Bani

articolul anterior articolul urmator

Bănci cu capital grecesc în România. Ce trebuie să ştie românii care au bani depuşi la subsidiarele băncilor elene din ţara noastră

2
6 Jul 2015 19:49:11
Autor: Daniel Ionascu
Băncile cu capital grecesc din România au suficienţi bani
Băncile cu capital grecesc din România au suficienţi bani

Subsidiarele celor patru mari bănci cu capital grecesc din România au active totale de 44,25 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 12% din totalul sistemului bancar din ţara noastră. „Adevărul“ vă prezintă situaţia fiecăreia şi tot ce trebuie să ştiţi în caz că aveţi depozite deschise la acestea.

Cea mai mare dintre băncile elene prezente în România este Alpha Bank, cu active în valoare de 16,95 miliarde de lei în ţara noastră şi o cotă de piaţă de 4,6%, fiind ocupanta locului al optulea în sistemul bancar românesc, potrivit raportului anual al Băncii Naţionale a României (BNR).

Următoarea în top este Bancpost, deţinută de către grupul elen Eurobank. Bancpost deţine active de 11,53 de miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 3,1%.

Piraeus se clasează pe poziţia imediat următoare, cu active de 8,99 de miliarde de lei şi o cotă de 2,5% din total.

Banca Românească, ce face parte din grupul National Bank of Greece, are active totale de 6,77 miliarde de lei şi o cotă de 1,9% în România.
 

Bănci cu capital grecesc în România. Toate au bani suficienţi

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), declara săptămâna trecută că a repetat „până la obsesie“ că acestea sunt „ bănci româneşti cu capital grecesc“. Mai exact, se supun autorităţilor din România, nu celor de la Atena.
 
De asemenea, el a spus că acestea au suficienţi bani. „Rata de solvabilitate este de 17% şi semnificativ peste pragul european de 8%. Calitatea fondurilor proprii a băncilor cu capital elen este bună. Băncile româneşti cu capital elen dispun de active lichide la un nivel adecvat. Toate cele patru bănci au fie numerar în casă, fie titluri de stat care pot fi transformate rapid în numerar“, afirma Isărescu.
 

Bănci cu capital grecesc în România. Depozitele sunt garantate până la 100.000 de euro

Datorită faptului că România este membră a Uniunii Europene, depozitele bancare sunt garantate până la suma de 100.000 de euro. Astfel, populaţia nu trebuie să se teamă de siguranţa banilor depuşi, chiar dacă grecii au votat ieri masiv împotriva măsurilor de austeritate propuse de oficialii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi a Eurogrupului (statele care au ca monedă euro - n.r.)
 
„Băncile cu capital elen nu sunt dependente de băncile-mamă. Liniile de finanţare de la băncile-mamă reprezintă 27% din totalul pasivului lor, majoritatea finanţărilor au maturitatea de peste un an. Riscurile de lichiditate ale băncilor româneşti cu capital grecesc sunt limitate prin acordurile încheiate cu acţionarii“, mai spunea guvernatorul BNR.
 
De asemenea, el a spus că acţionarii greci nu îşi pot retrage capitalul peste noapte, deoarece şi-ar pierde dreptul de vot.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

marcel diaconu
6.07.2015, 22:07:28

Retrageti urgent banii din bancile grecesti.

commikilla
6.07.2015, 22:41:56

Nu doar din cele grecesti ci din ORICE BANCA! NU VA MAI TINETI BANII LA HOTII MONDIALI-BANCILE!

Modifică Setările