Băncile au învins din nou: comisioanele vor fi afişate pe ecranele bancomatelor în procent şi doar după caz în sumă reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANPC a ţinut cont, parţial, de observaţiile reprezentanţilor băncilor şi a publicat în Monitorul Oficial, într-o formă uşor ameliorată Ordinul privind obligativitatea instituţiilor care prestează servicii de acceptare la plată prin intermediul cardurilor emise în România, la ATM-urile din ţară, de a informa consumatorii asupra tuturor comisioanelor aferente operaţiunilor derulate la aceste terminale.

Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) va intra în vigoare în 120 de zile de la data publicării, în condiţiile în care atât ARB cât şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) au solicitat minimum şase luni pentru implementare.

Ce vom citi pe ecranele ATM-urilor

La art. 2 al Ordinului se precizează că „pe ecranul video al terminalelor ATM vor fi înscrise toate informaţiile legate de costurile fiecărei operaţiuni efectuate de: eliberare numerar, transfer între conturi, plata facturi sau oricare alt serviciu solicitat în mod expres de consumator prin intermediul ATM, înainte de momentul efectuării acestuia.
Consumatorul va avea posibilitatea, dacă tranzacţia nu îi este oferită în mod gratuit, să renunţe la efectuarea acesteia, prin apăsarea unui buton de anulare a respectivei operaţiuni
“.

În Ordinul publicat pe 3 noiembrie în Monitorul Oficial se stipulează că pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le acceptă la plată la ATM proprii, costurile operaţiunilor se vor afişa „în procent“ pentru fiecare operaţiune de plată şi, „după caz“, se va afişa şi suma minimă de plată.

Bancherii, în derută

De asemenea, pentru cardurile de debit sau de credit emise de alţi prestatori de servicii de plată decât cei cărora le aparţin ATM-urile, se va afişa următoarea avertizare: „Atentie! Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului“.

Reprezentanţii comunităţii bancare au declarat pentru HotNews.ro că legea induce mai degrabă probleme de interpretare şi că băncile „în lipsa unui punct de vedere oficial al BNR“ încearcă să desluşească, cu cât mai multă exactitate, cum ar trebui interpretat acest Ordin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite