Banii şi dragostea: Cât de mult contează pentru români averea într-o relaţie sentimentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proverbul „Dragostea trece prin stomac” pare să se aplice din ce în ce mai mult în ţara noastră, având în vedere că numărul celor care cred că situaţia financiară este un element decisiv într-o relaţie sentimentală creşte de la an la an.

Potrivit Raportului European al Plăţilor Consumatorilor realizat de Intrum România, 1 din 5 bărbaţi afirmă că situaţia financiară este un factor decisiv în continuarea unei relaţii sentimentale, chestiunile financiare fiind  o sursă de tensiune în cuplu pentru 24% dintre români.

În ceea ce priveşte motivele pentru care unul dintre parteneri continuă o relaţie sentimentală, 20% dintre bărbaţii din România, respectiv 16% dintre femeile din România declară că situaţia financiară este un element decisiv. Acest procent este în creştere cu 5% faţă de 2018, când doar 13% dintre români erau de acord cu acest aspect.  Media la nivel european este de 15%, iar românii se află în top 5 locuitori ai Europei pentru care situaţia financiară a partenerului atârnă decisiv în continuarea unei relaţii. În topul clasamentului se află din nou Cehia (38%), Slovacia (23%), Polonia şi Franţa (20%). 

Astfel, chestiunile financiare reprezintă o sursă de tensiune în cuplu pentru 24% dintre români, mai exact pentru 23% dintre bărbaţi şi 25% dintre femei. Aceştia susţin că discuţiile pe teme financiare sunt generatoare de neplăceri în viaţa de cuplu. La nivel european, 26% dintre respondenţi susţin de asemenea acelaşi lucru, locuitorii din Cehia (42%), Grecia (39%) şi Letonia (36%) fiind foarte afectaţi de aceste subiecte. 

Deşi o comunicare deschisă ar putea rezolva aceste probleme, 24% dintre români nu se simt deloc confortabil în cuplu cu discuţiile deschise despre zona financiară. La nivel european, 23% dintre consumatori se confruntă, de asemenea, cu această problemă.  

Studiul relevă şi că achiziţia în viitor a unei locuinţe este direct influenţată de situaţia financiară. Astfel, 52% dintre români sunt pesimişti cu privire la cumpărarea în viitor a unei locuinţe. Media la nivel european este de 44%, iar ţările care prevăd o putere de cumpărare ridicată pentru o locuinţă sunt Danemarca, Germania, Cehia şi Olanda. 

În ceea ce priveşte închirierea unei locuinţe, doar 10% dintre consumatorii români ar prefera un contract de chirie în favoarea unuia de credit imobiliar. Media europeana cu privire la acest aspect este de 18%. 

Pentru realizarea Raportului European al Plăţilor Consumatorilor au fost analizate răspunsurile a 24 004 respondenţi din 24 de ţări din Europa (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite