Bani

articolul anterior articolul urmator

BNR menţine pentru a opta oară rata dobânzii de politică monetară la 5,25%

0
28 Mar 2013 14:25:29
Autor: Dan Străuţ
Dobânda-cheie a BNR a rămas bătută în cuie din martie anul trecut
Dobânda-cheie a BNR a rămas bătută în cuie din martie anul trecut

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25% şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

În şedinţa din 28 martie 2013, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

- menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an;

- gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;

- menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

România are în prezent cea mai mare dobândă-cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene, după ce Ungaria a coborât acest indicator la 5%. Pe de altă parte, România avea în februarie şi cea mai înaltă rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, de 4,8% (IAPC) şi 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie.

O strategie predictibilă

BNR a aplicat ultima reducere de dobândă în urmă cu un an (martie 2012), de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.
Cu doar o zi înainte de şedinţa de politică monetară, miercuri, Isărescu a declarat că, deşi economia se află încă în recesiune, se manifestă în continuare anticipaţii inflaţioniste, ceea ce nu permite băncii centrale să reducă dobânzile. El a vorbit şi de nevoia de stabilitate a dobânzilor, arătând că o bancă centrală nu se poate "juca", să reducă dobânda şi la puţin timp că aplice o creştere.

CA al BNR reafirmă că BNR monitorizează atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Bana centrală are pentru acest an o ţintă de inflaţie de 2,5%, plus/minus un punct procentual, iar cea mai recentă prognoză a BNR indică pentru finalul anului un nivel de 3,5%.

Comunicatul de presa detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă, la ora 15:00, la sediul BNR.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările