Ce câştiguri aduc depozitele bancare constituite la început de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari dobânzi oferite de bănci pentru economiile populaţiei în lei depăşesc cu puţin pragul de 5% pe an doar în cazul scadenţelor de 9 sau 12 luni.

obânzile plătite de băncile mari la depozitele standard în lei au scăzut sub 4% pe an după ajustarea accelerată din ultimele luni, iar puţini bancheri mai afişează randamente peste 5% pe an şi doar pe scadenţe lungi, de nouă luni sau un an. BCR şi BRD, cele mai mari bănci din sistem în funcţie de valoarea activelor, remunerează cu 2,95%, respectiv 3,7% pe an sumele atrase pe trei luni de la clienţii persoane fizice. 

Cele mai bune dobânzi la depozitele standard în lei pe trei luni depăşesc cu puţin pragul de 4,5% pe an. De exemplu, cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni este plătită de Millennium Bank şi ajunge la 4,6% pe an. Cei care vor să-şi deschidă un depozit pe trei luni la Millennium Bank, cu economii de 5.000 de lei, vor încasa la scadenţă o dobândă netă (după impozitarea cu 16%) de 48,3 lei, iar suma acumulată va ajunge la 5.048,3 lei, potrivit calculelor portalului financiar Conso.ro. Banca nu percepe comision pentru constituirea depozitului, însă la retragere se va aplica un comision de 0,5% din suma economisită, dar minimum 5 lei. 

Pe următoarele poziţii în topul dobânzilor la depozitele în lei pe trei luni se situează Piraeus Bank şi Volksbank, ambele oferind randamente de 4,55%, şi Marfin Bank, cu 4,5% pe an.  

Câştiguri mai mari la economii pe un an

Pentru depozitele constituite pe perioade mai lungi băncile oferă însă dobânzi mai mari. De exemplu, cea mai mare dobândă la un depozit pe 12 luni este plătită de TBI Bank şi ajunge la 6,9%, banca încercând astfel să-şi facă loc pe piaţă după ce şi-a demarat activitatea în martie. Astfel, pentru 5.000 de lei economisiţi, câştigul din dobândă va ajunge la scadenţă, după impozitare la 289,8 lei. Banca Comercială Carpatica, Piraeus Bank şi Marfin Bank oferă dobânzi de 5% pentru depozitele cu scadenţa la un an, iar Banca Italo-Romena, de 4,85%. 

Bancherii au avut spaţiu pentru a tăia din dobânzile la depozite în condiţiile în care au reuşit să se împrumute mai ieftin de pe piaţa interbancară. De exemplu, indicele Robor la 3 luni (baza de calcul pentru creditele în lei acordate populaţiei) ajunge în prezent la 2,44% pe an, faţă de 6% pe an la începutul lui 2013.

Dobânda oferită de bancă nu este singurul criteriu care trebuie luat în calcul la constituirea unui depozit. Există o serie de comisioane pe care bancherii le percep: comisionul de constituire depozit, comision lunar de administrare a contului curent sau comision de retragere. Cele mai multe bănci nu percep comision de retragere de numerar în ziua scadenţei depozitului, însă taxează retragerile după scadenţă, dar şi pe cele de dinainte. Şi, foarte important, spargerea depozitului înainte de scadenţă atrage după sine pierderea integrală a dobânzii. 


Mai puteţi citi: 

Românii consideră optime Sărbătorile pentru a se împrumuta la bancă. Vor credite de 1.000-5.000 de euro pentru achitarea datoriilor şi pentru vacanţe. Sărbătorile de iarnă presupun cheltuieli mai mari decât în restul anului, iar pentru acestea românii au nevoie de finanţare. Astfel că băncile au lansat diverse promoţii. Cât de receptivi sunt românii la ofertele promoţionale ale băncilor? Cei mai mulţi consideră optimă perioada Sărbătorilor pentru a se împrumuta şi vor credite de 1.000-5.000 de euro pentru a-şi achita datoriile şi pentru vacanţe, arată un sondaj Efin.ro.

STUDIU Ce-i stresează pe români: scumpirile, creditele, starea economiei şi scăderea salariilor. Suntem mai puţin stresaţi decât sârbii, turcii şi croaţii. Potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus, 6 din 10 români se consideră stresaţi, peste media din regiune. Creşterea preţurilor este principalul factor generator de stres în România.

Cinteză, BNR: Rata creditelor neperformante a ajuns în octombrie la 21,7%. Băncile au provizionat 64%. Rata creditelor neperformante a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care nu se arată îngrijorat de acest ritm şi consideră că va continua la fel şi anul viitor.

Cu ce promoţii încearcă băncile să-şi atragă clienţii de Sărbătorile de Iarnă. Băncile comerciale derulează în perioada Sărbătorilor de Iarnă o serie de promoţii prin care încearcă să-şi atragă clienţii care caută, în special, soluţii de finanţare pentru cheltuielile de vacanţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite