Ce produse s-au scumpit din decembrie până acum, în ciuda scăderii taxelor. Topul creşterilor şi reducerilor de preţuri - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Crah pe bursa portocalelor!“. „Şoc pe piaţa timbrelor!“. Cam aşa s-ar putea traduce scumpirea de 25,2% consemnată de citrice în România din decembrie 2015 şi până la finele lunii august 2016 sau majorarea cu 19,5% a preţurilor pentru serviciile poştale.

Potrivit informaţiilor consemnate de către Institutul Naţional de Statistică (INS), acestea se află în topul scumpirilor de la începutul anului, fiind urmate de către zahăr, preţul acestuia urcând cu 8,4% în acelaşi interval.

Acestea sunt urmate mai departe de către ţigări (+2,48%), ulei (+1,75%), cazarea în hoteluri (+1,52%), cărţi, ziare şi reviste (+1,39%) şi miere de albine (+1,19%).

Ouăle s-au ieftinit cel mai mult

În privinţa ieftinirilor, ouăle sunt în top, reducerile de preţuri totalizând 16,67%. Următoarele în clasament sunt utilităţile: serviciile de apă, canal şi salubritate costă mai puţin cu 7,64%, în vreme ce gazele naturale s-au ieftinit cu 7,59%, iar energia electrică cu 6,31%.

Utilităţile, în topul scăderilor

Apa este mai ieftină acum deoarece de la 1 ianuarie s-a aplicat reducerea cotei de TVA de la 24% la 9% pentru apă. Concomitent, gazele naturale şi electricitatea s-au ieftinit în urma reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20%, cât şi în urma unor reduceri de tarife operate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). 

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de 3,2% în preţurile finale, în cazul în care este transmisă integral clienţilor.

Mai departe, legumele şi conservele de legume s-au ieftinit cu 5,37% din decembrie până la finele lunii august, ca urmare a sezonalităţii, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru ieftinirea fasolei şi a leguminoaselor cu 4,15%.

Ieftinirea carburanţilor şi a transporturilor

Scăderile de preţuri din domeniul transporturilor aeriene (-4,17%) şi ieftinirea combustibililor (-2,37%) au cauză comună, respectiv scăderea cotaţiilor ţiţeiului pe bursele mondiale. 

Pe de altă parte, în domeniul aviatic au intrat pe piaţa din România mai multe companii low-cost în perioada menţionată, acestea venind cu oferte ieftine pe rute interne care au forţat apoi şi companiile aeriene tradiţionale să scadă preţurile. România are, de altfel, cele mai ieftine zboruri interne din Europa, potrivit unui studiu publicat recent de către compania online germană de călătorii GoEuro.

Ţuica şi rachiul costă mai puţin

De asemenea, s-au ieftinit serviciile de telefonie (-4,13%), o surpriză fiind şi ieftinirea ţuicii şi rachiului (-2,2%). 

Concomitent, transportul pe căi ferate  a consemnat o reducere de preţuri de 3,19%, operatorii din acest domeniu beneficiind de scăderea costurilor cu electricitatea şi cu motorina.

În fine, şi detergenţii costă acum cu 2,18% mai puţin decât la finele anului trecut. 

top scumpiri ieftiniri august 2016 fata de decembrie 2015
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite