O clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină. Cum demontează Ministerul Justiţiei solicitările băncilor aflate "cu musca pe căciulă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, spune că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină, iar în mai multe cazuri ajunse la Curtea Europeană de Justiţie instanţa deja s-a pronunţat în acest sens, demontând argumentele băncilor.

Şi asta pentru că Directiva 93/13/CEE, care stă la baza ei, menţionează eliminarea clauzei abuzive, nu înlocuirea ei. Informaţiile au fost prezentate de către Aurel Moţiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, în cadrul unui seminar având ca temă fix relaţia dintre bănci şi clienţi.

Într-un caz din Spania dobânda a fost modificată de către instanţă, deşi Directiva 93/13/CEE nu îi dădea acest drept, iar Curtea  Europeană de Justiţie a dat ca soluţie 

eliminarea completă a dobânzii.

„În situaţia respectivă, la decizia pe care a luat-o judecătorul de la instanţa inferioară de a modifica contractul de credit de a modifica o dobândă de 30% la 19%, care era dobânda pieţei în Spania la acel moment, Curtea Europeană de Justiţie a precizat că judecătorul spaniol a greşit, pentru că sancţiunea dispusă de directivă este anularea clauzei abuzive, şi nu înlocuirea ei cu o altă clauză care să recalibreze raporturile juridice dintre părţi, pentru că altfel, în această situaţie, furnizorii de servicii şi comercianţii ar fi totdeauna încurajaţi să facă acest lucru, să introducă clauze abuzive, ştiind că sancţiunea va fi aceea, la un moment dat, dacă va fi, de a se ajunge la situaţia normală, aşa că CJUE a precizat expres acest lucru”, a afirmat Moţiu.

De asemenea, el s-a referit şi la un caz din Slovacia, unde Curtea Europeană de Justiţie a decis că instanţa are dreptul de a aplica din oficiu eliminarea dobânzii dintr-un contract unde nu este menţionată dobânda anuală efectivă.

În ţara noastră Tribunalul Bihor a decis că un client al BCR din Oradea să nu mai plătească dobânda la credit, după ce a găsit mai multe clauze abuzive în contractul de împrumut, inclusiv pe cea referitoare la modul de calcul al dobânzii.

Prevederile în baza cărora se pot denunţa clauzele abuzive din contracte trebuie să intre în vigoare de la 1 octombrie. Asociaţiile de consumatori sau ANPC pot da în judecată băncile, iar o clauză găsită abuzivă de instanţă trebuie elimintă din toate contractele care o cuprind.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite