Bani

articolul anterior articolul urmator

Bitcoin România: Băncile pot câştiga şi 10 mil. euro pe an datorită tranzacţiilor prin criptomonede

0
3 Jun 2020 07:29:54
Autor: Afrodita Cicovschi

Băncile pot obţine venituri între 2-10 milioane de euro pe an dacă încheie un parteneriat cu o plaformă de tranzacţionare de criptomonede sau daca permit clienţilor să utilizeze criptomonede, conform estimărilor managementului furnizorului de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare Bitcoin România.

Conducerea Bitcoin România îşi doreşte ca în următoarea perioadă să înceapă colaborarea cu o bancă, ca parte a strategiei de a se menţine principalul jucător pe piaţa românească de monede virtuale (criptomonede).
 
“Suma de două milioane de euro este suma minimă pe care o garantăm băncii în cazul în care devenim parteneri. Este o cifră la care am ajuns pe baza volumului tranzacţiilor înregistrate în trecut şi pe care le preconizăm de acum înainte. Însă, dacă numărul de tranzacţii creşte, dacă valoarea Bitcoin creste şi ea, iar o parte dintre cei 100.000 de clienţi ai noştri îşi mută conturile la bancă; toţi aceşti factori împreună pot aduce băncii venituri de aproximativ 10 milioane de euro”, afirmă Constantin Rotariu, co-fondator şi director de strategie Bitcoin România.
 
Un factor important în dezvoltarea domeniului îl va avea transpunerea în România a directivei (UE) 2015/849 - cunoscută ca Directiva 5 - privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului.
 
“Noi ne dorim foarte mult reglementarea domeniului pentru că sperăm ca, astfel, să convingem băncile să accepte businessul nostru. Pentru noi ar însemna costuri suplimentare şi mai multă birocraţie, dar ar aduce maturitate şi încredere întregului domeniu. Aceasta directivă poate fi adoptată foarte curând sau peste câteva luni, însă cu siguranţă va fi în 2020”, adaugă co-fondatorul Bitcoin România.
 
În ultimele luni mai multe bănci din întreaga lume au făcut demersuri pentru a colabora cu furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare. De exemplu, JPMorgan Chase & Co., cea mai mare bancă din SUA, a început să ofere servicii financiare pentru furnizorii Coinbase şi Gemini. De asemenea, CaixaBank a adăugat anul acesta platforma digitală we.trade în catalogul sau de servicii pentru companii, fiind una dintre primele mari bănci europene care a permis accesul clienţilor săi la tehnologia blockchain. 
 
“Clienţii băncilor îşi doresc ca acestea să lanseze un astfel de produs. Printre avantajele pe care le poate avea o bancă dacă oferă acces la tehnologia blockchain se numără câştigarea de clienţi şi venituri, dar şi beneficii de imagine. În ultimele 24 de ore au avut loc tranzacţii în valoare de 128 de miliarde de dolari la nivel global, potrivit coinmarketcap.com. Daca reuşim să atragem 0,01% din aceste tranzactii prin platforma noastră şi implicit prin banca noastră ne vom atinge obiectivul de a genera venituri de 10 milioane de euro unei instituţii bancare”, mai spune Constantin Rotariu, co-fondator şi director de strategie Bitcoin România.
 
În prezent Bitcoin Romania are în jur de 100.000 de clienţi, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproximativ 90% dintre clienţii Bitcoin România sunt persoane fizice.
 
 
La nivel global există peste 4.000 de criptomonede, însă Bitcoin România tranzacţionează primele 10 cele mai utilizate monede. Monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash. 
 
Valoarea unui Bitcoin este în prezent de 43.964 de lei/9.078 Euro (2 iunie, ora 9.00).
 
"La începutul pandemiei Bitcoin a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, însă de atunci şi-a revenit în totalitate, iar până la finalul anului cred că va depăşi 10.000 de euro. Bitcoin a fost singurul activ care nu a avut nevoie de un efort extern pentru a se ridica după criza apărută la începutul lunii martie”, afirmă George Rotariu, CEO si co-fondator Bitcoin Romania.
 
“Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic”, potrivit Directivei 2018/843 de modificare a Directivei (UE) 2015/849.
 
Bitcoin este prima şi cea mai cunoscută monedă virtuală descentralizată aceasta fiind lansată în 2009. Bitcoin poate fi utilizat pentru transfer de valoare, plăţi online, investiţii. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările