Bitcoin, moneda digitală care sfidează convenţiile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toamna anului trecut, am scris pe blog o serie de articole despre distributism. Moneda digitală denumită sugestiv "Bitcoin" reprezintă o expresie a acestui model economic, dar nu numai. Este un fenomen care confirmă excepţionalul potenţial creator al omului şi, important de menţionat, o dovadă vie a solidarităţii interumane.

Bitcoin este un sistem de bani care este susţinut de matematică. Este susţinut de legile matematicii şi de regulile protocolului.

Din criză se iese doar prin inflaţie sau război- aceasta este soluţia dată de economiştii care au rămas ancoraţi în secolul trecut. Aceştia nu au nicio vină, sistemul trebuie reformat. Un sistem financiar anacronic, care nu a fost receptiv la schimbările de orice natură produse în ultima jumătate de secol, trebuie reconstruit din temelii.

Să eliminăm pentru totdeauna teoriile conspiraţioniste ce spun că activitatea financiară la nivel mondial este controlată de o elită care conduce din umbră omenirea. Căutaţi pe youtoube documentarul „97 la sută posedat" (titlu original "97% owned"), care descrie modul de funcţionare a băncilor centrale şi a procesului de creare a banilor. Adevărul vă va face liberi şi, implicit, mai deschişi la minte.  

Dacă oamenii ar înţelege sistemul nostru bancar şi monetar, mâine ar fi revoluţie, Henry Ford Daţi-mi controlul asupra monedei naţionale şi nu-mi mai pasă de nicio lege din lume, Mayer Amschel Bauer Rothschild

Bitcoin-ul a reuşit să sfideze regulile acestui sistem financiar ce dădea impresia de permanenţă. Este o adevărată revoluţie, preconizată de Henry Ford. Un grup de tineri cu iniţiativă au înţeles cum funcţionează circuitul financiar mondial şi au obţinut un succes de proporţii. Au creat o monedă digitală care nu a fost anticipată de nicio lege. În noiembrie 2013, Senatul S.U.A a recunoscut-o ca fiind una dintre cele mai importante „inovaţii tehnologice şi economice ale timpurilor noastre". Era momentul de glorie pentru prima valută digitală din istorie: Bitcoin era tranzacţionat la o cotaţie de peste 1000 de dolari per unitate.

Inventatorul Bitcoin- un mister neeluicidat nici până în prezent

În anul 2008 a fost făcut public un document ce conţinea principiile de realizare a unei monede virtuale. Acesta purta semnătura lui Satoshi Nakamoto, un personaj misterios ce nu a fost identificat nici până ziua de astăzi. Anul trecut, jurnalistul Leah McGrath Goodman de la Newsweek susţinea într-un articol că l-a găsit pe inventatorul Bitcoin: un american de origine japoneză ce locuieşte în Los Angeles, care a negat însă orice implicare. 


Ideea ce a stat la baza creării Bitcoin este simplă: o monedă cu circulaţie globală, a cărei valoare să nu fie manipulată de o autoritate centrală, ci să depindă doar de raportul dintre cerere şi ofertă. Descentralizare, transparenţă, teoria peer-to-peer, democraţie economică şi postcapitalism- sunt cuvintele cheie atunci când ne referim la acest sistem monetar virtual.  Optimiştii îl consideră cel mai mare experiment social-economic desfăşurat vreodată.

image

Informaţii generale despre moneda digitală Bitcoin

  • Anul lansării: 2009
  • În România: din 2014
  • Valoarea maximă de tranzacţionare: 1030 USD, 27 noiembrie 2013
  • Valoarea de tranzacţionare în prezent: 229 USD
  • Număr de ATM-uri la nivel mondial: 374 (martie 2015)
  • Număr de comercianţi la nivel mondial care acceptă metoda de plată în Bitcoin: aproximativ 120000
  • Număr de portofole digitale la nivel mondial: aproximativ 12 milioane

PRO BITCOIN 

  •  Este accesibil tuturor: orice om de pe planetă este liber să folosească moneda digitală Bitcoin.
  •  Dobânda de 1% pentru orice fel de operaţiuni.
  •  Protejarea identităţii utilizatorilor care tranzacţionează moneda digitală: "un paypal anonim".
  •  Un sistem monetar descentralizat, de tipul P2P (persoană către altă persoană).
  •  Nu există o bancă centrală, este un sistem informatic administrat de un număr nelimitat de persoane. 
  • Inflaţia- un fenomen economic imposibil. Sistemul admite un număr maxim de 21 de milioane de unităţi puse în circulaţie.
  • Poate fi o alternativă pentru oamenii din statele în curs de dezvoltare, care se pot conecta cu uşurinţă la economia globală.
  • În comparaţie cu sistemele monetare clasice, are un impact ecologic redus, dat de curentul electric consumat de computerele implicate în realizarea tranzacţiilor cu monede Bitcoin. 

CONTRA BITCOIN

  • Volatilitatea monedei: de-a lungul celor 5 ani de când este tranzacţionat, Bitcoin a cunoscut fluctuaţii neaşteptat de mari ale cursului.
  • Falimentul cunoscutei companii de tranzacţionare Mt. Gox din Tokyo condusă de Mark Karpeles (februarie 2014) a determinat un minus la imagine pentru Bitcoin. La acel moment, nu s-a putut justifica dispariţia de pe site a peste 850000 BTC în valoare de 450 milioane de dolari, ce aparţineau clienţilor.
  • Scandalul legat de site-ul Silk Road. Acest sistem monetar virtual a intrat în atenţia organelor de cercetare penală din S.U.A. pe motiv că devenise un lucru obişnuit ca utilizatorii unui site unde se vindeau droguri să se folosească de confidenţialitatea operaţiunilor cu monede Bitcoin.  
  • Riscul ca activităţi ilegale ca terorismul şi crima organizată să profite de posibilitatea de a-şi proteja sursa de finanţare în cadrul operaţiunilor on-line cu monede digitale.
  • Au existat scheme Ponzi care au utilizat moneda virtuală Bitcoin.
  • Este considerat de către anumiţi economişti ca fiind nimic altceva decât o altă „bulă speculativă".
  • Pentru a deveni legal în totalitate, este nevoie de noi reglementări financiare, care au nevoie de timp pentru a fi implementate.

Vezi şi:

Statistici Bitcoin pe anul 2015

Apariţia şi Ascensiunea Bitcoin (2014) – documentar

Pagina de Facebook Bitcoin România

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite