Sfat de la Banca Naţională: luaţi credite cu dobândă fixă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banci credite ghiseu dare in plata _foto Adevarul

Românii care iau un împrumut vor fi mai bine protejaţi dacă vor contracta de la bănci credite cu dobândă fixă, sfătuieşte Banca Naţională a României (BNR). Avertismentul vine în contextul în care dobânzile la creditele în lei s-au majorat accelerat începând cu luna septembrie, iar gradul de îndatorare al românilor a crescut îngrijorător.

Debitorii ar fi mai bine protejaţi, pe termen mediu, daca ar solicita în mai mare măsură încheierea de contracte de credite cu dobândă fixă, a spus luni Liviu Voinea, viceguvernator al BNR. El spune că astfel românii se vor proteja de variaţia ratelor. Luni, chiar în timp ce vorbea Voinea, BNR anunţa că indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut până la un nou maxim, de 2,21%. Un nivel atât de înalt al Robor la 3 luni a mai fost înregistrat în octombrie 2014.

Afectaţi cei cu venituri scăzute             

Populaţia cu venituri scăzute este în special afectată de acest lucru, deoarece această categorie are tendinţa unui grad de îndatorare mai ridicat. Adică oamenii cu venituri mici se împrumută mai mult, ajungând să plătească cea mai mare parte din veniturile pe care le obţin pe ratele la bănci.

Banca Naţională estimează că o creştere cu 2 puncte procentuale a dobânzii creşte serviciul datoriei de la 65% la 75% din venituri, pentru cei mai vulnerabili împrumutaţi. Reamintim că dobânda Robor a crescut deja cu un punct procentual din septembrie până în prezent.

Potrivit BNR, majoritatea debitorilor cu credite ipotecare ar resimţi în timp real un potenţial şoc pe rata de dobândă. Creditele ipotecare nou acordate au rata dobânzii variabilă în proporţie de 95 la sută, în timp ce creditele de consum sunt acordate în proporţie de 58 la sută cu dobândă fixă. Riscul de dobândă este mai pronunţat în cazul creditelor ipotecare, relativ la creditele de consum prin prisma acordării acestora pe maturităţi mai lungi (până la 30 de ani, faţă de 5 ani în medie) şi la valori mult mai ridicate.

În acest sens, BNR lucrează la o limitare a gradului de îndatorare al împrumutaţilor. Banca centrală vrea astfel să limiteze raportul dintre rata lunară şi venitul debitorilor, astfel încât să nu se ajungă, în momentul în care dobânzile vor creşte, să se înregistreze creşteri greu de suportat ale ratelor lunare. „Suntem în continuare într-o perioadă în care dobânzile sunt cu mult mai scăzute decât acum 4 ani. Se cam termină scăderea”, a spus Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR. Şi Liviu Voinea a susţinut că încă suntem în mediul de dobânzi scăzute, însă BNR estimează în avans o creştere a dobânzilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite