Care sunt cele mai mari salarii minime din Europa şi în ce ţări se oferă ele - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A găsit pe strada o sumă mare de bani

În ianurie 2016, 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene aveau un salariu minim impus prin lege. Excepţiile sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia. Cel mai mare salariu minim din Europa se apropie de 2.000 de euro.

Diferenţele la nivelul Uniunii Europene sunt foarte mari, salariul minim variind de la 215 de euro în Bulgaria la 1.923 de euro în Luxemburg.

Statele pot fi împărţite în trei grupe distincte. Prima categorie, ţările în care salariul minim pe economie este mai mic de 500 de euro pe lună, sunt în număr de 10 state: Bulgaria, România, Ungaria, R. Cehia, Letonia, Slovacia, croaţia, Estonia şi Polonia.

Salariul minim pe economie din România a urcat cu 61% din 2008 până în prezent, de la 139 de euro la 233 de euro, marcând a treia creştere procentuală din UE.

După aceste criterii, România se află la egalitate cu Letonia în ceea ce priveşte avansul procentual, ţară în care salariul a avansat de la 230 de euro la 370 de euro pe lună.

Al doilea grup cuprinde cinci state membre UE (Portugalia, Grecia, Malta, Spania şi Slovenia), care au salariul minim cuprins între 500 şi 1.000 de euro pe lună. De notat că, în realitate, salariile minime din aceste ţări nu trec de fapt de 800 de euro pe lună.

Cele mai mari salarii minime lunare sunt plătite în Luxemburg (1.923 de euro), Olanda (1.507 euro), Belgia (1.503 euro), Germania (1.473 de euro), Irlanda (1.546 de euro), Franţa (1.466 de euro) şi Marea Britanie (1.529 de euro).

Raportat la puterea de cumpărare, salariul minim pe economie a crescut în România cu cel mai rapid ritm dintre statele UE, avansul fiind de 79%.

Pentru a calcula paritatea la puterea de cumpărare, Eurostat foloseşte o unitate de măsură artificială numită standardul puterii de cumpărare (PPS).

În acest clasament, în urma României se află Bulgaria şi Letonia, fiecare cu o urcare de 67% ale salariilor în perioada 2008-2015, şi Polonia, cu o creştere de 60%.

Cu toate acestea, România rămâne şi în acest top în categoria statelor cu salarii sub 500 PPS (384 PPS), în condiţiile în care ţări ca Cehia, Polonia, Croaţia sau Slovacia, care au salarii minime sub 500 de euro în prezent, trec în grupa statelor cu salarii minime lunare de peste 500 PPS.

Pentru ţări precum Franţa, Germania sau Marea Britanie, unde salariul minim este stabilit la nivel de săptâmână sau oră, Eurostat a calculat rata lunară a salariilor minime ţinând cont de numărul de ore de lucru pe zi şi pe săptămână stabilit în ficeare dintre aceste state.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite