Băncile, ca şi românii şi celelalte companii, trebuie să suporte costurile crizei sanitare, inclusiv pierderi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani banci

Preşedintele României a venit şi ne-a spus că plata ratelor către bănci, atunci când persoanele fizice sau juridice sunt afectate de consecinţele crizei sanitare, se poate amâna cu până la 9 luni. Ce nu ne-a spus preşedintele, adică a minţit prin omisiune, este că în fapt nu vorbim de o suspendare deoarece ratele neplătite se capitalizează la creditul restant.

Cea de a doua afirmaţie, adică detalierea modului de aplicare, a venit de la ministrul finanţelor. Din ceea ce a spus preşedintele s-a înţeles ceva, afirmaţiile ministrului finanţelor schimbă cu totul modul de abordare. 

Criza sanitară reprezintă o situaţie extraordinară cu care se confruntă toată lumea, nu doar România. Toate statele sunt afectate. Pentru a limita răspândirea virusului se impune o perioadă de îngheţare a tuturor activităţilor pentru a reduce la minim contactul dintre oameni. Acest lucru duce automat la perturbarea întregii activităţi economice.

Persoanele fizice, dar şi companiile, au însă obligaţii financiare pe care trebuie să le onoreze. Companiile în marea lor majoritate fie şi-au suspendat activitatea, fie au restrâns-o, fie, mai rău: au închis-o.

Soluţia pentru trecerea cu uşurinţă peste această perioadă de criză sanitară, transformată în criză economică, este una singură: solidaritatea şi preluarea de către toţi a costurilor generate de întreruperea activităţii.

Nu se poate ca cetăţenii români să piardă, ca firmele româneşti să piardă, ca statul român să îşi asume pierderi, dar băncile să iasă în continuare pe  acelaşi câştig. Acest lucru nu înseamnă solidaritate şi nu reprezintă o soluţie pentru actuala criză de sănătate.

În SUA şi în majoritatea statelor europene măsurile s-au aplicat cu totul diferit. Nu s-a realizat o amânare a plăţilor cu capitalizarea ratelor neplătite ci o îngheţare a acestora. Ce înseamnă acest lucru? Că această perioadă practic nu există din punct de vedere bancar. O dată cu finalizarea ei ratele se vor plăti în continuare pe acelaşi grafic de plăti, fără capitalizarea perioadei de criză. Aşa înţelesesem şi de la preşedintele României, dar ministrul finanţelor a venit şi a spus cu totul altceva.

Cineva în continuare ţine să dea o mare ţeapă românilor. Nu de amânarea plăţii ratelor avem noi nevoie ci de îngheţarea creditelor. Nu vă mai întrebaţi de unde vor suporta băncile costurile căci nici de voi, cetăţenii români, sau companiile româneşti, nimeni nu s-a întrebat. Aşa cum noi trebuie să ne descurcăm, vor fi nevoite să o facă şi ele. Este o situaţia extraordinară ce apare poate la o jumătate de secol.

Dacă între timp se schimbă ceva, voi reveni, însă pentru moment situaţia comunicată în spaţiul public aşa arată.

Singurul "avantaj" oferit de către statul român la moment este că nu se vor plăti penalizări la întârzieri. Când o bună parte dintre companii deja şi-au suspendat activitatea, aceasta reprezintă chiar ultima problemă cu care se confruntă companiile.

Modul în care se abordează situaţia de către politicieni arată rea voinţă şi supunerea lor în faţa unor interese străine. Ei se află acolo să asigure o corectă reprezentare a cetăţenilor români,  iar dacă alte state au putut, state puternice, nu înţeleg românii de ce la noi nu se poate. La ce să ne aşteptăm însă de la unii a căror principală preocupare a fost permanenta devalizare a banului şi bunurilor publice. Nici în vremuri de grea încercare politicienii români nu se opresc din această practică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite