Cât de sigur este Pilonul II de Pensii Privat? Mecanismele care ne ţin banii pentru pensie în siguranţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La zece ani de la înfiinţare, Pilonul II de pensii a ajuns la peste 7 milioane de participanţi şi peste 43 de miliarde de lei fonduri gestionate de administratori. Se pune astfel problema cât de sigur este acest sistem destinat să ne ajute peste zeci de ani când ieşim la pensie.

„E foarte simplu. Potrivit legii, fondurile de pensii private nu pot da faliment. Pot exista cazuri în care administratorii acestor fonduri pot cunoaşte situaţii nedorite, caz în care, datorită separării tot prin lege, a banilor fondului de administratorul fondului, cu contabilităţi diferite, banii participanţilor nu vor fi în pericol în cazul unui eventual faliment al societăţii de administrare”, a precizat la Adevărul Live Andreea Pipernea, vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat. Tot ea ne-a explicat detaliat şi cele două aşa numite „centuri de siguranţă” cu care administratorii fondurilor pensiilor private lucrează de un deceniu. „Există, tot conform legii, provizioane, adică rezerve pe care administratorii privaţi sunt obligaţi să le constituie pentru a garanta, ca indiferent de evoluţia pieţei, oamenii vor putea primi banii pe care i-au cotizat pentru pilonul II. Aceste rezerve sunt monitorizate îndeaproape de reprezentantul statului, Autoritatea de Supraveghere Financiară.  Apoi, există şi Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, fond constituit, din nou, prin contribuţiile periodice ale administratorilor. Şi acesta se află sub lupa Autorităţii de Supraveghere“, mai precizează Andreea Pipernea. 

Aflaţi ce alte garanţii mai oferă sistemul pensiilor private obligatorii 

Reprezentantul APAPR a făcut referire şi la schimbarea profundă pe care am trăit-o fiecare dintre noi în ultimele decenii, după căderea regimului comunist. Mecanismul oferit de statul comunist părinţilor şi bunicilor noştri nu mai e de actualitate. Maniera de plată pentru munca prestată, fie de companii de stat, fie de cele private (neexistente în regimul comunist) sau viziunea de construire a propriului viitor au cunoscut mutaţii fundamentale. Iar o dată cu ele şi sistemul de pensii, atât de important pentru cei ajunşi la vârsta la care tot ce mai contează sunt nepoţii, amintirile şi zilele liniştite.  „Ceea ce vedeam cândva în filme, cu tineri pensionari vizitând lumea întreagă a devenit o realitate şi pentru români. Iar asta a devenit posibil şi datorită Pilonului II de Pensii privat”, mai spune Andreea Pipernea. 

Lucrul esenţial asupra căruia CEO-ul NN Pensii a dorit să insiste este faptul că banii pe care fiecare dintre noi îi direcţionăm, prin procentul stabilit de lege, devin „o dată cu depunerea în contul personal proprietatea celui în cauză”. „Banii din Pilonul II de Pensii privat, avertizează Andreea Pipernea, sunt asemenea celor dintr-un depozit pe care-l constituim la banca pe care noi ne-o dorim, la valoarea pe care noi o stabilim. Nimeni nu poate umbla la aceşti bani fără să ne ceară părerea mai întâi”. Şi tot ea ne asigură că în orice moment putem avea un control deplin asupra acestor bani. Tot ce trebuie să facem e să luăm legătura cu reprezentanţii fondului la care am decis să aderăm. Sau, celor care-şi doresc să afle şi mai mult, Asociaţia care reuneşte toate cele şapte fonduri ce administrează fondurile de pensii private le pune la dispoziţie amănuntele necesare.

În plus, tuturor acelora dintre dumneavoastră care doresc alte şi alte amănunte, adevarul.ro vă pune la dispoziţie un material filmat cu Andreea Pipernea şi o amplă discuţie pe tema Pilonului II de Pensie Privat.

Cât de sigur este Pilonul II de Pensii? Mecanismele care ne ţin banii în siguranţă 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite