Statul ar putea încasa 165 de milioane de euro din CASS pe chirii. Cu două condiţii: contractele să fie înregistrate la Fisc, iar sumele declarate să fie reale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii obişnuiesc să nu declare contractele de închiriere la Fisc sau să declare o sumă mult mai mică decât cea reală FOTO Adevărul
Românii obişnuiesc să nu declare contractele de închiriere la Fisc sau să declare o sumă mult mai mică decât cea reală FOTO Adevărul

Statul ar putea încasa anual din impunerea de contribuţii de asigurări de sănătate (CASS) pe veniturile din chirii aproximativ 165 de milioane de euro. Asta, însă, în anumite condiţii: toate contractele de închiriere să fie înregistrate la Administraţia Fiscală, iar sumele încasate declarate să fie reale, şi nu mai mici.

Guvernul vrea ca începând cu 2014 persoanele care obţin venituri din chirii să plătească contribuţii de asigurări de sănătate (5,5% din venituri), în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună în acest an.

„Dacă toate contractele de închiriere ar fi declarate la Administraţia Fiscală, statul ar putea încasa prin introducerea CAS-ului pentru proprietari sume substanţiale având în vedere că doar în Capitală sunt închiriate circa 80.000 de locuinţe“, a declarat Alina Petrescu, marketing manager imobiliare.net.

Consultanţii imobiliari au declarat, pentru „Adevărul“, că Guvernul ar fi trebuit să încurajeze proprietarii de imobile să-şi înregistreze contractele la Fisc, să stabilească o grilă, o bază de impozitare, exact ca în cazul vânzărilor, şi abia apoi să aplice CASS pe veniturile din chirii. Contribuţii de asigurări pe veniturile din chirii sunt percepute şi în alte state din UE, însă acolo nu există închirieri la negru. La noi, mai mult de jumătate din contacte nu sunt fiscalizate, susţin specialiştii.

Potrivit unei analize realizate de imobiliare.net pe bază tuturor ofertelor imobiliare publicate în presă şi pe internet, din 800.000 de unităţi locative din Bucureşti, conform Recensământului întocmit de Institutul Naţional de Statistică în 2011, aproximativ 10% sunt închiriate. 

Luând în calcul o chirie medie lunară de 300 de euro pentru o locuinţă, am putea spune că proprietarii din Bucureşti încasează aproximativ 300 de milioane de euro într-un an. Dacă de anul viitor proprietarii din Bucureşti vor plăti contribuţii la sănătate de 5,5%, atunci statul ar putea să obţină 16,5 milioane de euro din asigurările de sănătate, în condiţiile în care toate contractele ar fi declarate la Administraţia Fiscală, arată specialiştii imobiliare.net. Dacă extrapolăm calculul la nivelul ţării, statul ar putea încasa într-un singur an impozite în valoare de 165 de milioane de euro. 

Experţii din domeniul imobiliar sunt de părere că această sumă este pur teoretică, deoarece în practică românii obişnuiesc să nu declare contractele la Fisc sau să declare o sumă mult mai mică decât cea reală, iar statul va încasa mult mai puţin de pe urma acestei noi taxe.

„Impunerea obligativităţii contribuţiei la asigurările de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din chirii ar avea efectele scontate doar dacă s-ar realiza în trei paşi. În primul rând, este nevoie de fiscalizarea tuturor contractelor şi adoptarea unor măsuri proactive care să încurajeze atât proprietarii, cât şi chiriaşii să-şi înregistreze contractele la Fisc. În al doilea rând, ar trebui să se stabilească o bază de impozitare, o grilă în funcţie de care statul să calculeze impozitele şi taxele pe care doreşte sa le încaseze, iar această grilă sa fie ancorată în realiate, şi abia apoi să încerce să se impună o nouă taxă. Toate aceste măsuri ar trebui prinse într-o lege specială a chiriilor care să protejeze atât proprietarii, cât şi chiriaşii, de discuţii sau probleme care apar în mod frecvent în timpul derulării unui contract de închiriere, lege care să ajute piaţa închirierilor, dar care să reglementeze şi aspectele privind impozitele dorite de Guvern“, a declarat Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.

În ceea ce priveşte baza de calcul, Ministerul de Finanţe a întocmit un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă în acest sens, iar potrivit documentului publicat pe data de 12 septembrie 2013, un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurări de sănătate cu o sumă cuprinsă între 41 şi 611 lei pe lună. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite