Bani

articolul anterior articolul urmator

Ce pensii vor fi taxate la rectificarea bugetară şi care ar fi măsura reală care ar putea aduce bugetului de pensii 1 miliard de lei anual

18
16 Jul 2019 09:25:56
Autor: Afrodita Cicovschi

Intenţiile recente ale ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind impunerea unei „taxe de solidaritate” anumitor categorii de pensionari nu vor aduce suficienţi bani bugetului de pensii publice pentru a putea acoperi creşterile succesive din următorii doi ani şi recalculările ulterioare, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.

„Măsura ar putea fi aplicată doar câtorva mii de pensionari, puţin peste 5.000, în special celor care au fost angajaţi în cadrul Aviaţiei Civile, care au o pensie medie de 10.875 lei, şi magistraţilor, care încasează în medie 18.180 lei. Chiar dacă le-ar tăia întreaga sumă care depăşeşte valoarea de 10.000 de lei lunar, tot nu se vor strânge prea mulţi bani la stat. Soluţia ar fi, din punctul meu de vedere, tăierea tuturor fondurilor suplimentare, suportate din bugetul de stat, adică din banii tuturor românilor, persoane fizice sau juridice. Atunci economiile ar fi de circa 1 miliard de lei pe an şi ar fi semnificativ”, a declarat sursa citată.
 
Potrivit calculelor „Adevărul”, sumele încasate lunar de magistraţi (judecătorii şi procurorii ieşiţi la pensie), peste cele bazate pe contributivitate, sunt de peste 64,4 milioane de lei, adică de 5-6 ori mai mari decât cele pe care le-ar fi primit dacă statul nu le-ar fi suplimentat din banii românilor.
 
Cumulate, beneficiile financiare acordate lunar celor şase categorii de privilegiaţi, pentru care s-au emis legile speciale care în cel mai nefericit caz le dublează veniturile, ar depăşi 80,6 milioane de lei în fiecare lună, bani plătiţi de la bugetul de stat, peste cotele suportate de la bugetul de pensii publice.
 
Acest lucru înseamnă că, din totalul de 1,263 de miliarde de lei pe an, pe care le încasează toţi cei 9.303 beneficiari de pensii speciale (conform ultelor date ale CNPP din luna mai a.c.), 967,44 de milioane de lei sunt alocaţi de la bugetul de stat şi doar 295, 56 de milioane de lei din contribuţiile plătite de ei cât timp au fost angajaţi.
 
 
 
Spre comparaţie, întregul buget de pensii publice pentru o singură lună este de 5,54 miliarde de lei.
 
Teodorovici: „Taxa de solidaritate” va fi introdusă pentru pensiile care depăşesc 10.000 de lei
 
Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat luni că vrea să introducă o „taxă de solidaritate“ pentru pensiile speciale care depăşesc 10.000 de lei.
 
Ministrul a declarat că propunerea a fost „convenită de principiu în cadrul CEX-ului“ PSD, însă Teodorovici nu a precizat nivelul acestei taxe.
 
„O variantă normală ar fi de a plafona la un nivel stabilit”, a spus Teodorovici, care a precizat că s-a discutat de suma de 10.000 de lei, iar„la ce depăşeşte să se aplice o taxă de solidaritate“.
 
Ministrul Finanţelor a spus că aceasta este o propunere care a fost „convenită de principiu“ şi că „e o abordare corectă şi logică“.
 
Actul normativ care urmează să fie adoptat de Guvern va ajunge şi în Parlament care va decide forma finală, a adăugat Ministrul Finanţelor.
 
Recent, Eugen Teodorovici declara că pensiile speciale vor fi incluse într-un pachet de măsuri privind modul în care banul public să fie cât mai bine cheltuit, care va fi discutat în prealabil în Guvern şi Coaliţie şi care trebuie corelat cu rectificarea bugetară.
 
„Partea de pensii speciale este una dintre măsurile pe care Ministerul Finanţelor Publice o va propune într-un pachet de alte măsuri cu privire la modul în care banul public să fie cât mai bine cheltuit, într-un mod cât mai eficient, cheltuit acolo unde produce valoare adăugată în economie.(...) Eu văd oarecum corelată, ca şi moment, discuţia pe acest pachet de măsuri cu partea de rectificare bugetară, pentru a şti foarte clar care dintre aceste măsuri vor fi acceptate la nivel de Coaliţie şi pentru care trebuie să reglementăm în acest sens şi al căror impact va fi luat luat în calcul pentru ce a rămas din an şi pentru anii care urmează. Adică unele se pot lua pe termen scurt, pe termen mediu sau pe termen lung. Dar va fi o discuţie pe întregul pachet de măsuri”, a explicat Teodorovici la România TV.
 
Întrebat dacă se va introduce o impozitare progresivă a pensiilor de peste 10.000 de lei, ministrul Finanţelor a răspuns că sunt mai multe scenarii ce vor fi propuse spre discuţie.
Citeşte şi:
Biriş, despre taxarea pensiilor în prag de alegeri: Este praf în ochi, iar pragul de 10.000 de lei este uriaş

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Constantine Constantine
16.07.2019, 09:53:49

Toate pensiile speciale trebuie desfiintate! Ne bagati mina in buzunare! Pue si simplu ne jefuiti ca sa creati altrora privilegii.Aproape 2 miliarde euro ne costa pensiile speciale.Nicaieri , cel putin la nivel de UE nu exista asemenea privilegii.Opriti jaful!

+10 (12 voturi)
Manole Scarlat
16.07.2019, 09:58:56

Eu am scăpat, că ca paznic mi-a dat pensie specială mică. Succes în aplicare !

0 (4 voturi)
Mihai Popescu
16.07.2019, 10:19:37

Statul mafiot roman nu va desfiinta aceste privilegii a pensiilor speciale nemuncite. AU fost date organelor de forta pt. a-i proteja de lege pe marii mafioti care conduc tara de 29 de ani precum au mai fost date pensii speciale nemuncite unor si categorii care le sunt lor utile. Toate pensiile speciale = FURT din buzunarul cetatenilor cinstiti.

+8 (10 voturi)
foarte atent
16.07.2019, 10:36:02

gargara ! masura e praf in ochi, vrea sa stinga discutiile din spatiul public privind pensiile speciale ! le taxeaza cu 2 lei si zice ca a rezolvat problema !!

+9 (9 voturi)
Un cititor
16.07.2019, 10:45:28

Nu se astepta nimeni sa ia masuri reale. Problema este ca luand astfel de masuri in bataiede joc, ne va enerva si mai tare. Acum sfidarea este de doaua ori: odata ca nu se economiseste nimic, si odata ca ne crede naivi .Sa nu se astepte sa ne grabim sa apreciem masura. Ba ea enerveaza si mai tare. Lumea va insista pe ac masura pana vor face ce trebuie, exact ca in cazul lui Melescanul si C Dan care au de raspunin fata legii. Dar in aces timp ei se decredibilizeaza masiv. Asa fac PSD-istii, incearca sa ne prosteasca si ajung la cote de minus in incredere. Si-o fac singuri, cu mana lor. Absolut tot ce fac ei ....noi rezumam in doua-trei cuvinte: Nu avem nevoie de acest PSD, pomanagiu, mizerabil, ticalos si incompetent. Acum au pus in locul celor doi alte doua nulitati, afaceristi lacomi pt ei. Ramona Manescu vine la pachet cu incompetentul afacerist - barbatul sau. "Primarul care nu se vede. "- pe atunci mare PNL-ist. Nu mai stie nimeni de el....ce mai face, din ce partid isi ia leafa ?!

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (18)