BCR are alocat cel mai mare plafon de garanţii pentru „Prima Casă“ - 220 de milioane de lei. BRD a primit 180 de milioane de lei, BT - 105 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditele "Prima Casă" se vor acorda în cea de-a şasea etapă numai în lei FOTO Adevărul
Creditele "Prima Casă" se vor acorda în cea de-a şasea etapă numai în lei FOTO Adevărul

Banca Comercială Română (BCR) a primit, de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), un plafon de garanţii de 220 de milioane de lei pentru acordarea de credite în cadrul programului guvernamental „Prima Casă 6“. BCR şi-a adjudecat astfel cel mai mare plafon din totalul de 1,2 miliarde de lei.

Din totalul celor 220 de milioane de lei, BCR va aloca garanţii de 70 de milioane de le pentru acordarea de credite în vederea achiziţionării de locuinţe construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), se arată într-un comunicat al băncii.

BRD, a doua bancă de pe piaţa bancară în funcţie de active, a primit un plafon de 180 de milioane de lei, iar Banca Transilvania dispune de fonduri de 105 milioane de lei.

Guvernul a hotărât recent ca, în etapa a şasea a programului „Prima Casă“, împrumuturile să se acorde numai în lei. În etapele anterioare, creditele se acordau atât în lei, cât şi în euro. 

Condiţii pentru „Prima Casă“ în lei

Poate beneficia de creditul „Prima Casă 6“ orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi. 

Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul „Prima Casă“ este să meargă la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii băncilor îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată. Creditul poate fi aprobat chiar şi înainte de găsirea imobilului care urmează să fie achiziţionat, clientul având la dispoziţie 120 de zile în care să se hotărască ce locuinţă doreşte.

Dobânda este variabilă şi este formată din ROBOR la 3 luni si o marja standard. Majoritatea băncilor înscrise în program percep dobânzi mai mici celor care îşi încasează veniturile într-un cont deschis la instituţia bancară respectivă. 

 De exemplu, la BCR, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment este de 1.045 de lei (în cazul clientului care îşi virează salariul într-un cont deschis la BCR).

Pentru demararea creditului, clienţii trebuie să dispună de un avans de minim 5%. Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele si în contul statului, având valoare determinată, iniţial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. 

Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate – deci la jumătate din valoarea acordată a creditului. 

Din august 2009, BCR a acordat credite în valoare de peste 1,2 miliarde de euro în cadrul programului guvernamental „Prima Casă“ pentru 31.000 de persoane. 


Vă recomandăm: 

„Prima Casă“ în lei sau credit clasic în euro? Avantajele şi dezavantajele celor două variante. Împrumuturile din programul „Prima Casă“ se vor acorda numai în lei, însă creditul clasic în euro rămâne o alternativă mai bună, datorită dobânzilor mai mici. Dezavantaje? Riscul valutar şi avansul minim mai mare.

„Prima Casă“ doar în lei: Apartamentele s-ar putea ieftini substanţial. Mult discutata decizie a guvernanţilor de a restricţiona programul Prima Casă doar la credite în lei e o măsură cu efecte preponderent pozitive. Sau care ar putea deveni pozitive. Partea bună e că efectele pozitive s-ar putea extinde asupra întregii pieţe imobiliare din România.

Guvernul vrea să suplimenteze plafonul de garanţii la „Prima Casă“ cu încă 200 de milioane de lei pentru locuinţe ANL. Guvernul ar putea suplimenta plafonul garanţiilor pentru creditele din cadrul programului „Prima Casă“ cu încă de 200 milioane de lei pentru achiziţia de locuinţe construite de ANL, astfel încât fondurile pentru acest an vor fi majorate în total cu 1,2 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite