de la buget. Cea mai mare smecherie, nu ?

+3 (3 voturi)
George Podaru
26.08.2015, 18:37:19

Cum adica "o parte din bani"?

+3 (3 voturi)
Carmen Florea
26.08.2015, 19:15:12

Hotii ! Si-au pus salarii de milioane, dar si clanului de neamuri, ca astea-s asigurarile in Rumania. Si-au umplut sacii si prostii au ramas cu ochii in soare. Faliment in Romania de fapt e o teapa si pungasii ar trebui infundati si confiscata averea pana la ultimul leu. Faliment cu talhari milionari in euro nu exista.

+2 (2 voturi)
filipan marius
26.08.2015, 19:17:45

Cei care au asigurare la astra ramane valabila s-au trebuie sa-si faca alta?

+1 (1 vot)
Constantin Pavelescu
26.08.2015, 19:25:31

Pentru cine mai are memorie, falimentul ăsta al Astrei pare a fi tras la indigo (sau, mai nou, tras la xerox, sau și mai nou, copy-paste) după marile magatunuri de prin anii 90, poate vă mai amintiți de Bancorex, Banca Agricolă, Banca Română de Scont, plus altele cîteva. Miliarde au fost devalizate, băncile au fost falimentate cu premeditare iar creditele neperformante au fost acoperite de la buget, adică mai p-aia dreaptă jnapanii și-au burdușit buzunarele cu banii noștri... Atunci s-a putut pentru că borfașii se bucurau de impunitatea oferită de justiția menținută-n moarte clinică de clica lui Iliescu și Năstase, adică PSD-ul de azi. Nimeni n-a pățit nimic. Doar Temeșan a făcut o lună de arest și asta a fost tot. S-au mai deschis cîteva dosare penale care au fost iute înmormîntate. A mai fost și o procuroare, Luminița Șega, care a instrumentat cîteva dosare beton pe spețele astea, dar au intervenit doi băieți și încă un sfert care au înmormîntat-o și pe procuroare. Așa că peste toatăî sarabanda aia de jaf și nelegiuire, cu timpul s-a așternul liniștea și uitarea... Iar ceea ce a înghițit lupul, înghițit a rămas... Ceea ce se petrece acum cu Astra mă tem că are o semnificație cu mult mai extinsă decît un simplu megatun, decît o simplă bancrută frauduloasă. Tare mă tem că dincolo de toată povestea se întrevede un mesaj pentru cine are urechi să-l audă: Băieți, gata, s-a terminat cu justiția. I-am pus căpăstru, așa că, din acest moment -liber la jaf!... Cu un DNA și cu un DIICOT funcționale, nimeni n-ar fi cutezat să se angajeze în așa ceva. Iar dacă au făcut-o, asta înseamnă că situația-i clară: Borfașii au reușit să pună mîna pe justiție. Desigur, este de așteptat să curgă și ceva sînge, dar va fi cel mult al unor acari Păun, sacrificați cu mare tămbălău mediatic pentru a potoli gura lumii. Un singur lucru îmi poate dovedi că mă înșel: Să-i văd pe „greii” angrenați în mînăria asta, în frunte cu Negrițoiu, băgați în dube și cu cătușe la mîini. Pe cît pariu că asta nu se va întîmpla?... Pe cît pariu că paguba nu va fi recuperată?... Pe cît pariu că gaura va fi acoperită de la buget?...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările