BNR plusează 1,4 miliarde de euro pentru reluarea creditării, însă analiştii cred că acest lucru se va vedea abia peste mult timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Văzând că băncile nu reduc dobânzile, BNR schimbă foaia
Văzând că băncile nu reduc dobânzile, BNR schimbă foaia

Decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de a reduce rezervele minime obligatorii, atât pentru creditele în lei cât şi pentru cele în valută, lasă la dispoziţia băncilor încă 1,4 miliarde de euro pentru reluarea creditării, măsura fiind un şoc pe guvernatorul Mugur Isărescu îl aplică economiei, astfel încât consumul şi investiţiile să crească.

Banca centrală a decis ieri reducerea dobânzii de referinţă de la 4% la 3,75% pe an, precum şi reducerea rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi de la 20% la 18% pentru valută. Amploarea relaxării monetare a depăşit aşteptările analiştilor Erste, care se aşteptau doar la o reducere a rezervelor la lei. 

Banca centrală speră la creşterea împrumuturilor, însă analiştii spun că acest lucru se va vedea abia peste un an, deoarece sistemul bancar este în restructurare din cauza creditelor neperformante.

„În mod normal ar trebui ca decizia să ducă spre deprecierea monedei, dar eu mă tem că nu o să se întâmple acest lucru“, a declarat ieri Mugur Isărescu, într-un briefing de presă. El a mai declarat că există deja un exces de lichiditate de şase miliarde de lei în piaţă, dar aceasta este inegal distribuită. 

Pe de altă parte, nici reluarea creditării nu se va face brusc. Analistul Florin Cîţu a declarat, pentru „Adevărul“, că acest lucru „depinde de cât de distrus este sistemul bancar ca să poată să folosească eficient lichiditatea“ şi că n-ar trebui să ne aşteptăm la miracole peste noapte. „Acum o să dureze mai mult decât dacă decizia era luată în 2009, de exemplu. Între timp sistemul bancar a intrat într-un proces de restructurare. E greu să ai şi creditare, şi restructurare. Aşteptăm să se termine acest proces de restructurare şi pe urmă putem să discutăm de creditare. Până atunci este posibil să vedem dinamica creditului similară cu cea din ultimii cinci ani“, a spus economistul.

Radu Crăciun, care va prelua din februarie funcţia de analist-şef la BCR începând cu luna februarie, spune că deciziile BNR vor influenţa politica de creditare a băncilor în 10-12 luni.

„Sunt decizii corecte, dar venite mai târziu decât ar fi trebuit. Nu se vor translata instantaneu în politica de creditare a băncilor, ci mai degrabă vom vedea schimbări în această politică de creditare după 10-12 luni“, a afirmat Radu Crăciun, citat de Agerpres.ro.

Pe de altă parte, pentru reluarea creditării este nevoie de mai mult, a adăugat Crăciun, respectiv de o reparare a bilanţurilor băncilor, care încă sunt afectate de creditele neperformante, în condiţiile în care băncile mari din sistem încă mai au active non-financiare pe care nu reuşesc să le vândă, pentru că, spre exemplu, piaţa imobiliară este încă în suferinţă. Nici consumatorii şi nici firmele nu au un apetit foarte mare pentru credite, pentru că perspectivele economice încă nu sunt foarte încurajatoare.

Decizia Consiliul de Administraţie al BNR privind reducerea dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii ajută la reluarea creditării, însă nu rezolvă în totalitate problema, care este mult mai complexă, a declarat, şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. şi economist-şef al Raiffeisen Bank.

"În esenţă, ne aşteptăm ca aceste măsuri să ducă la reducerea dobânzilor, care deja sunt la un nivel foarte scăzut pe piaţa interbancară. Fără îndoială că aceste decizii ale BNR ajută la reluarea creditării, însă nu rezolvă problema, care este mult mai complexă. Problema reluării creditării nu este tocmai cea de costuri, ci este în principal legată de cerere. La dobânzi suntem competitivi, dar, cu toate acestea, creditarea nu creşte", a precizat Dumitru.

Potrivit acestuia, populaţia are un grad mare de îndatorare în acest moment. "Singurul credit care mai dă un impuls este Prima Casă, iar, în rest, creditul de consum va continua să scadă. În ceea ce priveşte companiile, cifrele financiare sunt slabe şi multe au pierderi, prin urmare nu se califică pentru a fi capabile să ia un credit", a mai spus Dumitru.

Mai puteţi citi:

Creditarea a mai cunoscut un minus în noiembrie

Soldul creditului neguvernamental a scăzut în noiembrie cu 0,6% faţă de luna precedentă, la 219,7 miliarde lei, pe fondul reducerii împrumuturilor în lei cu 0,4% şi a celor în valută exprimate în lei cu 0,7%, a anunţat luni Banca Naţională a României (BNR).

Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: Companiile din România nu duc lipsă de creditare bancară, ci de capital. Există creştere economică şi fără bănci

Raportul între datorii şi capital este de 244% în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, nivel apropiat de Italia, iar datoriile sunt în principal către acţionari, mare parte dintre firme nefiind nimic altceva decât vehicule de deduceri fiscale, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.

Mişu Negriţoiu, ING: Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Europa. Leul va ajunge la 3,5 unităţi pentru un euro în 2020

Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Germania atâta timp cât riscul suveran nu este acelaşi, consideră Mişu negriţoiu, preşedintele ING Bank, la un forum financiar.

BNR dă un nou impuls creditării şi coboară dobânda-cheie la 4%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,25% la 4% pe an, minimul istoric,în linie cu aşteptările analiştilor,şi a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro.

Isărescu îi ceartă din nou pe bancheri: „Reducerea dobânzilor la credite este categoric insuficientă. Băncile nu vor avea încotro“

Băncile vor fi nevoite să reducă dobânzile la creditele în lei după ce Banca Naţională a României (BNR) a scăzut rata-cheie cu un punct în perioada iulie-septembrie, la 4,25%, ultima tăiere a dobânzii fiind de doar 0,25 puncte procentuale, astfel încât băncile să nu scadă bonificaţiile la depozite, afirmă Mugur Isărescu.

Comisia Europeană cere băncilor din Grecia să nu mai dea bani subsidiarelor din Europa de Sud-Est, inclusiv România

Băncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, după ce Comisia Europeană a cerut instituţiilor de credit să se angajeze că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi întări subsidiarele din regiune, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Kathimerini, preluat de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite