Bani

articolul anterior articolul urmator

Bloomberg: Românii sunt dezinteresaţi de preţurile în creştere

15
26 Apr 2018 21:08:22
Autor: Elena Deacu

Consumatorii din România sunt probabil cel mai puţin îngrijoraţi de preţuri, atunci când vine vorba de cumpărături, scrie Bloomberg. Ei folosesc foarte rar site-uri sau aplicaţii prin care să compare costurile, iar acest lucru este important pentru inflaţie.

Conform unei analize realizate de Morgan Stanley, ţările în care utilizatorii frecvent utilizează site-uri web sau aplicaţii pentru a compara costul potenţialelor achiziţii sunt mai predispuşi să înregistreze o creştere mai lentă a preţurilor de consum. Acest lucru ar putea explica de ce inflaţia Romaniei este cea mai rapidă din UE, potrivit Eurostat.

„În timp ce inflaţia este încă scăzută în ţările din Europa Centrală şi de Est, în ciuda unei pieţe a muncii încordate şi a consumului în creştere, România este excepţia”, a declarat Pasquale Diana, economist al Morgan Stanley, într-o notă transmisă prin e-mail. Ea prezice creşteri ale ratelor dobânzii.

Există motive pentru astfel de obiceiuri de cumpărături fără griji. Românii sunt printre cei mai puţin înclinaţi să economisească şi şi-au văzut veniturile disponibile crescând puternic, datorită reducerilor de impozite şi a majorărilor de salarii din sectorul public, dar şi a creşterii salariului minim.

Boom-ul cheltuielilor a împins anul trecut creşterea economică la aproape 7%, iar vânzările de maşini noi au atins maximul ultimului deceniu în primul trimestru.

Dar nu toţi sunt indiferenţi faţă de preţuri - autorităţile de reglementare, întrebându-se dacă magazinele profită de obiceiurile de cheltuieli ale cumpărătorilor, au început o investigaţie privind fixarea preţurilor în rândul comercianţilor cu amănuntul. Rezultatul ar putea interesa Banca Naţională a României (BNR).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

michel claude
26.04.2018, 21:20:56

Romanilor e un popor foarte interesant cand vine vorba de bani, se plange non stop ca nu are bani , dar in schimb nu e interesat sub nici un fel de costurile al produselor care le cumpar. cativa exemplu: unde ati vazut muncitor sa merg la locurile de munca cu taxi ? unde ati vazut lumea sa comand atot la catering de mancare? unde ati vazut lumea sa fi atot de generos cu ciubuc in afara de tarile anglo saxon ? unde ati vazut un popor care zice ca romanilor care considera ca moneda nu e bani si le las pe tejgea la alimentar? unde ati vazut un popor care scoate din buzunar bani sifonat ca nu sunt in stare sa le adun frumos? si sa nu vorbim ca langa fapt ca plateste foarte scump aproape toate, nici nu au pretentile la ce primesc in schimb de pret mare care il primesc.

+1 (3 voturi)
Carmic
26.04.2018, 22:11:41

D-nu' Michel mai bine scriai in frantuzeste sau in englezeste ca m-a durut capul incercand sa-ti citesc romaneasca din google translate! Ca romanii asa cum ii vezi 'neata cu banii sifonati stiu limbi straine mai mult decat voi francezii care va credeti buricul pamantului. Si chiar daca ne credeti voi inapoiati si la periferia UE suntem mult mai adaptati la lumea contemporana decat voi.Toate afirmatiile tale sunt cazuri particulare pe care iti place sa le vezi.

-1 (3 voturi)
michel claude
26.04.2018, 22:25:23

afirmatile mele se refer la tineri de ziua de azi in general, cel putin cel din orasele mare gen Cluj-napoca. dupa daca nu vreti sa fiti realist e fix problema vostra, pana la urma articol la care comentam exact asta zice nu ? si informativ nu sunt franceze asa ca nu are rost sa vomitat atot pe popor din Franta din cauza ca ma afecteaze. si inca un lucru daca as folosi google translate, comentarile mele ar fi mult mai bun din punct de vedere gramatical.

+3 (3 voturi)
michel claude
26.04.2018, 22:26:26

si intradevar primul meu comentar e o catastrofa si aproape de neinteles.

0 (2 voturi)
ovidiu preda
26.04.2018, 21:22:23

dezinteresati?? sinteti prosti? dar ce pot face? meeting....

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările