Bani

articolul anterior articolul urmator

Carnea de porc, de trei ori mai ieftină la poarta fermei decât din micile gospodării

10
22 Dec 2020 15:46:40
Autor: Elena Deacu

Carnea de porc în viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, sub preţul de cost al producătorului român, în timp ce preţul în micile gospodării ajunge şi la 14 lei pe kilogram, mai mult decât dublu, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.

„Se observă că piaţa românească este una paralelă, avem o piaţă oficială, cea a fermelor comerciale înregistrate sanitar - veterinar şi avem piaţa porcilor din gospodăriile populaţiei. Dintotdeauna a existat o diferenţă majoră de preţ între cele două pieţe. Noi efectiv ne zbatem la limita profitabilităţii, având în vedere că vindem porcii în viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg. Preţul este cu 30% mai mic decât anul trecut în aceeaşi perioadă şi cam tot cu 30% sub costul de producţie. În acest moment mergem în pierdere”, a spus Ioan Ladoşi.

Pe de altă parte, el a subliniat că piaţa micului gospodar este una extrem de activă şi total necontrolată, iar porcul în viu se vinde în aceste locuri la preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele pe care le pot primi producătorii din industria cărnii de porc.

„Spre deosebire de noi, piaţa aceasta paralelă a micului gospodar este una extrem de activă şi total necontrolată. În contextul actual, preţul la poarta micii gospodarii este undeva între 12 -14 lei pe kilogram în viu, mai mult decât dublu. Această chestiune este foarte uşor explicabilă pentru că micul gospodar intră direct în negociere cu consumatorul final. Eu pot să înţeleg şi creşterea preţurilor la gospodăriile populaţiei, având în vedere scumpirea cerealelor din acest an, dar trebuie să avem mare grija şi să cumpărăm porc sau carne de porc de acolo unde avem certitudinea că există o certificare sanitar-veterinară şi nu ne punem viaţa în pericol”, a avertizat reprezentatul APCPR.

Sectorul comercial livrează către piaţa locală, în mod normal, în jur de 80.000 - 90.000 de porci pe săptămână, dar cifra aceasta este posibil să crească şi chiar să se dubleze în această săptămână premergătoare sărbătorilor de Crăciun.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Pop Max
22.12.2020, 15:53:04

I-auzi bossule, păi unde-i poarta asta a fermei, că vin și eu să cumpăr cu 5,2 lei/kg dacă-i pe-așa.

-3 (5 voturi)
mitrut
22.12.2020, 18:04:26

Si unde se vinde cu 14 ca la Cluj e cu 10-12 max.?

Ionel Marcu
22.12.2020, 15:53:55

În Timiș porcii din gospodăria țărănească s-au dat în ultima lună cu 11 lei/kg. Cine-i fraier să dea 14 pe kg de porc viu când Kaufland vinde cotlet și ceafă fără os cu 15 lei/kg?

relu de la prefectura
22.12.2020, 18:28:24

In supermarket ai toate sansele sa primesti carne de porc polonez, tare si fara gust. Nici cel de la femele romanesti nu e mai bun. In plus, ori de unde iei, carnea de porc vine gata injectata din abator. Musteste de apa. Oare nu-si pune problema dl. Ladosi de ce e asa prost romanu sa cumpere porc cu 14 lei, in loc sa ia de la fermele certificate cu 5 lei? De la ferma ia porc crescut cu nutreturi concentrate si hormoni, cu gust de plastic. De la taran ia porc crescut natural, cu cereale si laturi, care e cu totul si cu totul altceva. Mancam tot anul carne din plastic, macar de Craciun sa mancam carne adevarata. Nu inteleg de ce fermierii nu insista pe calitate. Am ajuns sa cumpar carne de porc numai de la micii comercianti din piata, care porceseaza cantitati mici si iau cu precadere animale de la tarani. Pui nu mai manac aproape de loc. Desi e ieftin, e foarte rau, indiferent ca e pui clasic sau din ala colorat cu galben.

+3 (3 voturi)
Gabriel Gabriel
22.12.2020, 16:07:19

Articolul e vrajeala ieftina, carnea de porc romaneasca e cea mai cautata insa nu acopera necesarul decat in proportie de 30%. In magazinele mari , intra carne fara gust din toate tarile, inclusiv China, la preturi momentan joase, pana distrug centrele locale de productie apoi pretul va exploda. In kaufland, ai impresia ca e spalata iar pretul este foarte jos insa gustul este de iasca. Taranul speculeaza pentru ca si cresterea e mai lenta, cu cereale macinate in gospodarie.

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările