Bani

articolul anterior articolul urmator

Când vom adera la euro? Câciu: Pe parte de datorie publică stăm mai bine ca alte state europene

7
21 Jan 2022 09:03:19
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat că, în contextul condiţiilor impuse de Comisia Europeană pentru aderarea la Zona euro, România stă mai bine decât alte state din punct de vedere al datoriei publice.

Anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
 
"Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală. Eu cred că aici trebuie să avem o discuţie serioasă, instituţional vorbind, cu comitetul care se ocupă de aderarea la Zona Euro şi să ne fixăm un target transpartinic pe care nimeni să nu-l mai încalce.
 
Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.). Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc. Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte.
 
Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică. Nu mai ai niciun fel de instrument colateral de intervenţie pe zona aceasta de echilibru şi rămâne propria ta valoare. Valoarea noastră trebuie să se ducă sus pentru ca să putem să intrăm. Este o chestiune de logică. Orice strategie de convergenţă reală trebuie să se raporteze la ce va însemna competiţia peste 5, 6, 10 ani", a explicat Câciu.
 
La jumătatea lunii decembrie 2021, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat, la prezentarea ocazionată de lansarea cărţii "Capitalism şi capitalişti fără capital în România" că toate ţintele de aderare la moneda euro au fost ratate, următorul termen fiind anul 2029, scrie Agerpres.
 
Potrivit Raportul de convergenţă pe 2020 publicat de Comisia Europeana (CE), aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi "criteriile de la Maastricht", care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Se analizează, de asemenea, compatibilitatea legislaţiei naţionale cu normele uniunii economice şi monetare.
 
Concluziile raportului arată că Suedia şi Croaţia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.
 
Niciunul dintre statele membre menţionate nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II): este nevoie de cel puţin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro. Astfel, Croaţia şi Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergenţă economică, în schimb nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enunţat anterior.
 
În cazul României, documentul relevă faptul că ţara noastră nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.
 
Rapoartele de convergenţă trebuie întocmite o dată la doi ani, independent de aderările posibile la zona euro aflate în curs.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Conductoru'
21.01.2022, 09:21:12

Deci BNR si-a indeplinit scopul, nici unul din criteriile necesare pentru aderarea la euro indeplinit! E stiut ca BNR nu doreste aderarea la euro pentru ca interventia sa la manete se termina in acel moment.

+1 (1 vot)
relu de la prefectura
21.01.2022, 10:04:13

Daca aderam la euro BNR isi pierde obiectul muncii. Se pierd veniturile din speculatii financiare si salariile babane pentru rudele si clientii politici. Mugurel nu poate permite asa ceva. Toate criteriile alea sunt apa de ploaie. Muntenegru a adoptat euro desi nu-i in UE. Si e vai de capul lor. Croatia adopta euro la inceputul lui 2023. Bulgaria in 2024. Noi in 2029... pardon, in 2059.

+2 (2 voturi)
Cristian saileanu
21.01.2022, 10:00:49

Am trait trecerea la euro de 2 ori, o data in spania, alta data in grecia... de fiecare data a insemnat o majorare de preturi imediata...

-16 (18 voturi)
kitty kat
21.01.2022, 11:12:07

In anul 2999.

Omul UnOm
21.01.2022, 18:23:01

2029 este un termen mult prea optimist daca se mentin criteriile actuale de aderare la euro.Criteriile pentru stabilitatea preturilor, deficit excesiv si ratele dobanzilor nu prea vad cum ar putea fi atinse in contextul actual in urmatorii 4-5 ani cel putin.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările