Bani

articolul anterior articolul urmator

Buget 2021: Salariile bugetarilor, îngheţate la nivelul de anul trecut. Ce sporuri dispar şi cum se recompensează orele suplimentare

34
12 Feb 2021 08:23:33
Autor: Afrodita Cicovschi

Salariile de bază, soldele de funcţie, salariile de funcţie, indemnizaţiile lunare şi alte forme de renumerare a bugetarilor vor fi îngheţate la nivelul din decembrie 2020, potrivit proiectului Legii bugetului publicat joi noaptea de Ministerul Finanţelor.

Potrivit proiectului, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar vor fi menţinute şi în anul 2021 cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
 
Alte măsuri prevăzute în anul 2021 vizează: menţinerea cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2020; neacordarea de premii şi a indemnizaţiei de vacanţă prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017; compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber corespunzător, iar pentru poliţişti şi cadre militare se menţin reglementările din anii anteriori care vizează acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale; prelungirea folosirii voucherelor de vacanţă emise în anul 2019 şi anul 2021 până la sfârşitul anului 2021 şi suspendarea emiterii de vouchere de vacanţă pentru anul 2021.
 
De asemenea, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri şi naval. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport, se mai arată în document.
 
Prin proiectul de buget, se urmăreşte eficientizarea calitativă a cheltuielilor publice printr-un pachet susţinut de reforme în domeniul cheltuielilor de personal, al pensiilor, precum şi asupra operatorilor economici aşa cum sunt definiţi în Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013.
 
Astfel, la nivelul pieţei muncii, se va urmări eficientizarea politicii de ocupare şi de stimulare a muncii, astfel încât să se ofere servicii competitive şi adaptate realităţilor din piaţa muncii, atât pentru angajatori, cât şi pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, legarea muncii de criterii de performanţă.
 
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a majorat la 2.300 lei lunar, începând cu data de 13 ianuarie 2021, ceea ce reprezintă o creştere de 3,1% faţă de luna decembrie 2020.
 
Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună.
 
În ceea ce priveşte sistemul de pensii, se va avea în vedere pensii echitabile pentru toate categoriile de pensionari, un sistem public de pensii sustenabil.
 
"Principiul contributivităţii şi asigurarea unui sistem care să urmărească eliminarea inechităţilor vor fi principii de bază care vor contura politica de pensii în viitor", se spune în raport.
 
Referitor la asistenţă socială, aceasta va fi îndreptată către nevoile reale ale beneficiarilor şi asigurarea unor condiţii de trai decente pentru familiile în dificultate şi categoriile sociale vulnerabile.
 
La capitolul alocaţie de stat pentru copii, din ianuarie 2021, cuantumul acesteia s-a majorat cu 16% faţă de valoarea din decembrie 2020.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

costin panaitescu
12.02.2021, 08:31:52

Si sporurile si pensiile nesimtite pe cand? Nu cumva ne-au mintit si de aceasta data?

+10 (10 voturi)
Ionel Marcu
12.02.2021, 09:13:59

Cum, taie și sporul de tunel al economiștilor, directorilor, juriștilor, traducătorului și strungarului de la Metrorex?! Cum a putut permite PSD, în cei opt ani cât a avut majoritatea parlamentară, să permită stabilirea birourilor acestora în tunel și montarea strungului tot acolo?! Dar Orban ce a făcut în anul cât a fost prim-ministru, s-a ocupat numai de campania electorală de a așteptat să vină coaliția să atace problema sporurilor aberante?

+6 (8 voturi)
sile
12.02.2021, 09:13:34

Afroditaaaa, REMUNERAȚIE nu renumerație. Mama ei de școală și de meserie.

+5 (7 voturi)
Ionel Marcu
12.02.2021, 09:15:41

Afrodita citește prea mult Caragiale, i-a intrat în sânge!

+2 (4 voturi)
ion carutasul
12.02.2021, 09:23:58

Drepturile salariale si sporurile bugetarilor nu vor putea sa fie taiate fiind nascute prin legi ce nu vor putea fi anulate desi bugetarii nu produc nimic sau mai mult incurca vietile celorlalti. Cat despre pensii un bugetar de azi cu o salarizare bruta de 10 000 ron/luna va avea la pensie intre 3-4 puncte/an . Aceasta cifra este imposibila pentru cei deja pensionati ,unde un punctaj de 2,5 este mirific si prezent la cca. 100 000 de pensionari.Mai de curand apropo de vaccinate s-au declarat 3 660 000 persoane peste 65 de ani ,deci pensionari . De unde rezulta 5 100 000 pensionari in plata ??? Minciunile JAGARDELELOR POST_COMUNISTE !

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările