Ce este Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi cum va acoperi poliţele clienţilor de la Astra Asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astra este al treilea asigurător ca mărime din România, după Allianz şi Omniasig
Astra este al treilea asigurător ca mărime din România, după Allianz şi Omniasig

Fondul de Garantare a Asiguraţilor, instituţia care va acoperi poliţele clienţilor de la Astra Asigurări după ce Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a decis intrarea acesteia în faliment, are în conturi 909 milioane de lei, bani constituiţi în conturi curente, depozite bancare şi titluri de stat, potrivit raportului pe 2014 al instituţiei.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a fost realizat prin legea 136/1995 şi are ca obiectiv principal protejarea drepturilor creditorilor de asigurări în cazul falimentului unei societăţi de asigurare/reasigurare.

Sumele de bani aflate la dispoziţia Fondului se constituie prin contribuţia lunară a asigurătorilor şi este administrat de către ASF, destinaţia finală a banilor fiind plata indemnizaţiilor sau a despăgubirilor rezultate din contracte.

Potrivit site-ului său, Fondul de Garantare a Asiguraţilor preia dosarele de daună şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestor dosare; întocmeşte listele potenţialilor creditori de asigurări ai societăţii de asigurări aflată în stare de insolvabilitate şi publică listele potenţialilor creditori de asigurări într-un ziar de circulaţie şi pe site-ul Fondului. 

Un creditor de asigurări îl reprezintă persoana asigurată (fizică sau juridică), beneficiarul poliţei sau o terţă persoană păgubită (în cazul politeţelor de răspundere civilă auto).

Fondul de Garantare este condus de către Carmen Radu, care a fost desemnată săptămâna trecută de către consiliul ASF drept preşedinte al Consiliului de Administraţie. Carmen Radu este fost director general al Eureko Asigurări. Ea are o experienţă profesională de peste 20 de ani în sectorul financiar-asigurări.

Pe lângă preşedintele consiliului de administraţie, în CA se mai află analistul economic Adrian Mitroi şi economistul Bogdan Dumitrescu, Ministerul de Finanţe urmând să numească încă doi membri.

Astra avea 1,8 milioane de clienţi

Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de 1 miliard de lei, acoperind necesarul Astra, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

 Negriţoiu spunea la finele lunii mai că, în situaţia în care majorarea de capital nu se va efectua la Astra, varianta de avarie este preluarea obligaţiilor de răscumpărare de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor. "Cu Fondul de garantare avem diverse scenarii pentru Astra, privim cel mai rău caz şi putem face faţă unei situaţii limită. Dacă avem 900 milioane lei la fondul de garantare, iar Astra ar fi în situaţie de lichidare, ar trebui probabil să cheltuim toate aceste rezerve. Dacă am fi avut mecanismul de rezoluţie, cheltuielile ar fi la jumătate. Azi, în cazul Astra, nu putem face nicio intervenţie, în afară de administrarea specială, nu putem face altceva decât lichidarea", mai spunea şeful ASF la sfârşitul lunii aprilie.

Plafonul de despăgubire la care un asigurat are dreptul este de 450.000 lei, şeful ASF considerând că majoritatea asiguraţilor se încadrează în acest plafon.

"Pasul următor pe care noi trebuie să-l facem pentru ca Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) să intre în acţiune este să prezentăm cererea de intrare în faliment şi să obţinem decizia instanţei. FGA intră în acţiune doar după intrarea societăţii în faliment", a spus el.

Negriţoiu a apreciat că instanţa s-ar putea pronunţa într-un interval de 10-20 de zile asupra falimentului companiei.

De asemenea, Negriţoiu a mai spus că valoarea contribuţiilor la Fondul de Asigurare nu vor creşte.

Primul faliment financiar de răsunet de după criza bancară din perioada 1997-2000

Consiliul ASF a decis miercuri intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital, despăgubirile urmând să fie acordate de Fondul de Garantare.

„Consiliul ASF a analizat situaţia Astra Asigurări pe baza raportului administratorului special KPMG privind stadiul planului de redresare financiară. Concluziile raportului au fost că sunt întrunite toate cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţi băneşti, scăderea marjei de solvabilitate şi imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare-reasigurare în cadrul procesului de redresare“, a declarat Mişu Negriţoiu, preşdintele ASF.

El a arătat că, la 30 iunie, Astra avea o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03% şi un necesar de capital de circa 968 milioane de lei.

„În urma analizei şi pe baza raportului, Consiliul ASF a adoptat închiderea procedurii de redresare financiară, revocarea şi încetarea atribuţiilor KPMG, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Astra şi constată starea de insolvenţă şi solicită intrarea în procedura de faliment“, a spus şeful ASF.

Negriţoiu a adăugat că Fondul de Garantare are capacitatea de a acoperi despăgubirile Astra.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite