Bani

articolul anterior articolul urmator

Cât de legale sunt taxele pentru animalele de companie crescute la bloc

18
15 Apr 2018 16:58:35
Autor: Elena Deacu

Deşi există milioane de iubitori de animale în România, legislaţia ţării nu oferă prevederi clare în ceea ce priveşte taxarea celor care cresc animalele de companie la bloc. De cele mai multe ori, sunt asociaţiile de proprietari care iau o decizie, însă şi proprietarii animalelor pot avea un cuvânt de spus dacă li se cere vreo taxă.

Potrivit statisticilor europene, există aproximativ 4,15 milioane de câini de companie în România, însă există şi proprietari de pisici sau de alte diverse animale de companie în ţară. Spre comparaţie, în Marea Britanie sunt 8,5 milioane de câini, în condiţiile în care această ţară are o populaţie de peste trei ori mai mare decât cea a României.

Însă legislaţia din ţara noastră privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari nu reglementează în mod clar situaţia animalelor de companie ce trăiesc la bloc sau a taxelor pe care stăpânii ar trebui să le plătească pentru acestea, scrie avocatnet.ro.

În schimb, Legea nr. 230/2007 permite adunării generale a proprietarilor să adopte o hotărâre în acest sens, prin care să se instituie o taxă pentru animalele ce trăiesc în apartamentele situate într-un bloc. Vizate de aceste taxe nu sunt toate animalele de companie, ci, de cele mai multe ori, doar câinii şi pisicile.

Totuşi, specialiştii atrag atenţia că această măsură poate fi contestată. Art. 26 din actul normativ amintit anterior stipulează că dacă „o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia”.

Aşadar, în legislaţia care reglementează viaţa la bloc nu există prevederi clare privind instituirea unei taxe pentru animalele de companie care trăiesc la bloc, dar permite asociaţiilor de proprietari să ia o astfel de hotărâre. În plus, consiliile locale pot adopta hotărâri prin care să se reglementeze condiţiile în care pot fi deţinute animalele de companie din respectiva localitate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Manole Scarlat
15.04.2018, 17:25:19

Ar trebui interzisă prin lege creşterea animalelor de orice fel în blocuri. Dacă unii oameni nu pot trăi decât împreună cu animalele, în promiscuitate, atunci să se mute în coteţe şi să se pupe-n bot cu ele acolo.

-6 (24 voturi)
Radu Mircea
15.04.2018, 18:59:07

# Manole Scarlat Gresesti Manole si tu si cei care ar avea intentia macar sa-mi taxeze ciinele . ln primul rind animalul meu de companie nu este un animal = stricto sensu = , ESTE UN MEMBRU AL FAMILIEI MELE . Atita vreme cit apa , curentul , gazele , le platesc separat nu la pausal nu vad de ce s-ar amesteca cineva in casa si familia mea ??? Sunt convins ca exista timpiti care mi-ar taxa si pestii din acvarii , canarii ( p'astia i-am facut cadou unui copilas care se indragostise de ei .) , am avut si sopirle intr-o vreme , un iepuras care mi-a ros toate cablurile electrice fara sa se curenteze , pisici kklau .... Vorbesti de promiscuitate de parca a-s locui cu patru curve-n casa . Defineste si dezvolta nitel ce intelegi tu prin ''' promiscuitate ''' . Ca sa nu faci infarct , poti sa spun ca tekelul meu doarme in pat cu mine .

+3 (15 voturi)
Braila Ion
15.04.2018, 19:07:55

Acesti Bolsevici nu stie ce sa mai taxeze ca sa-si faca ei pensii speciale O mizerie de tara condusa de MIZERABILI COMUNISTI

+1 (7 voturi)
Manole Scarlat
15.04.2018, 19:18:17

Radu Mircea Văd că pe toate temele suntem în dezacord. Un animal rămâne un animal, oricât de bine l-ai spăla, l-ai vaccina sau ai curăţa după el. Dacă tu te simţi bine în pat cu câinele, cu părul şi secreţiile lui, e problema ta, dar mie nu-mi convine să am acelaşi traseu cu un câine. N-am nimic împotrivă ca cel care locuieşte la curte să ţină animale, fiindcă e separat de vecini, dar nu şi în cazul clădirilor locuite de alţi oameni (alte familii). Scoate şi bagă câinele în apartament pe fereastră, dar nu-l plimba prin casa scărilor. Asta e părerea mea, o susţin şi o semnez: Manole. :)))

-5 (17 voturi)
Dumitru Ciobotaru
15.04.2018, 19:34:02

Corect.POATE FACE DOVADA POSESORUL CA ANIMALUL IN CAUZA ESTE VACCINAT LA ZI SI NU ARE VREO BOALA?

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (18)